رونمایی از ترجمه ترکی استانبولی کتاب «رسالة الولایه»
رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در مراسم رونمایی از ترجمه ترکی استانبولی کتاب «رسالة الولایه» گفت: مهمترین ویژگی این کتاب هماهنگی بین عرفان، برهان و قرآن کریم است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، آقای ابوذر ابراهیمیترکمان، رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در سخنرانی خود در مراسم رونمایی از ترجمه ترکی استانبولی کتاب «رسالة الولایه» گفت: کتاب «رسالة الولایة» محصول یک دوران عجیبی است. مرحوم علامه طباطبایی متولد ۱۲۸۱ هجری شمسی است. ایشان در سال ۱۳۰۴ به سمت نجف رفتند و به مدت ۱۰ سال در نجف اقامت داشتند. اما به دلیل مشکلات مالی و معیشتی در سال ۱۳۱۴ از نجف به شهر تبریز کوچ کردند.
وی افزود: در زندگینامه خودنوشت علامه طباطبایی آمده است که ایشان در طول ۱۱ سال که در تبریز بودند؛ دوران سختی گذراندند و عجیب اینکه این کتاب محصول همان دوران است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی مهمترین ویژگی کتاب رسالة الولایة را هماهنگی بین عرفان، برهان و قرآن کریم دانست و گفت: علامه طباطبایی مطالب عرفانی که چشیده را برهانی کرده و استدلالهای عقلانی برای آنها به کار برده و سپس منطبق با قرآن کریم کرده است.
آقای ابراهیمیترکمان ادامه داد: از دیگر ویژگیهای این کتاب باید به بحث ولایت اشاره کرد. ولایت آخرین سیر تکاملی انسان است. آخرین مقامی است که انسان میتواند به آن برسد و آخرین کمال حقیقی انسان است.
رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی افزود: علامه طباطبایی میفرمایند راه ذکر خداوند این است که انسان راه غرق نشدن در دنیا را بداند و به یاد خداوند سبحان باشد و حیات دنیا مانع غفلت از ذکر است. اگر انسان غافل شود و ذکر نداشته باشد، دستش از آن چیزهایی که راه دستیابی آن فقط ذکر است، کوتاه میشود.
وی اظهار کرد: در نخستین قدم پس از ذکر الهی، افق محبت طلوع میکند سپس، اسباب استقلال خود را از دست میدهد، بنابراین راهی که علامه طباطبایی ذکر میکند، دوام ذکر است.
آقای ابراهیمیترکمان همچنین، عنوان کرد: تنها راه دائم الذکر بودن نسبت به خداوند متعال، باور فقر است، اینکه انسان باور کند که فقیر است. اگر انسان به فقر دائمی خودش متوجه باشد یعنی بداند همیشه فقیر است و هر لحظه فقیر و نیازمند هستی بخش است، خودش دوام ذکر الهی میشود و دوام ذکر، محبت میآورد.
قهرمان سلیمانی، سرپرست مرکز گفتگوی ادیان و فرهنگهای سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در بخش آغازین این مراسم، گفت: علامه طباطبایی فیلسوف، مفسر و عارف بزرگ جهان اسلام است که شگرفی در عالم اسلام داشت.
وی افزود: سلسلهای از دینداران توفیق پیدا کردند که در محضر پٌر فیض علامه بهره گیرند چه در نوشتهها و کلام، منطق و چه در سیره و سلوک و معرفی کوتاه او از تشیع و هنوز هم یکی از پر مغزترین متونی است که در دانشگاههای شرق و غرب عالم تدریس میشود.
ضرورت توجه حوزویان و دانشگاهیان به این کتاب بینارشتهای
عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه «رسالة الولایه» از بهترین و دانشیترین کتابهای معاصر است، گفت: بر عهده اندیشمندان، حوزویان و دانشگاهیان است که این کتاب را در سر حد تعمیق و توسعه به پیش برانند و این امر بینارشتهای و دانشی را به مرحله بالاتر و ملموستر مورد استفاده قرار دهند.
حجتالاسلام والمسلمین احمد مبلغی، عضو مجلس خبرگان رهبری نیز در سخنرانی خود در این مراسم گفت: کتاب «رسالة الولایه» تألیف علامه طباطبایی از بهترین و دانشیترین کتابهای معاصر است. رسالة الولایه، یک کتاب بیناچند دانشی و بینارشتهای است، از یک طرف فلسفه، عرفان و فقه است و از طرفی دیگر علم تذهیب نفس و کلام و از یک طرف معطوف به یک زندگی و سلوک اجتماعی هم هست.
