استاد دانشگاه تهران گفت سیاست ایران در قبال فلسطین همچنان همانی بوده است که طی ۴۲ سال گذشته وجود داشته است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛ محمد مرندی استاد دانشگاه تهران در گفتگو با شبکه تلویزیونی سی ای بی سی آفریقا درباره تنشهای اخیر بین رژیم صهیونیستی و حزب الله لبنان و حمايت ايران از مقاومت توضيحاتي بيان کرد.
مجری در ابتدا پرسيد: اکنون به موضوع تشدید تنشها بین اسرائیل و حزب الله میپردازیم. گفته میشود این تنشها سبب ایجاد پیچیدگیهای بیشتری به ویژه در ارتباط با ایران میشود. اکنون سید محمد مرندی استاد دانشگاه تهران و کارشناس مسائل سیاسی به ما پیوسته است. از این که در این برنامه حضور دارید از شما متشکرم. به نظر شما چه عاملی در ورای تشدید اخیر تنشها بین اسرائیل و حزب الله قرار دارد؟
مرندی گفت: فکر میکنم رژیم اسرائیل در تلاش برای ارعاب مردم لبنان و البته حزب الله است. دو روز پیش سه راکت به سوی اسرائیل و در واقع به سوی فلسطین اشغالی شلیک شدند و در واقع یکی از آنها در داخل لبنان فرود آمد و احتمالا این فلسطینیان بودند که این راکتها را شلیک کردند. رژیم اسرائیل شروع به گلوله باران مناطق مختلف در جنوب لبنان کرد و سپس آنها جنوب لبنان را بمباران کردند. سه راکتی که گفتم یکی از آنها در لبنان فرود آمد و وارد قلمرو اسرائیل نشد. دو راکتی که به قلمرو اسرائیل اصابت کردند، در واقع سبب ایجاد خسارتهای جدی نشدند.
اما رژیم اسرائیل یک عملیات گسترده گلوله باران را در جنوب لبنان در پیش گرفت. آنها شروع به ارعاب مردم و ساکنان محلی کردند. از آنجایی که اسرائیل به خاک لبنان تجاوز کرد، حزب الله دست به اقدام تلافی جویانه زد، زیرا آنها در گذشته وعده داده بودند هر زمانی که اسرائیل حملاتی را انجام دهد آنها به این حملات پاسخ خواهند داد و تلافی خواهند کرد. از آنجایی که اسرائیل مناطق خالی را هدف قرار داد، حزب الله هم مناطق خالی در داخل اسرائیل را هدف قرار داد.
این اساسا همان اتفاقی است که روی داد. حزب الله میخواست به اسرائیلیها نشان دهد که آنها نمیتوانند تنشها را تشدید کنند بدون آن که شاهد واکنشی باشند. همچنین به نظر میرسد رژیم اسرائیل در تلاش است ببیند آیا میتواند داخل خاک لبنان را بمباران کند بدون آن که شاهد واکنشی باشد یا خیر تا آنها در آینده همچنان بتوانند این اقدام را انجام دهند و سبب شوند ساکنان محلی همچنان در ترس و وحشت به سر ببرند.
مجری پرسيد: آیا این یک مناقشه سرزمینی بین اسرائیل و لبنان است، به ویژه زمانی که ما در ارتباط با مزارع شبعا صحبت میکنیم؟
استاد دانشگاه تهران گفت: بله، مزارع شبعا بخشی از خاک لبنان محسوب میشود. سوریها اذعان کرده اند که این منطقه بخشی از خاک لبنان است. همچنین بلندیهای جولان که در امتداد مرز سوریه قرار دارند و متعلق به سوریه هستند توسط رژیم اسرائیل اشغال شده اند. این در حالی است که اینها بخشی از خاک سوریه هستند. اما این منطقه خاصی که شما به آن اشاره کرده اید، بخشی از لبنان است و تنها بخش از لبنان است که همچنان تحت اشغال رژیم اسرائیل قرار دارد.
