ملا عبد الغنی برادر رییس دفتر سیاسی طالبان یکی از چهار نفری است که در سال ۱۹۹۴ گروه طالبان به رهبری ملا عمر را تاسیس کردند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ ملا عبد الغنی برادر در سال ۱۹۶۸ در ولسوالی دهراود ولایت ارزگان به دنیا آمد و در دوران جوانی نقش مهمی در جنگ علیه نیروهای شوروی در حوزه قندهار داشت. ملا برادر علوم دینی را در پاکستان فرا گرفته و در زمان به قدرت رسیدن طالبان معاون ملا عمر و فرد شماره دوم این گروه بود. ملا عبدالغنی برادر متاهل است و دو زن دارد. پسر بزرگ وی با او در دوحه، قطر زندگی میکند.
سفر به پاکستان
ملا برادر در دوران حاکمیت طالبان معاون وزیر دفاع و یکی از رهبران مهم نظامی آنها بود. زمانی که امارت طالبان فروریخت و طالبان از هم پاشیدند، ملا برادر نیز همانند بسیاری از سران طالبان به پاکستان رو آورد و ساکن شهر کراچی شد. در سال ۲۰۰۳ که استخبارات منطقه پالیسی نظامی جدیدی در قبال افغانستان ساختند، برای گردهم آوردن و تشکیل دوبارۀ این گروه کار کرد. پس از ۲۰۰۳، ملا عبدالغنی برادر به عنوان فرد شماره دوم و مسؤول مالی و نظامی طالبان انتخاب شد.
از دستگیری تا تاسیس طالبان
ملا احمد پوپلزی که بیشتر به نام ملا عبدالغنی برادر شناخته میشود، بیش از همه به ملا عمر نزدیک بوده و یکی از چهار فرد مهم در تأسیس تحریک طالبان است. او و ملا عمر در یک مدرسه آموزش دیده اند. ملا برادر در سال ۲۰۱۰ هنگامی از سوی استخبارات آمریکا و پاکستان در شهر کراچی دستگیر شد که گزارشهایی مبنی بر روابط پنهانی او با حکومت افغانستان منتشر شد.
رابطه نزدیک با حامد کرزی
قبل از سقوط طالبان، هنگامی که ایالات متحده خود را برای حمله به افغانستان پس از حملات ۱۱ سپتامبر آماده میکردند. تعدادی از رهبران اصلی و فرماندهان جهادی سابق، از جمله حامد کرزی رئیس جمهور پیشین، برای تشویق مردم مبارزه سیاسی با طالبان از مناطق مختلف افغانستان بازدید کردند. در همین راستا، حامد کرزی به ولایت زادگاهش اورزگان رفت. پس از رسیدن به اورزگان، جنگجویان طالبان قصد داشت به حامد کرزی حمله کند، اما ملا عبدالغنی برادر در خنثی کردن این حمله نقش مهمی داشت. در واقع، ملا عبدالغنی برادر و حامد کرزی به یک قبیله در افغانستان تعلق دارند. هردو از قبیله پوپلزئی اهل درانی بود.
رئیس سیاسی طالبان
پس از سقوط دولت طالبان تا سال ۲۰۰۷، مبارزان طالبان افغانستان در جبهههای مختلف در برابر ایالات متحده و متحدانش مقاومت میکردند، اما به دلیل اختلافات موفقیت چندانی کسب نکردند. پس از کشته شدن ملا دادالله در درگیری در هلمند در سال ۲۰۰۷، برخی از طالبان گروهی به نام ملا دادالله را تشکیل دادند و مخالفت کامل خود را با ملا محمد عمر آخوند اعلام کردند. پس از این حادثه در سال ۲۰۰۷ در کویته شورای تشکیل شد و ملا عبدالغنی برادر نه تنها رئیس سیاسی بلکه رئیس شورا نیز انتخاب شد. وی از کویته در جبهههای مختلف داخل افغانستان علیه ایالات متحده و متحدانش میجنگند، فرماندهی میکرد.
نقش ملابرادر در مذاکرات صلح
پس از سقوط طالبان در نوامبر ۲۰۰۱، هنگامی که رئیس جمهور پیشین حامد کرزی بر اساس توافق نامه (بون جرمنی) رئیس جمهور افغانستان شد، وی اولین کسی بود که سیاست آشتی برای صلح در افغانستان را تدوین کرد. بر اساس این سیاست، او برای کسانی که در جبهههای مختلف مقاومت میکردند پیامهای صلح فرستاد به دنبال این پیامها، تعدادی از رهبران مهم تصمیم گرفتند به کابل بروند و در روند سیاسی افغانستان شرکت کنند. از جمله این رهبران عبدالحکیم مجاهد، ملا عبدالسلام ضعیف، مولوی وکیل احمد متوکل و مرحوم مولوی ارسلا رحمانی بودند. بر این اساس رئیس جمهور حامد کرزی در سال ۲۰۰۴ و ۲۰۰۹ با ملا عبدالغنی برادر تماس گرفت و از او درخواست کرد در صلح نقش داشته باشد و ملا عبدالغنی برادر نیز به او اطمینان داد. بر این اساس ملا عبدالغنی برادر تصمیم گرفت با سایر رفقا مشورت کند وی در فوریه سال ۲۰۱۰ از کویته به کراچی رفت؛ وقتی که به کراچی رسید توسط بازرسان پاکستانی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کرد.
از آزادی ملا بردار تا ریاست دفتر سیاسی در دوحه
دولت پاکستان ملا عبدالغنی برادر را در ۲۴ اکتبر ۲۰۱۸ آزاد کرد. اما وی تا فوریه ۲۰۱۹ در پاکستان ماند. در همان زمان، محمد بن سلمان شاهزاده سعودی به اسلام آباد آمده بود و قرار بود با رهبران طالبان که اعضای دفتر دوحه دیدار کند. عبدالغنی برادر نیز در این هیئت حضور داشت، اما برخی رهبران طالبان به دلیل برخی از مسائل امنیتی از آمدن به اسلام آباد خودداری کردند. در فوریه ۲۰۱۹، ملا عبدالغنی برادر پاکستان را به مقصد دوحه ترک کرد و پس از ورود دوحه، وی رئیس دفتر سیاسی در دوحه شد. در همین حال، ملا عبدالغنی برادر نه تنها در مذاکرات با فرستاده ویژه ایالات متحده دکتر خلیل زاد بلکه با رهبران سیاسی و مذهبی افغانستان در قطر و مسکو نیز شرکت کرد.