وی اظهار کرد: علامه طباطبایی با اندیشهورزی و خردورزی مختص به خود که از یک تعقل و عقل انسجام بخش و هماهنگ کننده به صورت نظریهای برخوردار بود، از این چند دانش استفاده میکند و نظریهای ارایه میکند که این چند دانش کنار هم مینشینند. به نوعی همگرایی معقول علمی قابل دفاع که حقیقت را باز میتاباند در این کتاب بین این چند دانش ایجاد میشود که این یک ویژگی اساسی است.
حجتالاسلام مبلغی افزود: ویژگی دومی که این اثر ارزشمند دارد، این است که این کتاب براساس چندگانه اندیشی که مختص علامه ططباطبایی بود شکل گرفته است. یکی از شاخصههای ایشان این بود که چند لایه و چند گانه اندیش بود.
وی همچنین، بیان کرد: فی المثل؛ بین لب و قشر، ایشان جمع میکرد و یکی از راههای پاسخگویی ایشان نسبت به مسائل زمانه براساس دین، تفکیک بین مغز و پوسته بود. این دوگانه اندیشی و دوگانه پردازی علامه طباطبایی است که پوستهای را برای بعضی از تعالیم اسلامی همراه با اعتقاد به یک مغز و لپ و ثابت بودن آن مغز و لپ برای همیشه پوست اندازی، این نگاه را به صورت عمیق و فلسفی داشت.
حجتالاسلام مبلغی مطرح کرد: از دوگانه پردازیهای علامه طباطبایی میتوان بحث آسمان و زمین را برشمرد. ایشان بین فطرت و ارتباط با دین با تحولات زمانه جمع کرده است.
عضو مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: از دیگر ویژگیهای رسالة الولایه این است که به رقم آنچه که به ذهن میآید، عرفان یک امر درونی است و انزوا ساز برای انسان است.
وی اذعان کرد: عارف کسی است که از جامعه بگریزد و در انزوا، خلوت تام و تمام بسر ببرد و با اندیشههای اجتماعی قهر کند یا بی ارتباطی نشان دهد. علامه طباطبایی در این کتاب عرفانی که معرفی میکند در یک نظم هماهنگ و مجموعه هماهنگ با تعالیم دیگر از جمله شریعت و تعالیم شریعت رابطه برقرار میکند، بلکه همگرایی پیدا میکند و نقش تکمیل و تکامل نسبت به هم را پیدا میکند.
حجتالاسلام مبلغی با بیان اینکه عقلانیت فراطائفه اندیشی در رسالة الولایه به وجوه به چشم میخورد، گفت: یعنی مشاهده میکنیم علامه طباطبایی به گونهای این ولایت و امر باطنی را معرفی میکند که این روی به سمت همه انسانها و مذاهب میآورند و این از تواناییهای اندیشه علامه طباطبایی است که با نگاه خود در این کتاب یک نظم فراگیر و قابل عرضه و استفاده و وحدت بخشی را میان جوامع ایجاد میکند.
وی افزود: کتاب «رسالة الولایه» پاکی و پاکیزه گرایی را در یک سلسله مراتب و متناسب با اندیشه و عقل انسانی که به ذوق میاندیشند و به دنبال یک راه و رسم مهم، دقیق، قابل اعتماد و علمی میگردند، تعریف میکند.
عضو مجلس خبرگان رهبری اظهار کرد: نظریات موجود در این اثر ارزشمند به خوبی یک چشماندازی را فرا روی پاکیزه گرایان آن هم در یک مجموعه فکری هماهنگ با اضلاع و اجزای دیگر شریعت دین ارایه میکند و این کتاب از این منظر از این اهمیت برخوردار است.
وی در ادامه، گفت: کتاب «رسالة الولایه» ویژگیهای بسیار زیادی دارد، فقط این نکته را محل توجه باید قرار داد که این اثر ارزشمند در این حوزه به دلیل توانایی فوق العاده ایجاد واژگان و مصطلحات لازم، ایجاد افکار و مبانی آن در ارتباط با موضوع کتاب تا آن جا پیش رفته است که به مثابه تأسیس یک دانش پیش رفته است.
حجتالاسلام مبلغی بیان کرد: اگر این کتاب با این اندیشهها و دیدگاهها عرضه شود به دلیل اینکه محتوی و متزمل چند نظریه و تئوری مختلف است، توان و ظرفیت آن را دارد که تبدیل به یک دانش شود.
وی در پایان در سخنانش، تأکید کرد: به طورکلی، بر عهده اندیشمندان، حوزویان و دانشگاهیان است تا این کتاب را در سر حد تعمیق و توسعه به پیش برانند و بتوانند این امر بینارشتهای و دانشی را به مرحله بالاتر و ملموستر و مورد استفادهتر قرار دهند.