مدیرکل مدیریت بحران استان قزوین، ویلاسازی، تجاوز به حریم رودخانهها و آبیاری در زمینهای با شیب ۲۰ درجه را عامل اصلی رانش زمین و وقوع سیلاب در منطقه الموت شرقی بیان کرد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، مهدیخانی، در برنامه گفت و گوی ویژه خبری
وی افزود: سیل، خشکسالی، رانش زمین و غیره، حوادث و بلایای طبیعی استان قزوین هستند.
مهدیخانی با بیان اینکه پس از سیل بهار سال ۹۸ دو هزار و ۸۷۰ کیلومتر طول رودخانههای استان به صورت میدانی بازدید شد، خاطرنشان کرد: ۲۲۴ نقطه به دلیل تصرفات در حریم و بستر رودخانه شناسایی شدند که بخشی از آن توسط ادارات انجام شده و بخش دیگر هم از سوی مردم تصرف شده است.
مدیرکل مدیریت بحران استان با اشاره به آخرین اقدامات برای امدادرسانی به سیل زدگان آوج و الموت شرقی گفت: خیابان اصلی در دو روستای شهید آباد و توآباد، مسیل رودخانه است و سیل روستای شهید آباد، پس از ۱۰ هزار سال رخ داد و خسارات مالی و جانی قابل توجهی را به وجود آورد.
وی افزود: ۱۲ روستا در الموت درگیر رانش زمین هستند و بر اساس گزارش سازمان نقشه برداری کشور به دلیل برداشت بی رویه از منابع زیرزمینی، شاهد ۲ تا ۱۷ سانتی متر فرونشست زمین در اقصی نقاط استان هستیم.
مدیرکل مدیریت بحران استان قزوین با بیان اینکه سیل یک وقعیت تکراری است، اما هر سیلی مختصات خاص خود را دارد، تصریح کرد: به دلیل تغییرات اقلیمی، حتی در زمان وقوع حادثه هم نمیتوانیم پیش بینی کنیم که میزان بارندگیها چقدر هستیم و بر همین اساس، در کشورهایی اروپایی نیز شاهد بروز سیل و خسارتهای شدید مالی و جانی بودیم.
مهدیخانی گفت: طبق قانون مدیریت بحران، پس از اطلاع از بروز سیل در آوج و الموت، به این مناطق اعزام شدیم و ستاد مدیریت بحران را تشکیل دادیم و نیروهای امدادرسان هم از همان لحظات اولیه برای امدادرسانی مردم اعزام شدند و هیچ قصوری از سوی دستگاههای امدادرسان صورت نگرفته است.
وی افزود: استان قزوین جزو استانهای متوسط در امکانات مدیریت بحران است و بیش از ۴۰ دستگاه آواربرداری به الموت شرقی اعزام شده است و باید مرحله به مرحله در امداد و نجات پیش برویم.
مدیرکل مدیریت بحران استان تصریح کرد: امکانات امدادرسانی به منطقه الموت شرقی به موقع اعزام شد و حتی از امکانات بخش خصوصی نیز برای امدادرسانی استفاده کردیم.
وی افزود: تیمهای کارشناسی مدیریت بحران از سال ۹۸ در استان قزوین تشکیل شده و از نقاط حادثه خیز به ویژه رودخانههای استان بازدید شده، اما برخی اتفاقات گریز ناپذیر است و مانند سیل آوج، ممکن است در طول هزاران سال اتفاق نیفتد.
به گفته مدیرکل مدیریت بحران، تغییر اقلیم باعث شده در ۴۰ دقیقه نزدیک به ۴۰ میلمیتر بارش شدید باران در شهرستان آوج ثبت شود.
وی افزود: عامل ایجاد رانش و سیل همین مردم و ساخت و سازهای بی رویه آنهاست که این دو بلای طبیعی را رقم زده است.
مهدیخانی گفت: مهاجرت معکوس، ویلاسازی و آبیاری در زمینهای با شیب ۲۰ درجه باعث شده در الموت شرقی با رانش زمین مواجه شویم و حتی یک روستا پس از ۴۰ سال تخریب شد و مجبور شدیم این روستا را در جای دیگری بنا کنیم.
وی افزود: گسل شمال قزوین از ۸۰۰ سال پیش تاکنون فعال نشده و یکی از نگرانیها فعالیت این گسل است که اطلاع رسانی لازم در این زمینه صورت گرفته و سناریوهای مدیریت بحران برای فعالیت احتمالی گسل شمال زمین چیده شده است.
مهدیخانی با بیان اینکه ۲۸ دستگاه عضو مدیریت بحران استان و در تعامل کامل با این نهاد هستند، تأکید کرد: در حوزه پیشگیری نه تنها در استان قزوین، حتی در کشور هم اعتقادی به این موضوع ندارند و اگر پیشگیری را جدی بگیریم، قطعاً با حوادث و بلایای طبیعی روبه رو نمیشویم.
وی افزود: طرح هادی روستایی ارتباط زیادی با حوزه حوادث طبیعی و غیرطبیعی ندارد و مشکل اصلی ما این است که از گذشته ساخت و سازهای غیرمجاز در بستر رودخانههای استان صورت گرفته و حتی برخی از این ساخت و سازها با مجوز بوده است.
مدیرکل مدیریت بحران استان تصریح کرد: حوادث دوره بازگشت دارند و ممکن است ۱۰ یا ۲۰ سال دیرتر اتفاق بیفتند، اما در نهایت در یک دوره زمانی خاص اتفاق میافتند و در طراحی پلها و ابنیه شهری و روستایی، حتماً به مدیریت بحران توجه میشود.
