ژاپن مراسم ۷۶ امین سالگرد بمباران هیروشیما را در طول بازیهای المپیک برگزار میکند.
شرکت کنندگان در این مراسم که سیاه پوشیده بودند و ماسک بر صورت داشتند در ساعت هشت و ربع یک دقیقه به یاد قربانیان این جنایت سکوت کردند. ساعت هشت و ربع زمانی بود که بمب بر سر مردم این شهر فرود آمد.
کازومی ماتسوی شهردار هیروشیما در سخنرانی خود گفت: این فاجعه به بشریت آموخته است که تهدید دیگران فقط به خاطر دفاع از خود به نفع هیچکس نیست.
بازماندگان و شهرداری به تازگی به کمیته برگزاری المپیک پیشنهاد داده بودند که ورزشکاران المپیکی را دعوت کنند تا در ساعت مقرر در توکیو به یاد قربانیان یک دقیقه سکوت کنند. اما توماس باخ، رئیس کمیته بین المللی المپیک، به این پیشنهاد ترتیب اثر نداد، اما درعوض در نامهای پاسخ داد که مراسم اختتامیه المپیک در روز یکشنبه فرصتی برای ادای احترام به همه قربانیان حوادث غم انگیز تاریخ جهان فراهم میکند.
توموهیرو هیگاکی، یکی از مسئولان شهر توکیو به خبرگزاری فرانسه گفت: این ناامید کننده است، اگرچه ما از این واقعیت که باخ به هیروشیما سفر کرده است قدردانی میکنیم.
باخ در ۱۶ ژوئیه به منظور آغاز مراسم سنتی پیمان آتش بس المپیک به هیروشیما سفر کرد. وی سپس اعلام کرد که المپیک توکیو چراغ امید برای آیندهای بهتر و آرامتر خواهد بود.
سفر وی، اما با انتقاداتی در ژاپن روبرو شد. یک طومار اینترنتی، که بیش از ۷۰ هزار امضا جمع آوری کرده است، به ویژه از وی بخاطر استفاده از هیروشیما برای ترویج المپیک توکیو انتقاد کرد، در حالی که افکار عمومی ژاپن بیشتر به دلیل بحران بهداشتی با برگزاری آنها در تابستان امسال مخالف بودند.
یوکو سادو، ۴۳ ساله ساکن هیروشیما که روز جمعه در پارک یادبود صلح هیروشیما قدم زد، ابراز تاسف کرد که بحران سلامتی مانع از آن شده است تا این شهر از فرصتی که در اختیار داشته است برای انتشار پیام صلح استفاده کند. وی افزود اگر همه گیری نبود، بسیاری از افرادی که در بازیهای المپیک توکیو شرکت میکردند، میتوانستند از این پارک دیدن کرده و نمایشگاهها را ببینند.
بمب اتمی در هیروشیما بین اوت تا پایان سال ۱۹۴۵، ۱۴۰، ۰۰۰ کشته و بمبی که در ۹ اوت ۱۹۴۵ در ناکازاکی پرتاب شد در همان مدت ۷۴، ۰۰۰ کشته داشت. ژاپن در ۱۵ اوت ۱۹۴۵ تسلیم شد و جنگ جهانی دوم پایان یافت.
مراسم امسال در هیروشیما اولین مراسم از زمان لازم الاجرا شدن معاهده بین المللی منع سلاحهای هستهای (TIAN) در ژانویه گذشته است.
با این حال، این معاهده توسط هشت کشور دارای سلاح اتمی (آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، انگلیس، هند، پاکستان، کره شمالی) و یک رژیم یعنی اسرائیل امضا نشد.
معاهده بین المللی منع سلاحهای هستهای همچنین توسط توکیو، متحد بی دریغ واشنگتن و وابسته به قدرت نظامی آمریکا برای اطمینان از دفاع خود، امضا نشده است.
یوشیهیده سوگا، نخست وزیر ژاپن روز جمعه به خبرنگاران گفت: برای ژاپن، مناسب است که راهی واقع بینانه در جهت خلع سلاح هستهای را در پیش بگیرد، در حالی که به تهدیدات علیه امنیت این کشور واقع بینانه پاسخ میدهیم، بازدارندگی را حفظ و تقویت میکنیم.
بمباران اتمی هیروشیما و ناگاساکی (به ترتیب ۶ و ۹ اوت ۱۹۴۵ به وقت ژاپن) دو عملیات اتمی بودند که در زمان جنگ جهانی دوم به دستور هری ترومن، رئیسجمهور وقت آمریکا، علیه امپراتوری ژاپن انجام گرفتند. در این دو عملیات، دو بمب اتمی به فاصله ۳ روز روی شهرهای هیروشیما و ناگاساکی انداخته شد که باعث ویرانی و کشتار گسترده شهروندان این دو شهر گردید. حدود ۲۲۰٬۰۰۰ نفر در اثر این دو بمباران اتمی جان باختند که شامل ۲۰٬۰۰۰ نظامی ژاپنی و بقیه را شهروندان غیرنظامی تشکیل میدادند. بیش از ۱۰۰٬۰۰۰ نفر بلافاصله هنگام بمباران کشته شدند و بقیه تا پایان سال ۱۹۴۵ بر اثر اثرات مخرب تشعشعات رادیو اکتیو جان خود را از دست دادند. بمباران هستهای هیروشیما و ناگاساکی تا به امروز تنها موارد استفادهٔ جنگی از سلاح هستهای در جهان است.
پس از این دو بمباران، دولت امپراتوری ژاپن تسلیم بی قید شرط را پذیرفت و جنگ جهانی دوم پایان یافت.