مجری پرسيد: ایران حامی بزرگ حزب الله است. آیا فکر میکنید این موضوع سبب ایجاد پیچیدگیهایی در درگیریها بین اسرائیل و حزب الله میشود؟
مرندی گفت: واضح است که ایران از مردم لبنان حمایت میکند. ایران همچنین از مقاومت در لبنان حمایت میکند. مقاومت در لبنان همچنین تحت حمایت دولت این کشور قرار دارد و همچنین اکثر اعضای پارلمان لبنان هم از این موضوع حمایت میکنند. حزب الله شلیکهایی را در خاک اشغال شده لبنان انجام داد.
این در حالی است که اسرائیلیها لبنان را بمباران کردند. آنها حق حاکمیت لبنان را نقض کردند و حزب الله هم دست به اقدام تلافی جویانه زد. بنابراین، ایران همواره از مقاومت چه در لبنان و چه در فلسطین حمایت کرده است، اما رویدادهای چند روز گذشته نشان میدهند این اسرائیلیهای بودند که سبب تشدید تنشها شدند. معمولا هم این گونه است. ایران همواره با رژیم آپارتاید در فلسطین مخالف بوده است.
۴۲ سال پیش و قبل از پیروزی انقلاب در ایران، تهران با هر دو رژیم آپارتاید در آفریقای جنوبی و فلسطین روابط خوبی داشته است. پس از پیروزی انقلاب، ایران فورا روابطش را با هر دوی این رژیمها قطع کرد و از مقاومت چه در آفریقای جنوبی یا در فلسطین حمایت کرد. پس از فروپاشی رژیم آپارتاید در آفریقای جنوبی، ایران روابطی عادی با این کشور برقرار کرد. اما سیاست ایران در قبال فلسطین همچنان همانی بوده است که طی ۴۲ سال گذشته وجود داشته است.
مجری پرسيد: به نظر شما این درگیریها چه نتیجهای در بر خواهند داشت؟ آیا فکر میکنید دو طرف در حال حاضر عقب خواهند کشید؟
اين کارشناس مسائل سياسی گفت: حزب الله هرگز این درگیریها در مرز را آغاز نکرده است. حزب الله همواره به حملات اسرائیل واکنش نشان داده است. زیرا حزب الله بر این باور است اگر آنها به رژیم اسرائیل اجازه دهند لبنان را بمباران کند بدون آن که شاهد پاسخی باشد، آنها همچنان به تشدید تنشها ادامه خواهند داد. تنها موضوع بمباران لبنان مطرح نیست. نیروی هوایی اسرائیل هر روزه لبنان را هدف قرار میدهد.
آمریکا و اروپاییها و همچنین کشورهای عضو ناتو مانع از خرید موشکهای زمین به هوا توسط لبنان میشوند در حالی که این کشور باید بتواند از حریم هوایی خودش محافظت کند. بنابراین، حریم هوایی لبنان به روی اسرائیل باز است و این یکی از مسائل عجیب در منطقه ماست که بر اساس آن اروپاییها و آمریکایی مانع از آن میشوند که لبنان بتواند جلوی جنگندههای اسرائیلیها را بگیرد.
کاری که رژیم اسرائیل معمولا انجام میدهد این است که هواپیماهایشان بر فراز لبنان پرواز میکنند و حملاتی را در داخل خاک سوریه انجام میدهند. کاری که آنها اغلب انجام میدهند این است که در پشت هواپیماهای غیر نظامی پنهان میشوند. بنابراین، سامانههای دفاعی سوریه یا از شلیک موشکهای سطح به هوا خودداری میکنند یا این که باید هواپیماهای مسافربری را در معرض خطر قرار دهند. سه سال پیش شاهد بودیم که طی حملات هوایی اسرائیل، یک هواپیمای روس توسط موشکهای سوری سرنگون شد که همان گونه که گفتم اسرائیل از حریم هوایی لبنان استفاده میکند.