وی گفت: برای درمان یک نوع تومور مغزی که بعد از چند عمل هیچ بهبودی حاصل نشده بود پژوهشگاه رویان با همکاری دانشگاههای علوم پزشکی تهران و گلستان طرحی را با تمرکز بر کودکان اجرا کرد که طی آن سلول کشنده بیمار یا فردی از بستگانش را که از نظر ژنتیکی تشابه دارد میگیرند، تربیتش میکنند تا این سلول به سمت تومور برود تا جلوی توسعه آن را بگیرد البته بررسیهای فراوانی شد که این روش روی سایر بافتها اثری نداشته باشد که این مرحله از نظر محققان با موفقیت بر روی پنج کودک انجام شد.
رئیس جهاد دانشگاهی با بیان اینکه برنامه ریزی برای مرحله دوم این طرح موفق روی ۴۰ بیمار دیگر در دست انجام است افزود: همین روش درمانی در پژوهشکده معتمد برای درمان سرطان سینه و برای درمان سرطان خون به وسیله ژن درمانی انجام شد که مرحله یک آن هم با موفقیت پشت سر گذاشته شده و باید مرحله دو و سه آن انجام تا تکرار پذیری آن اثبات شود و بتواند به عنوان یک روش درمانی مورد استفاده قرار گیرد.
آقای دکتر طیبی گفت: در همین راستا در پژوهشگاه رویان مرکزی برای تولید ژنها و فراوردههای ژنی افتتاح شد و قرار است یک نوع ژن به نام کارا ۱۹ که در آینده در درمان بیماری سرطان خون مورد استفاده قرار میگیرد تولید شود که تولید این ژن در مراحل نهایی دریافت مجوز قرار دارد و این مرکز نخستین مرکزی است که بر اساس استانداردها به تولیدات ژنی خواهد پرداخت.
وی با بیان اینکه پژوهشگاه رویان در زمینه درمان کرونا با استفاده از سلولهای بنیادی قدمهای خوبی برداشته است گفت: البته این طرح روی کسانی انجام میگیرد که مراحل حاد بیماری هستند و هدف این است که مقداری از التهاب بیماری کم شود تا بیمار به وضع عادی برگردد و تا درمانهای مختلف روی او انجام گیرد.
رئیس جهاد دانشگاهی با تأکید بر اینکه این طرح هنوز در مرحله ابتدایی است و در همین مراحل ابتدایی ورود به عرصه ژن درمانی حضور موفقی داشتیم افزود: ژن درمانی که از درمانهای گران محسوب میشود اکنون بسیار مورد توجه دنیاست و در خارج از کشور در برخی موارد از این طریق به نتیجه رسیدند و ما هم باید تولید داخلی داشته باشیم و بتوانیم این روش درمانی را با شرایط آسانتر و بهتری به مردم عزیزمان ارائه دهیم.
آقای دکتر طیبی گفت: در پژوهشگاه ابن سینا جهاد دانشگاهی پارسال به دانش استخراج سلولهای بنیادی از خون قاعدگی خانمها دست پیدا کردیم که این یک منبع بسیار خوب، ارزان و آسانی است برای اینکه سلولهای بنیادی گرفته شود و بعد در کاربردهای مختلف استفاده شود.
وی ادامه داد: پارسال با استفاده از سلولهای بنیادی خون قاعدگی توانستیم برای درمان ناباروری خانمهایی که تخمدان ضعیفی دارند یعنی نمیتوانند تخمک تولید کنند اقدام کنیم به این ترتیب که وقتی این سلولهای بنیادی را از خون قاعدگی خودشان بگیریم و به درون تخمدان تزریق کنیم در بسیاری از موارد تخمک به صورت طبیعی کار خودش را انجام میدهد و عمل باروری به صورت عادی انجام میشود یا در نهایت آی وی اف میشود و در نهایت در بعضی از رحمها جنین وقتی تشکیل میشود به دهانه رحم نمیچسبد و از دیگر کاربردهای آن این است که وقتی این سلولهای بنیادی تزریق میشود حالت جوان شدگی به رحم میدهد و در درمان زوجهایی که در خیلی از موارد از باروری نا امید شده اند بسیار مؤثر است.
