۱۴۳۲ سال پیش، در روز هجدهم ذیحجه سال دهم هجری قمری رسول گرامی اسلام، حضرت محمد (ص)، هنگام مراجعت از آخرین سفر حج خود، به امر خداوند، حضرت علی (ع) را به عنوان جانشین خود به مردم معرفی کرد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز یزد،این اقدام پیامبر اکرم (ص) در مکانی به نام «غدیرخم» واقع در سر راه مکه به مدینه انجام شد. ایشان پس از آنکه بر مکانی مرتفع قرار گرفت، خطبهای را قرائت کرد و دست حضرت علی (ع) را بالا برد و به مردم فرمود: «من کنت مولاه فهذا علی مولاه. اللهم وال من والاه و عاد من عاداه، هرکه من مولای او هستم، علی هم مولای اوست.
خداوندا هرکه او را دوست دارد دوست بدار و هرکه را که با او دشمنی میکند دشمن بدار.» پیغمبر اسلام (ص) همچنین در مورد قرآن و اهل بیت خود به مردم سفارش کرد و فرمود: «این دو هیچگاه از هم جدا نمیشوند تا بر سر حوض کوثر در قیامت بر من وارد شوند.» پس از ابلاغ این فرمان خداوند به مردم، آیه سوم از سوره مائده بر پیامبر اکرم (ص) نازل شد و به ایشان بشارت داد: «الیوم یئس الذین کفروا من دینکم فلا تخشوهم و اخشون، الیوم اکملت لکم دینکم و اتممت علیکم نعمتی و رضیت لکم الاسلام دینا: امروز کافران از دین شما ناامید شدند، پس از آنها نترسید و از من بترسید امروز دین شما را کامل کردم و نعمتم را بر شما تمام کردم و دین اسلام را برای شما پسندیدم.»
تقویم تاریخ؛ از واقعه غدیر تا آغاز امامت حضرت علی (ع)
آغاز امامت حضرت امام علی (ع)، امام اول شیعیان
۱۴۰۷ سال پیش در چنین روی هجدهم ذی الحجه سال ۳۵ هجری قمری امام علی علیه السلام در نتیجه اصرار زیاد مردم امامت امت را پذیرفتند.
پس از قتل عثمان خلیفه سوم مردم به خانه علی (ع) هجوم بردند و خواهان بیعت با آن حضرت شدند. امام که در ابتدا حاضر به پذیرش خلافت نبود٬ خلافتی که خدا و رسولش پیش از رحلت پیامبر به امام علی علیه السلام سپرده بودند، پس از اصرار فراوان مردم و قبول شرایط امام از سوی مردم ـ زمام امور خلافت را در دست گرفت و در طول چهار سال و نه ماه خلافت خویش٬ در دو بخش اقدامات اصلاحی (اجرای عدالت و از بین بردن فاصلههای ناروای طبقاتی) و اقدامات سیاسی و نظامی (جنگ با سه گروه ناکثین٬ قاسطین و مارقین) به فعالیت پرداخت. به امام علی علیه السلام اجازه ندادند که طعم عدالت و زندگی در سایه حکومت بهترین مخلوق خدا به مردم چشانده شوند.
دشمنان اسلام، زیاده خواهان و کج اندیشان در مسیر امام قرار گرفته و سه جنگ را بر او تحمیل کردند و در نهایت به دست یکی از افراد کج اندیش وابسته به جریان نهراون به شهادت رسید و عالمی را داغدار کردند. اما امام علی علیه السلام در همان مدت کوتاه حکومتش گنجینهای از معارف و الگوی حکومت اسلامی برای جهانیان تا روز قیامت بر جا گذاشت.