وزیر خارجه آمریکا با ادعای آمادگی کشورش برای بازگشت به برجام می گوید توپ در زمین ایران است.
آنتونی بلینکن در سفر منطقه ای خود به کویت در باره بازگشت به برجام ورفع تحریم های ضد ایرانی ادعا کرد ما در چندین دور گفتگوی غیر مستقیم در وین به صورت روشن، حسن نیت و نیز تمایل خود را برای بازگشت به پای بندی دو جانبه به توافق هسته ای، برجام، نشان دادیم و حقیقت این است که این ایران است که باید تصمیم بگیرد، باید نشان بدهد که می خواهد به پای بندی (به برجام) بازگردد یا نه، و چیزی هم نمی تواند در این حقیقت بنیادین تغییری ایجاد کند. توپ همچنان در زمین ایران است و باید ببینیم آنها می توانند تصمیم لازم را برای بازگشت به پای بندی بگیرد یا نه.
بلینکن افزود ما به دیپلماسی پای بند هستیم ولی این فرایند نمی تواند به صورتی بدون محدودیت باشد. اگر ایران همچنان بخواهد به فعالیت هایی که درخصوص برنامه اتمی خود انجام داده است ادامه بدهد، در یک نقطه، مزایای برجام نمی تواند کاملا با بازگشت به برجام پوشش داده شود، فعالیت هایی که نقض محدودیت هایی است که برجام قائل شده بود.
ادعای بلینکن مبنی بر پابندی به دیپلماسی و تصمیم دولت بایدن مبنی بر بازگشت به برجام در حالی است که کاظم غریبآبادی نماینده دائم ایران در سازمان ملل و عضو تیم مذاکرهکننده هسته ای در وین روز پنجشنبه امریکا را متهم کرد که با اقدامات ضد برجامی مانع به نتیجه رسیدن مذاکرات شده است.
غریب آبادی اقدامات ضد برجامی امریکا را اینگونه برشمرد:
1.کل تفاهم را به پذیرش بندی درخصوص انجام گفتگوهای آتی درمورد مسائل منطقهای گره زدند.
۲. حاضر به لغو دستور اجرایی تحریم تسلیحات نشدند که کاملاً با قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام در تناقض آشکار است.
۳.حاضر به برداشتن تحریمهای ترامپ علیه بیش از ۵۰۰ نفر از اشخاص حقیقی و حقوقی و لغو قانون تحریمی کاتسا نشدند.
۴.حاضر به ارائه تضمین در مورد عدم تکرار رفتارهای مشابه دولت قبل در قبال تفاهم هستهای نشدند؛ حتی حاضر نشدند دوره زمانی معقولی را برای تداوم کار شرکتهایی که با ایران وارد تجارت میشوند، درنظر بگیرند.
۵.حاضر به بحث درباره خسارات وارده به ایران در اثر خروج غیرقانونی از تفاهم هستهای نشدند.
۶.درباره فعالیتها و تعهدات هستهای زیادهخواهیهایی را مطرح کردند که حتی فراتر از برجام است.
۷.نپذیرفتند که ابتدا آنها باید تمامی تعهدات را انجام بدهند و پس از راستیآزمایی، ایران به اجرای تعهداتش بپردازد.
این در حالی است که محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشور نیز با اذعان به خلف وعده برجامی امریکا و متحدانش با ارسال پیامی در صفحه توئیتر خود نوشت: «در تاریخ 20 ژوئیه (29 تیر) در ششمین سالگرد تصویب قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل، مستندات شش سال (عدم) اجرای برجام از سوی غرب را در آنچه ممکن است آخرین و مهمترین نامه من به دبیرکل سازمان ملل متحد باشد، ارائه کردم.
زیاده خواهی های دولت امریکا حتی واکنش میخائیل اولیانوف نماینده دائم روسیه در سازمان های بین المللی در وین را نیز به دنبال داشته است و او در پیامی در صفحه توئیتر خود نوشت:
«در حقیقت هدف مورد توافق در مذاکرات وین احیای توافق اصلی برجام است؛ نه چیزی کمتر و نه چیزی بیشتر. همه اعضا باید مراقب باشند حتی به صورت غیرعمد تصوری ایجاد نکنند که از این هدف مشترک منحرف شده اند و یا تلاش برای اضافه کردن چیزی جدید به توافق صورت گرفته است.»
این مواضع روشن می کند که بر خلاف ادعای مقام های امریکایی نه تنها دولت بایدن در مسیر احیای برجام هیچ گام موثری برنداشته است بلکه در فاصله بین گذار دولت روحانی به دولت آقای رئیسی سعی دارد با برچسب زدن های دروغین به دولت آتی, مسوولیت شکست مذاکرات را به گردن تهران بیاندازد.
از سویی برخی گزارش ها حاکیست که دولت بایدن نه تنها حاضر نشده است دست از فشار حداکثری شکست خورده ضد ایرانی ترامپ بردارد بلکه قصد دارد برای تغییر برخی مفاد برجام تحریم های دیگری علیه صادرات نفت ایران به چین اعمال کند که نشریه فارن پالسی روز جمعه به آن اشاره کرد.
پایگاه اینترنتی فاکس نیوز نیز در این ارتباط نوشت دولت بایدن به فکر تشدید اجرای تحریم های نفتی است تا تهران را در «مذاکرات متوقف شده » پیرامون توافق هسته ای بین المللی سال 2015(برجام) تحت فشار قرار دهد و مواضع تهران را نرم کند
-------------------------------------
رضا محمدمراد