رئیس جهاد دانشگاهی در پاسخ به اینکه از این روش تا چه سنی میتوان استفاده کرد گفت: این روش تا ۴۰ و چند سالگی میتواند مؤثر باشد و تنها فرد نباید به یائسگی رسیده باشد و با توجه به اینکه متاسفأنه سن ازدواجهای ما رفته رفته بالاتر میرود و خیلی از زوجین با این مشکل مواجه میشوند این درمان میتواند به خوبی مورد استفاده قرار گیرد.
آقای دکتر طیبی با اشاره به تولید موش تراریخت کرونا برای تسهیل مراحل واکسن سازی افزود: شرکتهای واکسن سازی برای اینکه بتوانند واکسن هایشان را در مراحل حیوانی آزمایش کنند نیاز دارند که این مرحله را با هزینههای کمتری پشت سر بگذارند، اما مرحله حیوانی معمولاً روی میمونها انجام میشد که تربیت و آماده کردنشان برای واکسیناسیون بسیار پر هزینه بود و باید حیوان دیگری مثل موش جایگزین میشد، اما مشکلی که داشتیم این بود که موشها گیرندههای ویروس کرونا را ندارند و به کرونا مبتلا نمیشوند که مرکز رویان این گیرندهها را از انسان به موش منتقل کرد تا به کرونا مبتلا شود و این کار موفقیت آمیز بود.
رئیس جهاد دانشگاهی گفت: این کار موفق که ظرف هفت ماه انجام شد به پشتوانه ۲۰ سال تجربه رویان در بحث حیوانات تراریخت انجام شد که هزینه انواع و اقسام واکسن سازیها را کم کرده است.
وی با اشاره به نیاز پژوهشگاههای مختلف کشور به حیواناتی مثل موش و میمون که صفات ژنتیکی نزدیک تری به انسان دارند افزود: کنسرسیوم سه جانبهای با حضور جهاد دانشگاهی، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و پژوهشکده علوم شناختی دانشگاه تهران برای نخستین بار مرکز نخستی سانان راه اندازی کردند تا با تولیدات این مرکز پژوهشگاهها وقتی میخواهند مرحله حیوانی را بگذرانند پژوهشگران با سرعت بیشتر و هزینه کمتر بتوانند طرح هایشان را انجام دهند.
آقای دکتر طیبی با بیان اینکه در این ایام کلینیک دیابت و بیماریهای متابولیسم رویان را افتتاح میکنیم گفت: رویکرد این کلینیک پرداختن به دیابت با استفاده فناوریهای نوین است که اکنون با استفاده از فناوریهای خوبی که به دست آمده به راحتی میتوانیم به درمان دیابت ورود کنیم.
رئیس جهاد دانشگاهی با اشاره به آغاز تولید زخم پوشهای ایرانی افزود: از زخم پوشها در حوزه پزشکی و کمک به درمان بیماران مبتلا به زخمهای دیابتی، سوختگی، پروانهای (ای بی) و زخمهای عفونی که مقاوم به درمان شده اند استفاده میشود و با توجه به اینکه این زخم پوشها بسیار گران وارد کشور میشود خوشبختانه توانستیم دانش تولید سه نوع از این زخم پوشها را به دست آوریم مجوز تولید آن را از سازمان غذا و دارو گرفته ایم و اکنون در حال آماده سازی خطوط تولید زخم پوشها هستیم که اقلام بسیار پرمصرف و مؤثر در کیفیت زندگی بیماران است و تولید داخلی آن میتواند از نظر اقتصادی صرفه جویی ارزی بسیار زیادی ایجاد کند.
وی در پاسخ به این سؤال که این زخم پوشها از چه زمان برای مصرف بیماران عرضه میشود گفت: تمام تلاش ما این است که تا پایان سال عرضه شود، اما منابع مالی میخواهد و بسته به اینکه ما بتوانیم خط تولید را راه اندازی کنیم که البته شرکتهای متعددی در حوزه پزشکی استقبال کرده اند و مطمئناً با تولید داخلی زخم پوشها هزینه تهیه آن بسیار ارزانتر خواهد شد، زیرا به طور معمول در حوزه پزشکی تولید داخل در مقایسه با نمونههای خارجی بسیار متفاوت است.
