رئیس جمهور گفت: با تلاش بسیار در دولتهای یازدهم و دوازدهم امروز محیط زیست ما از هشت سال پیش بهتر شده، ولی به معنای این نیست که همه مشکلات برطرف شده است.
رئیس جمهور گفت: در زمینه محیط زیست ما باید با کشورهای همسایه و منطقه مشارکت کنیم چرا که برخی از مسائل ما مرتبط با کشورهای همسایه است و برخی دیگر نیز مرتبط به این است که همسایگان ما در تصرف آب و رودخانهها عدالت را مراعات کنند.
آقای روحانی افزود: اینکه از دو رودخانه بزرگ دجله و فرات، یک کشور فقط بخواهد استفاده کند و پایین دستی رودخانه از آن محروم و آب آن خشک شود آثار آن هم به این کشور و هم به کشور همسایه برمی گردد.
رئیس جمهور ادامه داد: اگر در شرق کشور ما همه سدها ساخته شود و آب به اندازه کافی وارد منطقه سیستان و بلوچستان و دریاچه هامون نشود این یعنی مشکلی برای محیط زیست است.
وی اضافه کرد: باید کار عظیمی انجام گیرد و اگر مجامع بین المللی و سیاسی و علمی در زمینه آب و خاک همه دست به دست هم بدهند میتوانیم به شرایط زیست محیطی سالم برسیم.
رئیس جمهور افزود: یکی از مسائل بسیار مهم زیست محیطی دریاچه ارومیه است، این دریاچه را کسی با تالابها و رودخانههای دیگر مقایسه نکند، چون بعضی استانها در دولت یازدهم و دوازدهم معترض بودند که چرا شما بر روی دریاچه ارومیه تاکید دارید.
آقای روحانی گفت: علت این که از روز اول دولت، ما به فکر دریاچه ارومیه بودیم و حالا که روزهای پایانی دولت است باز هم میگوییم دریاچه ارومیه؛ به این دلیل است که در اطراف این دریاچه صدها کیلومتر مربع تحت تأثیر خشک شدن آن قرار خواهند گرفت.
رئیس جمهور افزود: اگر دریاچه ارومیه با همان روند قبل از سال ۹۲ ادامه پیدا میکرد و برنامه ریزی و سرمایه گذاری نمیشد امروز تبدیل به یک محیط خشک و پر از نمک میشد که هر گرد و غبار و بادی تمام شهرها و باغات و مزارع و به طور کلی حیات را در منطقه از بین میبرد یعنی یک جمعیت عظیم ۱۴ میلیون نفری تحت تأثیر دریاچه ارومیه هستند.
وی تصریح کرد: وقتی این دریاچه نباشد خطرات بسیار زیادی برای جامعه وجود خواهد داشت به همین دلیل برای دریاچه ارومیه از همان ابتدا تلاش شد و مسئولیت این کار نیز به آقای دکتر کلانتری داده شد مردم عزیز ما بدانند در دولت یازدهم و دوازدهم ۱۵ هزار میلیارد تومان اعتبار برای دریاچه ارومیه هزینه شده و کارهای بسیار عظیمی انجام گرفته است.
رئیس جمهور افزود: در اطراف دریاچه ارومیه بوته کاری شده برای آن که جلوی گرد و غبار گرفته شود، کانالها و مسیرها لایروبی شده برای آن که دریاچه از سیمینه رود و زرینه رود و بقیه جاها بتواند تغذیه کند، از کشاورزان عزیز خواهش شده که از مصرف آب بکاهند که مصرف آب ۴۰ درصد کاهش پیدا کرد، اما محصول هم ۱۷ درصد افزایش یافت بنابر این، این کار عظیم و بزرگ از این جهت انجام شد.
آقای روحانی گفت: دریاچه ارومیه تقریباً از چند سال پیش در مسیر احیای خود قرار گرفت یعنی سطح آن وسیعتر و عمق دریاچه بیشتر شد و تلاشهای بسیار زیادی صورت گرفت که از جاهای مختلف آب وارد این دریاچه شود.
رئیس جمهور افزود: همچنین طراحی شد حدود یک میلیارد متر مکعب آب از اطراف وارد دریاچه ارومیه شود برای آن که احیاء شود، یک قلم از این یک میلیارد نزدیک ۶۰۰ میلیون متر مکعب از سد کانی سیب است این سد را در دی ماه افتتاح کردیم، آبگیری شد و حالا از این سد که میخواهد آب را به دریاچه برساند یک تونل حدود ۳۶ کیلومتری نیاز داریم.
وی اضافه کرد: کار ساخت این تونل به دلیل شرایط زمین با مشکلاتی مواجه شد و به تأخیر افتاد، اما در عین حال اکنون ۳۵ کیلومتر از این تونل ساخته شده و فقط حدود ۷۰۰ متر آن باقی مانده است.
آقای روحانی گفت: همچنین بعد از تونل کانالهایی هم باید ساخته شود که آب را به دریاچه برساند، که ساخته شده و خود سد هم به اتمام رسیده تا ۶۰۰ میلیون متر مکعب آب را به دریاچه برساند.
رئیس جمهور افزود: در کنار این سد قرار شد پس از تکمیل فاضلاب تبریز از آنجا نیز پساب تصفیه شده وارد دریاچه شود که این کار نیز ۱۲۲ میلیون متر مکعب در سال آب را وارد دریاچه ارومیه خواهد کرد.
وی گفت: همچنین ۵۱ میلیون متر مکعب پساب تصفیه شده از ارومیه وارد این دریاچه میشود که در ظرف دو ماه آینده همه این پروژهها تکمیل خواهد شد و در مراحل پایانی است. از طرف دیگر ۱۴۶ میلیون متر مکعب نیز محیط دریاچه به دلیل لایروبیها و کارهایی که در کشاورزی انجام گرفته افزایش پیدا کرده است.
آقای روحانی اضافه کرد: همچنین حدود ۵ هزار حلقه چاه بسته شده که برای این منطقه ضرر داشت و چندین هزار حلقه چاه نیز کنترل شده که اضافه برداشت نشود، همه اینها در کنار هم قرار گرفت و یکی دو سد دیگر هم آماده است که آنها نیز تکمیل میشود، سد چراغ ویس هم وقتی تکمیل شد آب سد بوکان برای این دریاچه آورده میشود.
رئیس جمهور افزود: همه اینها آماده شده برای این که دریاچه ارومیه شرایط خوبی پیدا کند و امیدواریم همه این طرحها تا پایان تابستان و اوایل پاییز افتتاح و عملیاتی شود و پس از آن، شاهد دریاچه ارومیهای خواهیم بود که در مسیر سلامت قرار گرفته است.
وی گفت: البته اگر دریاچه بخواهد به سطح اکولوژیک مورد انتظار برسد که ۴ هزار و ۳۰۰ کیلومتر مربع باشد چند سال طول میکشد. مسیر و کار هموار شده و این جزو اقدامات ماندگار دولت یازدهم و دوازدهم است.