وبینار بزرگداشت مرحوم خسرو شاهی در بیروت
در این وبینار که به همت رایزنی فرهنگی کشورمان در لبنان و با عنوان میراث دار نهضت تقریب و تجدد گرایی برگزار شد نخبگان و اندیشمندان هشت کشور درباره ابعاد شخصیتی و آثار مرحوم خسرو شاهی به بحث و تبادل نظر پرداختند.
به گزارش حسن عظیم زاده خبرنگار سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما از بیروت، سیدهادی خسروشاهی در سال ۱۳۱۷ شمسی در تبریز چشم به جهان گشود.
عباس خامه یار – رایزن فرهنگی کشورمان در لبنان
ابوذر ابراهیمی ترکمان - رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی
شیخ ماهر حمود - رئیس اتحادیه جهانی علمای مقاومت
کمال الهلباوی - رئیس مرکز تحقیقات تمدنهای جهان
عمار طالبی - نایب رئیس انجمن علمای مسلمین الجزایر
تاریخ سه قرن از حیات و کوشش علمی و فقهی اجداد وی، که جملگی از علمای بزرگ و فقهای نامدار ایران و عراق در دوران خود بودهاند، این حقیقت را به خوبی روشن میسازد. پدر وی، آیتالله سید مرتضی خسروشاهی، از علما و فقهای بزرگ و صاحب رساله آذربایجان و تحصیل کرده نجف بود.
سیدهادی، تحصیلات مقدماتی را در تبریز گذرانید. پس از فوت پدرش عازم قم شد و در حوزه علمیه به ادامه تحصیل پرداخت. از محضر آیاتی، چون بروجردی، امام خمینی، شریعتمداری، طباطبایی و ... بهره برده است . تألیفات و آثار مرحوم خسروشاهی به زبان فارسی و عربی منتشر شده است. آثار وی که بالغ بر هشتاد جلد میشود، بیش از چهل جلد آنها تاکنون بارها در داخل و خارج از کشور چاپ شده است. علاوه بر تألیفات و ترجمهها، ۱۲۰ جلد کتاب دیگر نیز با تحقیق، توضیح و یا مقدمه وی در ایران، ایتالیا و مصر چاپ و منتشر شده است.
از جمله آثار مرحوم خسروشاهی، ترجمه و تحقیق «امام علی صدای عدالت انسانی» جرج جرداق در ۵ جلد است. تدوین و تحقیق مجموعه آثار سیدجمال الدین حسینی (افغانی) در ۱۰ جلد، در ایران و مصر، یکی از خدمات ارزنده دیگر استاد و در واقع، محصول نیم قرن تلاش و کوشش و تحقیق و بررسی در کشورهای اسلامی و عربی است. مجموعه «حرکت های اسلامی معاصر» در ۲۰ جلد، «اسناد نهضت اسلامی ایران» و «مجموعه آثار استاد علامه طباطبائی» از جمله آثاری است که استاد در تألیف، جمع آوری یا تحقیق و ویرایش آنها زحمت و رنج فراوان را پذیرا شده است.
سید هادی خسرو شاهی در سال ۱۳۵۲ مرکز بررسیهای اسلامی قم را به عنوان مرکزی وابسته به حوزه علمیه قم تاسیس و به ثبت رسانید، در سال ۱۳۶۱ مرکز فرهنگی اسلامی اروپا را در رم ایتالیا تاسیس نمود. تاسیس دو نشریه انگلیسی زبان به نامهای اینکوایری و افرین ایونتس به عنوان سفیر ایران در واتیکان از دیگر فعالیتهای علمی و فرهنگی او در دوره پنج ساله تصدیگری این منصب بود.
حجتالاسلام نوراللهیان در این مورد میگوید: مرحوم خسروشاهی به زبان انگلیسی مسلط بود و مطالب خبرنگاران خارجی را برای مراجع در قم و نیز خبرنگاران ترجمه میکرد؛ وی اندیشههای امام (ره) را برای خبرنگاران غربی ترجمه میکرد. وی چنان پرآوازه در مصر، لبنان و عراق بود که مصاحبههایش به عربی از ۵۰ سال قبل منتشر میشد و در کشورهایی مانند مصر، تونس، الجزایر و ... کارهای علمی داشت.
همچنین به مدت ۳ سال در قاهره مصر به عنوان رئیس نمایندگی جمهوریاسلامی ایران حضور داشت و به همکاری علمی از جمله سخنرانی، مصاحبه با عالمان آنها میپرداخت؛ که نتیجه این همکاریها انتشار بیش از ۵۰ جلد کتاب درباره انقلاب اسلامی، تشیع و اهل بیت در نشریات مصری است. همچین وی با ایراد سخنرانیها و همایشهای علمی و فرهنگی در اعتلای فرهنگ اسلامی و صدور انقلاب اسلامی در منطقه تاثیرات فراوان داشته است.
حجت الاسلام سیدهادی خسروشاهی بیش از ۶۰ سال از عمر پر برکت خود را در راستای وحدت جهان اسلام با نوشتن مقاله، کتاب و صدها سخنرانی صرف کرد. این اندیشمند بزرگ سرانجام در صبح روز پنجشنبه ۸ اسفند ۱۳۹۸ ش برابر با ۳ رجب ۱۴۴۱ ق به علت بیماری و کهولت سن درگذشت.