بار دیگر شورای عالی انقلاب فرهنگی با عنایت به شرایط جدید دانشگاهها در تاریخ ۲۲/۸/۶۹ مصوبهای را به تصویب رساند که در آن جهاددانشگاهی به عنوان پلی میان دانشگاه و بخش صنعتی، خدماتی کشور معرفی گردید. در این مصوبه دو وظیفه عمده انجام تحقیقات علمی و فعالیتهای فرهنگی همچنان بعهده این نهاد میباشد. بر مبنای این مصوبه اساسنامه جدید جهاددانشگاهی به شرح ذیل به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید.
جهاددانشگاهی نهادی است عمومی و غیردولتی زیرنظر شورای عالی انقلاب فرهنگی، دارای شخصیت مستقل و از لحاظ اداری، استخدامی و مالی تابع مقرراتی است که در چارچوب اختیارات قانونی به تصویب هیات امنای جهاددانشگاهی میسد.
اهداف:
- گسترش تحقیقات و شکوفایی روحیه تتبع و استعدادها در سطح جامعه برای نیل به خوداتکایی
- توسعه امور فرهنگی در سطح جامعه از طریق همکاری با حوزه، دانشگاه و سایر مراجع و نهادهای فرهنگی به خصوص برای نسل جوان
- گسترش طرحهای کاربردی و نیمه صنعتی از طریق پیوند با مراکز علمی و تحقیقاتی به منظور به کارگیری نتایج پژوهش
وظایف کلی جهاد عبارت است از:
۱- تبلیغ و ترویج فرهنگ و هنر اسلامی و برنامه ریزی فرهنگی و تربیتی و ایجاد آمادگی فکری و مکتبی در قشر جوان بخصوص دانش آموزان دبیرستانی و دانشجویان به منظور مقابله با غرب زدگی و انحرافات در چارچوب سیاستهای فرهنگی کشور
۲- ایجاد تشکیلات مناسب به منظور تألیف، ترجمه و انتشار کتب، نشریات نتایج تحقیقات و مقالات علمی، فرهنگی و تولید مواد کمک آموزشی
۳- انجام دادن تحقیقات توسعهای و کاربردی
۴- پی گیری طرحهای تحقیقاتی جهاد تا پایان مرحله نیمه صنعتی و صنعتی
۵- ارائه خدمات علمی – فنی در زمینههای مختلف مورد نیاز جامعه
۶- حمایت، تشویق و جذب دانشجویان و پژوهشگران جوان و مستعد و برنامه ریزی و ایجاد شرایط و امکانات لازم به منظور فراهم آوردن زمینه فعالیتهای علمی و پژوهشی آنان بر مبنای شناخت مشکلات واقعی و نیازهای تخصصی جامعه
۷- اجرای دورههای رسمی آموزشهای علمی – کاربردی مطابق ضوابط و مقررات آموزش عالی کشور
۸- ایجاد تشکیلات آموزشی و تحقیقاتی مطرح شده در بندهای این ماده براساس قوانین و مقررات آموزش عالی
۹- مشارکت در ایجاد زمینههای مناسب برای اشتغال بیشتر فارغ التحصیلان دانشگاهی
تبصره: خدمات علمی فنی شامل: انجام دادن آزمایشهای کیفی، بررسی پیشنهاد استانداردها، جمع آوری و پردازش دادههای علمی، انتشار مدارک و دادههای علمی، ترویج فنون و انجام دادن مشاوره علمی و ارائه کمکهای فنی و انجام دادن خدمات بهداشتی و درمانی و تشخیص پزشکی میشود.
ارکان جهاددانشگاهی:
ارکان این نهاد عبارتند از:
عالیترین مرجع سیاستگذاری (هیات امناء)
تعیین کننده خط مشی و ناظر بر فعالیتها (شورای علمی)
بالاترین مقام اجرایی (رییس جهاد دانشگاهی)
این نهاد در حال حاضر علاوه بر دفتر مرکزی دارای ۴۳ واحد جهاد دانشگاهی است که ۱۳ واحد آن در شهر تهران و ۳۰ واحد در مراکز استانها استقرار دارند. همچنین تعداد ۳ پژوهشگاه و ۲۴ پژوهشکده، ۲۷ سازمان، مرکز، مؤسسه و شرکت به ثبت رسیده، یک مجتمع تحقیقاتی و ۲ پارک علم و فناوری نیز تحت پوشش این نهاد فعالیت دارند. آنچه در پی میآید معرفی و خلاصهای از اهم فعالیتهای جهاد دانشگاهی در حوزههای پژوهشی، آموزشی، فرهنگی و اشتغال است.
