علی احمد جلالی وزیر کشور پیشین و سفیر اسبق افغانستان در آلمان به گفته منابع خبری افغانستان احتمالا ریاست اداره دولت موقت افغانستان را برای ۶ ماه به عهده خواهد داشت.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ علی احمد جلالی فرزند غلام جلالی در سال ۱۳۲۳هجرى خورشیدى در ولایت غزنى متولد شده و فارغ التحصیل دانشگاه نظامی افغانستان است. وی به مدت ۲۰ سال گوینده رادیو صدای آمریکا بود.
خانواده جلالی و روابط سببی و نسبی
پدر جلالی رئیس رادیو کابل، عضو انجمن ادبی و مدیر مجله ژوندون بود. جلالی و برادران و خواهران وی همه باسواد و تعلیم یافته هستند. یک برادر جلالی در رادیو کابل کار میکرد برادر دیگر جلالی دکتر طب بود. شوهران خواهران جلالی یکی برادر حبیب الله خان غالب (وزیر عدلیه) میباشند که در تورنتوی کانادا زندگی می کند و دیگری عشرتی میباشد که در وزات عدالیه، دادستانی و دادگاه عالی کار میکرد. همسر علی احمد جلالی خواهر جنرال وردک وزیر سابق دفاع است. خود جلالی نیز پدر زن خواهر زاده حامد کرزی محسوب میشود.
تحصیلات نظامی در افغانستان و آمریکا
او در سال ۱۳۴۳هجرى خورشیدى از دانشکده نظامی آمریکا در رشته دفاع داخلی فوق لیسانس گرفت، بعد در دانشکده سلطنتى انگلیس تحصیلات خود را ادامه داد و در سال ۱۳۷۵ هجرى خورشیدى نیز در دانشکده نظامی آمریکا از رساله داکترى خود تحت عنوان "سیاست جهانى آمریکا" دفاع کرد.
فعالیت نظامی؛ از وزارت دفاع تا مشاور مجاهدین
جلالى بعد از پایان تحصیلات در آمریکا در پست هاى مختلف وزارت دفاع افغانستان (در زمان دولت مجاهدین) و همچنین در رشته دیپلماسى در وزارت کشور به عنوان استاد کار کرد. جلالی در سال ۱۳۶۰هجرى خورشیدى بعد از حمله نیروهای شوروى سابق به افغانستان، به پاکستان مهاجر شد و به عنوان مشاور مجاهدین به کار آغاز کرد.
از خبرنگاری تا فساد مالی
او در سال ۱۳۶۱هجرى خورشیدى به عنوان خبرنگار در رادیو صداى آمریکا استخدام شد و بعد به عنوان رییس بخش فارسى و پشتو این رادیو انتخاب شد که این گویندگی ۲۰ سال به طول انجامید. جلالی به دنبال سقوط طالبان، دوباره به افغانستان بازگشت و مدتی را به عنوان وزیر دفاع افغانستان کار کرد. او در سالهای ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۴ وزیر کشور بود. جلالی در سال ۲۰۰۶ از قدرت کناره گرفت و گفت که میخواهد به کارهای اکادمیک خود رسیدگی کند و به دنبال آن دوباره به آمریکا بازگشت. گفته میشود دلیل این استعفایش این بود که مدارکی از وی مبنی بر غصب زمینهای شیرپور در شهر کابل منتشر شد. وی در آن زمان وزیر کشور بود، اما این زمینها با امضای محمدقسیم فهیم در اختیار وی قرار گرفته بود. به هر حال وی در این جنجالهای سیاسی از سمت خود به عنوان وزیر کشور استعفا داد.
جلالی و وابستگی به غرب
علی احمد جلالی مرد آرامی است. زیاد میشنود کمتر حرف میزند. شمرده و با منطق سخن میگوید و از دروغ گفتن در سیاست باک ندارد. به گفته منابع افغان وی شاید وطن و ملت خود را دوست داشته باشد اما معتقد به اطاعت بی چون و چرا از غربیهاست. او پس از مدتی، در مصاحبه هایش با رسانهها از اختلافات خود با رئیس جمهور کرزی در خصوص برخی مسایل امنیتی و سیاسی افغانستان سخن گفت. در آستانه داغ شدن مسایل انتخابات افغانستان آقای جلالی آمادگی نشان داد که این در انتخابات به عنوان نامزد شرکت کند. به همین منظور سفرهای متعددی به این کشور انجام داد و با افراد و گروههای زیادی در این خصوص به رای زنی و مشورت پرداخت. اما او در آخرین روزها از تصمیم خود به نامزدی در انتخابات منصرف شد. در حال حاضر شماری از طرفداران او به اشرف غنی احمدزی و حامد کرزی دو تن از نامزدهای انتخابات دوم افغانستان پیوسته اند. برخی از منابع خبری افغانستان معتقدند در دوره قبل انتخابات ریاست جمهوری او را امریکاییها در انتخابات ریاست جمهوری در مقابل کرزی پیش کردند و سپس وی را مجبور ساختند به خاطر اشرف غنی احمدزی استعفا دهد.
جلالی از نگاه منتقدان
علی احمد جلالی در سالهای اخیر در یکی از مصاحبههای خود ادعا کرد که فهرستی از قاچاقچیان مواد مخدر را در اختیار دارد که شامل برخی از افراد بلند پایه دولتی نیز هست، ولی او هیچ گاه این فهرست را افشا نکرد که گفته شد علت این سکوتش، معامله و زد و بندهایی است که وی داشته است. مخالفان وی میگویند. جلالی در دوران کار خود دورغهای شاخدار زیاد گفته و خدمت به براداران خود صادقانه کرده است و بخاطر خوشی پاکستان، نرمش در برابر طالبان، حزب اسلامی و القاعده نشان داده است. در زمان جلالی قاچاق و جنایت و کشتار به اوج خود رسید. فساد اداری در وزارت کشور شکل قانونی گرفت. جلالی در زمان وزارت کشور خود نه با طالب و القاعده و نه با قاچاقبران برخورد قانونی نکرد، زیرا ترس آن داشت که بدون حمایت آمریکا نتواند به حیات سیاسی خود ادامه دهد.