از زمان تاسیس دانشگاه به شیوه مدرن در کشور، کنکور هم زاده شد.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: از نخستین آزمون کنکور در ایران ۵۲ سال می گذرد. کنکور سراسری در طی این مدت فراز و فرودهای متعددی به خود دیده و موفقیت ها، همراهی ها، چالش ها، آسیب ها و مخالفت های بسیاری را پشت سرگذاشته، اما همچنان پابرجا مانده است. چه بسیار کسانی که از طریق آن به مدارج بالای علمی صعود کرده اند و چه بسیار کسانی که با محک زدن توانمندیهای خود در این آزمون مسیر زندگیشان به کلی تغییر یافته است. حال این پیکره که به ایام سالمندی نزدیک می شود از بالای پله پنجاه و دوم با این کوله بار تجربه چه تصویری برای آیندگان رقم خواهد زد؟ در ادامه برآنیم تا نگاهی کوتاه به گذشته، حال و آینده آزمون سراسری دانشگاه ها داشته باشیم.
*پیشینه کنکور در ایران
از زمان تاسیس دانشگاه به شیوه مدرن در کشور، کنکور هم زاده شد. اما تا سال ۱۳۴۲ هر دانشگاه برای جذب دانشجویان به شیوه ای مستقل از طریق آزمون ورودی یا مصاحبه اقدام می کرد. اوایل دهه ۱۳۴۰ دانشگاه های صنعتی پلی تکنیک، ملی، فردوسی و جندی شاپور ساخته شدند. به تدریج تعداد دانشگاه ها افزایش یافت و از اوایل دهه ۱۳۵۰ به ۱۴ دانشگاه رسید.
اما تعداد متقاضیان ورود به دانشگاه ها با سرعتی بیشتر افزایش می یافت به نحوی که وزارت علوم تازه تاسیسِ آن زمان را بر آن داشت تا آزمونی به نام کنکور را برای متقاضیان ورود به دانشگاه ها طراحی کند. به این ترتیب با ایجاد مرکز آزمون شناسی در سال ۱۳۴۷، نخستین کنکور سراسری در ۱۵ مرداد ۱۳۴۸ با شرکت حدود ۵۰ هزار داوطلب برگزار شد. در این آزمون ۱۲ دانشگاه با ۳۰ رشته تحصیلی وجود داشت که داوطلبان میتوانستند از این میان۱۰ رشته را انتخاب کنند. سال های بعد روند افزایش داوطلبان همچنان ادامه داشت:
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دسترس است
پژوهشگر: فریفته هدایتی