مرکز نسخ خطی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی با در اختیار داشتن مجموعهای منحصربه فرد از ۳۰۰ دستنوشته و نسخه خطی از کتابخانه شخصی شیخ عباس قمی، بزرگترین مرکز آثار خطی این عالم بزرگ به شمار میرود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، مدیر مخطوطات سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی
ابوالفضل حسنآبادی افزود: برخی از این نُسخ دارای یادداشتهای سماع، بلاغ، انهاء، اجازه، تملّک و تصحیح شیخ عباس قمی در پشت برگ اول یا یکی از اوراق نسخه است.
وی کتاب «شرایع الاسلام فی مسائل الحلال و الحرام» از تألیفات محقق حلّی (۶۷۶ ق) با تاریخ کتابت ۷۴۱ هجری قمری را یکی از قدیمیترین و نفیسترین کتب خطی این مجموعه خواند و گفت: این کتاب از مهمترین کتب فقهی شیعه و دارای چهار قسم عبادات، عقود، ایقاعات و احکام است.
مدیر مخطوطات سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی افزود: در پشت برگ اول این نسخه، شیخ عباس قمی با خط خود در تاریخ ۱۳۳۳ هجری قمری چنین نوشته است: «حدود پانصد و نود و دو سال است که از تاریخ کتابت اصل این شرایع گذشته...»
ابوالفضل حسنآبادی گفت: یکی دیگر از نفایس این مجموعه، کتاب «الفوائدالرضویه فی احوال علماء المذهب الجعفریه» تألیف شیخ عباس قمی در شرح احوال علمای شیعه امامیه است.
وی افزود: این نسخه به خط شیخ عباس قمی در چهارشنبه یازدهم ذیقعده ۱۳۳۳ در مشهد مقدس کتابت شده است و به شماره ۵۵۳۹۱ در کتابخانه آستان قدس رضوی نگهداری میشود.
مدیر مخطوطات سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی تصریح کرد: این نسخه به خط نستعلیق تحریری ۲۰ سطری بر روی کاغذ نخودی فرنگی آهارمهره و در ۲۶۲ برگ در قطع وزیری کتابت شده است.
حسنآبادی همچنین از کتاب «منتهی الامال فی تواریخ النبی و الآل» در زمرۀ نفایس این مجموعه نام برد و گفت: این اثر از کتب مشهور شیخ عباس قمی و شرح احوال چهارده معصوم (ع) است که به خط مؤلف، شیخ عباس قمی، به نستعلیق ۲۱ سطری در ۲۹۶ برگ در قطع رقعی کتابت شده و به شماره ۵۵۴۰۷ ثبت این کتابخانه شده است.
این مجموعۀ نفیس در پاییز ۱۳۹۸ جذب کتابخانۀ مرکزی آستان قدس رضوی شد که در همان زمان در قالب سیوهفتمین سهشنبۀ فرهنگی این سازمان با حضور تولیت آستان قدس رضوی از آنها رونمایی شد.