سند جایگاه جهاد دانشگاهی در چشم انداز بیست ساله جمهوری اسلامی ایران
با اتکال به عنایت خداوند منان، در سایه ایمان و کوشش جهادگران دانشگاهی، در مسیر تحقق آرمانها و اهداف والای انقلاب اسلامی، قانون اساسی و انقلاب فرهنگی، در چشم انداز بیست ساله جمهوری اسلامی ایران:
”جهاد دانشگاهی نهادی است انقلابی با هویت اسلامی، بر خوردار از منابع انسانی متعهد و کارآمد، الهام بخش و موثر در کشور، پیشگام در توسعه علم، فناوری و فرهنگ با تعامل سازنده در عرصه ملی و
بین المللی“
جهاد دانشگاهی نهادی است انقلابی با هویت اسلامی:
- معتقد و ملتزم به آرمانها، ارزشها ومدافع اهداف انقلاب اسلامی و حضرت امام خمینی (ره)، پیرو ولایت فقیه و رهبری نظام، متعهد به اهداف انقلاب فرهنگی، با ساختار نهاد عمومی غیردولتی
برخوردار از منابع انسانی متعهد و کارآمد:
- مومن، انقلابی، متخصص، خلاق، پرتلاش، خودباور، مسئولیتپذیر، دارای روحیه کار جمعی و ملتزم به فرهنگ جهادی
الهام بخش و مؤثر در کشور:
- الهام بخش در نو اندیشی و پویایی علمی و فرهنگی در جهت نیل به خودباوری، خوداتکائی و تقویت هویت
ایرانی - اسلامی
- مؤثر در تشخیص چالشها، مسائل و نیازهای علمی، فرهنگی و اجتماعی کشور، ارائه راه حلهای هوشمندانه و تأثیرگذار در نظام تصمیم سازی و تصمیم گیری کشور
پیشگام در توسعه علم، فناوری و فرهنگ:
پیشگام در:
- توسعه قطبهای علم و فناوری برای گسترش مرزهای دانش
- ”تحقیق و توسعه“ و تولید فناوریهای نوین
- جذب توان علمی نخبگان
- پژوهشهای کاربردی برنامهریزی شده و بکارگیری نتایج حاصله
- تولید، جذب و بومی سازی فناوریهای مورد نیاز
- توسعه دانشگاه غیردولتی معتبر بینالمللی
- توسعه آموزش عالی و تخصصی با رویکرد تربیت منابع انسانی متعهد، کارآمد و کارآفرین
- صیانت از ارزشهای انقلاب اسلامی و انقلاب فرهنگی
- ارتقاء و تعمیق معرفت دینی و ترویج فضائل اخلاقی در میان جوانان در پرتو اندیشه و سلوک دینی، اجتماعی و سیاسی حضرت امام خمینی (ره)
- تبلیغ و ترویج فرهنگ و هنر اسلامی- ایرانی با رهیافتی زیبایی شناسانه، بدیع و منطبق با زمان
- پرورش خلاقیتها و استعدادهای فرهنگی- هنری و تقویت روحیه خودباوری دانشجویان
- ارائه ایدهها، طرحها و راهبردهای اثر بخش علمی - فرهنگی و ظرفیت سازی برای ایفای نقشهای ملی در مسیر توسعه فرهنگی کشور
تعامل سازنده در عرصه ملی و بین المللی:
از طریق، همکاری موثر با دستگاهها و مراکز علمی، فرهنگی و مجموعههای فناوری و صنعتی در سطوح استانی و ملی برای ایفای نقشهای برجسته در کشور
- همکاری علمی - پژوهشی با دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی معتبر جهان برای تبادل تجربیات و دستیابی به دانش و فناوریهای نوین
- گسترش همکاری بین المللی در حوزههای فناوری و صنعتی برای تولید ارزش افزوده و صدور محصولات و خدمات علمی، فنی و صنعتی
- همکاری گسترده فرهنگی با دانشگاهها و مراکز فرهنگی جهان به ویژه کشورهای اسلامی برای افزایش شناخت متقابل و معرفی مظاهر تمدن اسلامی- ایرانی
- گسترش همکاری با مراکز علمی و فرهنگی، سازمانها و نهادهای مدنی ملی و بینالمللی برای مشارکت در حل چالشهای فراروی جوامع اسلامی و کشورهای منطقه