پس از گذشت یکسال از آزاد سازی سهام عدالت، سهامدارانی که درخواست فروش داده اند هنوز وجه حاصل از فروش سهام را دریافت نکردند و سایر سهامداران نیز امکان فروش ۶۰ درصد سهام عدالت خود را ندارند.
تیرماه ۹۹، سهامداران سهام عدالت که روش مستقیم را انتخاب کرده بودند میتوانستند ۳۰ درصد سهام عدالت خود را بفروش برسانند در فرایندی دیگر امکان فروش ۳۰ درصد دیگر سهام عدالت نیز فراهم و قرار شد تا پایان سال ۹۹، ۴۰ درصد دیگر نیز آزاد شود.
در همان روزهای آزاد سازی، بسیاری از سهامداران بدلیل نیاز به وجه حاصل از فروش سهام عدالت، اقدام به ثبت درخواست فروش در کارگزاریها و یا سیستمهای بانکی کردند.
در آن زمان، ارزش شرکتهای سهام عدالت بسیار بالا بود و در خواستهای زیادی برای فروش سهام آن ایجاد شد. اما درمرداد ۹۹ ریزشها در بازار سرمایه آغاز شد و افرادی که قبل از ریزش قیمت سهم ها، در بازار درخواست فروش داده بودند به نوعی متضرر شدند و روز به روز شاهد کاهش قیمت سهام بودند و شکایتهایی در خصوص طولانی شدن واریز وجه به حساب سهامداران مطرح شد.
نکتهای که باید در زمان فروش سهام عدالت به سهامداران توصیه میشد این بود که سهام شرکتها به صورت مجزا به فروش میرود و برخی از نمادها متوقف و برخی دیگر امکان فروش ندارند و سهامداران وجه حاصل از فروش را به صورت متمرکز در یک زمان دریافت نمیکنند. این نکتهای بود که بسیاری از سهامداران از آن و روند فروش سهام عدالت اطلاع نداشتند.
بعد از ریزشهای ادامه دار بازار سرمایه، مدتی است به دلیل جلوگیری از عدم ایجاد فشار ناشی از فروش سهام عدالت بر بازار سرمایه و جلوگیری از افت ارزش سهام عدالت و همچنین تشویق سهامداران به حفظ سهام خود، فروش سهام عدالت متوقف شده است.
بعد از گذشت بیش از یکسال از آزاد سازی، نه تنها ۴۰ درصد باقی مانده سهام عدالت ازاد نشده بلکه افرادی که روش مستقیم را انتخاب کردند نیز نمیتوانند اقدام به فروش سهام عدالت کنند.
بیش از یکسال از زمان آزاد سازی سهام عدالت میگذرد، اما هنوز فروش سهام عدالت با چالشهایی همراه است. اگر چه از همان ابتدا فرایند فروش و پرداخت آن به نفع سهامداران نبود، اما این روزها توجه به اینکه روند بازار صعودی شده و به ثبات نسبی رسیده است انتظار بسیاری از سهامداران، آزاد سازی فروش سهام عدالت است.
یادداشت از: خانم ناهید خدادادی خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری صدا و سیما