وی افزود: اگر دستگاهی بخواهد طرحی را اجرا کند، در صورت کوتاهی و قصور، بر اساس قانون به دستگاه قضایی معرفی میشود و خوشبختانه تا امروز چنین حوادثی را در استان قزوین شاهد نیستیم.
مدیرکل مدیریت بحران استان با بیان اینکه امکانات هیچ استانی در مدیریت بحران جوابگوی آن استان نیست، گفت: با توجه به تعیین استانهای معین، در مواقع بحرانی از امکانات سایر استانها برای مدیریت بحران استفاده میشود.
وی افزود: استان قزوین در صورت بروز بحران در پایتخت، معین منطقه ۲۲ تهران است و در صورت بروز حادثه باید امکاناتمان را به تهران گسیل کنیم.
مهدیخانی گفت: ۲ بیمارستان صحرایی، اردوگاه ۱۰۰ نفره و پنج نانوایی سیار در مدیریت بحران استان قزوین موجود است تا به محض بروز بحران، سریعاً بتوانیم بحران را مدیریت کنیم.
احتمال بروز خسارت پدیدههای جوی در استان قزوین و کشور
شیخ الملوک، مدیرکل هواشناسی استان قزوین نیز در برنامه گفت و گوی ویژه خبری شبکه قزوین گفت: پدیدههایی که معمولا در بهار و تابستان اتفاق میافتند، نادر و ریز مقیاس هستند که در نقشههای بزرگ مقیاس دیده نمیشود.
وی با بیان اینکه هم پیش بینیهای روزانه و هم دو هشدار درباره بارندگیهای سیل آسای اخیر داشتیم، افزود: در اثر تغییر اقلیم، پدیدههای جوی مان زیاد شده است و انتظار داریم این پدیدهها به شکلهای مختلف در استان و کشور بروز پیدا کنند و باید تاب آوری اجتماعی را افزایش دهیم و خودمان را با پدیدههایی که صورت میگیرد وفق دهیم.
شیخ الملوکی با بیان اینکه کل دنیا دچار تغییر اقلیم شده است، خاطرنشان کرد: تغییرات جوی قابل پیش بینی است، اما ناپایداریهای جوی در یک مدت زمان محدود صورت میگیرند و با آمارهای ۲۰ ساله متفاوت هستند، به طوری که یک باره یک سیستم محلی شکل گرفته و در مدت زمان کم و با حجم بارش زیاد، سیلاب ایجاد میشود.
وی افزود: پس از سیل آوج و الموت، با در نظر گرفتن این احتمال که زمین با بارشهای قبلی اشباع شده و با بارش کم حجم باران، دوباره سیلاب راه خواهد افتاد، هشدار نارنجی صادر کردیم.
مدیرکل هواشناسی استان قزوین تصریح کرد: ما سعی میکنیم به بهترین نحو پیش بینیهای دقیق هواشناسی را انجام دهیم.
خسارت بارش ناگهانی تابستان به ۸ روستای الموت
شفیعی، فرماندار قزوین نیز در ارتباط تلفنی با برنامه گفت و گوی ویژه خبری شبکه قزوین گفت: بارندگی تابستانی به ۸ روستای الموت خسارت وارد کرد و امدادرسانی به این روستاها ادامه دارد و از سوی بنیاد مسکن نیز میزان خسارات برآورد شده است و با عنایت به همکاری مدیران دستگاه ها، لایروبی منازل انجام شده است.
وی افزود: میزان خسارت برآورد شده و به مدیریت بحران کشور ارسال شده است تا در اسرع وقت به حساب خسارت دیدگان واریز شود.
فرماندار قزوین خاطرنشان کرد: با توجه به نصب انشعابات، از روز جمعه تمام برنامهها و انرژی خودمان را برای احیای مزارع مردم هزینه کردیم و با حضور نیروهای امدادی و جهادی ۸۰۰ هکتار مزارع برنج و ۲۰۰ هکتار از مزارع لوبیا، مزارع آبیاری میشود و سپس به روستاهای بعدی سرکشی میکنیم.
وی افزود: مزارع تعداد معدودی از روستاها آبیاری نشده است و تا دو روز آینده مشکل روستائیان حل و فصل میشود.
خسارت ۱۷۰ میلیارد تومانی بخش کشاورزی آوج
علیرضایی، فرماندار آوج نیز در ارتباط تلفنی با برنامه گفت و گوی ویژه خبری شبکه قزوین درباره آخرین اقدامات صورت گرفته برای امدادرسانی به سیل زدگان این شهرستان گفت: بر اثر سیل آوج ۵ نفر از هم وطنانمان در دو روستای شهید آباد و وروق از دست رفتند و در حوزه کشاورزی نیز ۱۷۰ میلیارد تومان خسارت دیدیم.
وی افزود: ۵۰ منزل روستایی خسارت شدید دیدند که دوباره باید احداث شوند و ۲۵ خانه نیز به تعمیرات نیاز دارند.
فرماندار آوج خاطرنشان کرد: چند پل و راه روستایی آسیب دیدند که راههای روستایی بازگشایی شده اند.
علیرضایی تصریح کرد: نهادههای دامی نیز به شهرستان منتقل شده و تا دو روز آینده با قیمت دولتی در اختیار دامداران قرار میگیرد.
وی افزود: شهرستان آوج یک شهرستان تازه تأسیس، حادثه خیز، کوهستانی و کمتر توسعه یافته استان قزوین است که در هیئت دولت به ثبت رسیده و حوادث غیرمترقبه تلنگری است که مسئولان به زیرساختهای این شهرستان و همچنین گسیل نیروهای امدادی توجه ویژه کنند.