خبرنگار روزنامه نيويورک تايمز در کابل گفت ما شاهد آن هستيم که ارتش آموزش دیده توسط آمریکا، طی چهار ماه گذشته کاملا دچار فروپاشی شده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛ شبکه تلویزیونی سی بی اس در گفتگو با کریستینا گلدبام خبرنگار روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در کابل درباره پیشرویهای طالبان در افغانستان گفتگو کرد.
مجری سی بی اس پرسيد: «از دست رفتن غزنی برای نیروهای دولت افغانستان به چه معناست؟»
کریستینا گلدبام گفت: «غزنی شهری است که با فاصله اندکی در جنوب کابل قرار گرفته است. به نظر من، در روزهای آینده شاهد آن خواهیم بود که دیگر شهرهای جنوبی، به تصرف طالبان در خواهند آمد. این بدان معناست که طالبان با آسانی بیشتری، به کابل دست خواهد داشت.
ما طی هفته گذشته، در ابتدا شاهد آن بودیم که شهرهای شمالی افغانستان به تصرف طالبان در آمد. اکنون دو شهر بزرگ و عمده در جنوب افغانستان، یعنی لشکرگاه و قندهار نیز در آستانه شکست در برابر طالبان هستند. با توجه به شهر غزنی، و پیشرفت هایی که طالبان طی روزهای بعد حاصل کرد، اکنون طالبان علنا کنترل همه مناطق جنوبی افغانستان را در اختیار دارد. زمانی که پیشرفت های بیشتری توسط این نیروها حاصل شود، تنها نقطه ای که باقی می ماند پایتخت افغانستان خواهد بود.»
مجری پرسيد: «میدانیم که آمریکا، میلیونها و میلیاردها دلار را برای تامین تجهیزات و تسلیحات، و حمایتهای پشتیبانی (در افغانستان) هزینه کرده است. اکنون، شاهد آن هستیم که این سیاست ها، که هم مربوط به دولت کنونی و هم دولتهای قبلی است، شکست خورده است. اگر ۲۰ سال زمان صرف شده است، و همه این کمکها در اختیار افغانها قرار گرفته است، چگونه این رویدادها میتواند با چنین سرعتی رخ دهد؟ مخاطبان چگونه باید با این موضوع کنار بیایند؟»
خبرنگار روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در کابل گفت: «این پرسش، پاسخ پیچیدهای دارد. به نظر من، تواناییهای نیروهای امنیتی افغان، بیشتر از آنچه که بود تصور میشد. همچنین، طی ۲۰ سال گذشته، فساد بسیار زیادی در افغانستان رخ داده است. پرسشهایی در این خصوص مطرح است که این مبالغ چند میلیارد دلاری، کجا رفته اند؟ اما به نظر من، همچنین شاهد این وضعیت هستیم که ارتش افغانستان توسط آمریکا آموزش دیده است.
این نخستین باری است که مشاهده میکنیم ارتش آموزش دیده توسط آمریکا، کاملا به تنهایی در حال اقدام است، بدون آنکه هیچ حمایتی از جانب آمریکا در این خصوص رخ دهد؛ البته به غیر از حملات هوایی که در جنوب در حال رخ دادن است. ما شاهد آن بودیم که این ارتش طی چهار ماه گذشته، کاملا دچار فروپاشی شده است.
بنابراین، در خصوص اینکه چرا این اتفاقات با این سرعت رخ داد، باید اعلام کنم که بسیاری از افراد، تواناییهای ارتش افغانستان را بیشتر از آنچه که هست قلمداد میکردند. همچنین بسیاری از مقامات عالی افغانستان تصور نمیکردند که آمریکا از این کشور خارج شود.
همچنین آنها تصور نمیکردند منابعشان با این سرعت کاهش پیدا کند. بنابراین، شرایطی که این اتفاقات طی آن رخ داد نیز اهمیت دارد. به همین دلیل بوده است که ظرف مدت چهار ماه، طالبان توانسته است بیش از نیمی از کشور را در اختیار خود بگیرد. آنها اکنون با سرعت شگفت انگیزی در حال تصرف شهرهای مختلف هستند، و ظرف چند هفته به پایتخت خواهند رسید.»
مجری سی بی اس پرسيد: «اما به نظر میرسد کاهش حمایتهای هوایی در این جریان تاثیر داشته باشد. با وجود آنکه آنها به خوبی آموزش دیده اند، اما هواپیمای چندانی در اختیار ندارند. بنابراین، اصلا مایه تعجب نیست که این نیروها اکنون توانایی جنگیدن در برابر طالبان را ندارند. نظر شما چیست؟»
اين کارشناس آمريکايي گفت: «من کاملا با این موضوع موافق هستم. برای مثال، در خصوص شمال، آمریکا توانایی چندانی برای انجام حملات هوایی ندارد، زیرا اطلاعات در دسترس آنها به اندازه اطلاعاتی نیست که در خصوص مناطق جنوبی دارند. اما حتی در خصوص نیروی هوایی افغانستان، باید اعلام کرد که آنها پیمانکاران خود را از دست داده اند. این پیمانکاران برای نگهداری و تعمیرات هواپیماها تلاش میکردند. این موضوع (خروج پیمانکاران) ضربهای محکم بوده است. من با نظرات شما موافق هستم.
اما نمیتوان فقط حملات هوایی را مد نظر قرار داد، بلکه باید توجه کرد که شمار زیادی از نیروهای زمینی هم در برابر طالبان تسلیم شدند، یا از این کشور گریختند. نیروهای تکاور نیز اکنون به شدت خسته شده اند. همچنین، در این کشور شاهد رهبری سیاسی نیستیم. رئیس جمهور غنی، سکوت در پیش گرفته و در خصوص سقوط این مراکز استانی اظهار نظر نکرده است.
بنابراین، تکاورهایی که در میدان مشغول نبرد هستند، این پرسش را مطرح میکنند که "من برای چه کسی میجنگم؟" اگر همه این موارد را در کنار یکدیگر مد نظر قرار دهید، متوجه میشوید که چرا این رویدادها با چنین سرعتی رخ داده است.
اوضاع میدانی در افغانستان این گونه است که بسیاری احساس میکنند آمریکا به آنها خیانت کرده است. مردم میبینند که اوضاع چقدر با سرعت تغییر کرد، آن هم پس از خروج آمریکا. اکنون واقعا احساس ترس میان آنها وجود دارد. آنها همچنین احساس میکنند آمریکا به آنها خیانت کرده است.»