کارشناسان تغذیه معتقدند که بهترین نوشیدنی آب است ،پس قبل و بعد از تزریق واکسن آب بنوشید .
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان ، مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی دزفول گفت: مصرف مایعات کافی نه تنها سبب عملکرد بهتر بدن در شرایط واکسیناسیون میشود، بلکه از افت فشار خون در افرادی که معمولا ترس از آمپول و یا واکسن دارند نیز جلوگیری میکند.
میترا جودکیان افزود: افرادی که مبتلا به بیماریهای قلبی- عروقی و فشار خون بالا یا بیماریهای ریوی هستند درخصوص میزان مصرف مایعات باید با پزشک خود مشورت کنند.
وی مصرف مواد غذایی آبدار مانند میوهها، سبزیها، انواع سوپ و آبگوشت را موجب تامین آب بدن و تقویت سیستم ایمنی دانست و ادامه داد: درصورت بروز تب بعد از واکسیناسیون، مایعات و غذاهای آبدار به میزان فراوان نوشیده و میل شود.
وی افزود: باید توجه داشت نوشیدنیهای شیرین مانند آب میوههای دارای قند افزوده و شربتهای خیلی شیرین، نوشابههای گازدار و به طور کلی همه نوشیدنیهای خیلی شیرین موجب تضعیف سیستم ایمنی و اختلال در عملکرد آن میشوند.
بهترین نوشیدنی فقط آب
جودکیان بهترین نوشیدنی را آب دانست و گفت: مصرف آب میوه تازه و طبیعی، دوغ کم نمک و بدون گاز، شربتهای خانگی با شیرینی کم نیز برای تامین آب بدن مناسب هستند.
این کارشناس تغذیه با بیان اینکه نباید هنگام واکسیناسیون ناشتا باشیم، گفت: ممکن است فرد هنگام تزریق واکسن دچار سرگیجه یا افت فشار شود که برای جلوگیری از بروز این مشکلات در هنگام واکسن زدن باید صبحانه یا میان وعده سادهای مصرف و شب قبل از واکسیناسیون نیز غذای سبک مانند سوپ حاوی مرغ و سبزیهای سبز تیره تازه (اسفناج، جعفری و کلم بروکلی) میل شود؛ افرادی که از آمپول زدن ترس دارند باید این موضوع را رعایت کنند.
شب قبل از واکسیناسیون خوب بخوابید
این کارشناس تغذیه با توصیه مصرف شیر، میوه، تخم مرغ، لقمه نان و پنیر (همراه با سبزیجات مثل گوجه فرنگی یا خیار و ...) به عنوان صبحانه یا میان وعده قبل از تزریق واکسن گفت: فرد باید شب قبل از واکسیناسیون خواب خوب و راحتی داشته باشد و بهداشت خواب را رعایت کند.
جودکیان مصرف غذاهای ساده و سبک و مصرف یک لیوان شیر گرم را در داشتن خواب راحت موثر دانست و اظهارداشت: خواب خوب، آرام و پیوسته همچنین به دفع مواد زاید از بدن کمک میکند بنابراین از کار کردن با هرگونه دستگاه الکترونیکی همچون تلفن همراه و کامپیوتر و تماشای طولانی مدت تلویزیون حداقل یک ساعت قبل از خواب تا حد امکان پرهیز شود.
مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی دزفول گفت: مصرف بیشتر غذاهای تازه و طبیعی مانند میوهها، سبزیها، ماهیهای چرب، آجیل و مغز دانهها به کارکرد بهتر سیستم ایمنی کمک میکند، زیرا التهاب کمتری در بدن ایجاد میکند.
وی در ادامه گفت: اضافه کردن چاشنیهایی مثل زنجبیل، نعناع فلفلی، دارچین، فلفل، زردچوبه، سیر و پیاز در تهیه غذا به دلیل خاصیت ضد التهابی توصیه میشود ضمن اینکه ماهیهای چرب مانند ماهی آزاد، ساردین، شاه ماهی، قزل آلا، کپور و روغن کبد ماهی بیشترین امگا سه را به عنوان عامل ضد التهابی دارند. وی افزود: آجیل و انوع مغزها و دانهها (بادام، گردو، پسته، فندق، بادام زمینی و کنجد)، روغن کنجد و روغن زیتون نیز از مواد غذایی ضد التهاب محسوب میشوند.
سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کنید:
مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی دزفول گفت: مصرف روزانه سه تا پنج واحد از گروه سبزیها و ۲ تا چهار واحد از گروه میوهها و آنتی اکسیدانها شامل روی، سلنیم، ویتامین A و ویتامین C را که برای عملکرد بهتر سیستم ایمنی لازم هستند، مفید است.
وی افزود: مصرف روزانه مقادیر کافی از منابع غذایی پروتئین و جایگزینهای آن شامل انواع حبوبات، تخم مرغ، انواع گوشت بویژه گوشت سفید (مرغ، ماهی) نیز برای عملکرد طبیعی سیستم ایمنی بدن توصیه میشود.
این کارشناس تغذیه درخصوص راهکارهای تغذیهای برای مقابله با برخی عوارض احتمالی ناشی از واکسیناسیون نیز گفت: اغلب، عوارض ناشی از واکسن ممکن است به طور معمول از ۱۲ ساعت تا کمتر از هفت روز بعد از تزریق واکسن به طور متغیر و خفیف در بعضی افراد رخ دهد و در موارد بسیار نادر برخی عوارض ممکن است یک ماه بعد از واکسیناسیون بروز یابند.
مصرف مایعات برای کاهش تب بعد از واکسیناسیون
وی با بیان اینکه مصرف مایعات و غذاهای آبدار به میزان فراوان با بروز تب بعد از واکسیناسیون توصیه میشود، افزود: رژیم غذایی حاوی میوه (موز، آلو، زردآلو، طالبی، کیوی، پرتقال)، سبزیها (اسفناج و جعفری)، حبوبات، نان و غلات سبوسدار، هویج، کدو حلوایی، گوجه فرنگی و سیب زمینی برای تامین پتاسیم ناشی از تعریق زیاد در تب توصیه میشود.
جودکیان ادامه داد: مصرف منابع غذایی ویتامینهای گروه B از جمله سبزیها به ویژه برگ سبز و میوهها، شیر و لبنیات (ماست، پنیر، دوغ و کشک)، گوشت، دل و جگر، زرده تخم مرغ، غلات سبوس دار، حبوبات و مغزها توصیه میشود.
وی گفت: درصورت مواجهه با بدن درد و خستگی نیز مصرف منابع غنی از امگا سه مانند ماهیهای چرب، گردو، تخمه آفتابگردان و سایر مواد غذایی که خاصیت ضدالتهابی دارند و مصرف منابع غذایی منیزیم شامل سبزیهای برگ سبز، تخمه کدو، غلات کامل و حبوبات، بادام زمینی، شکلات تلخ و کاکائو توصیه میشود.
دیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی دزفول گفت: مصرف ترکیبات حاوی کافئین مانند چای سیاه، چای سبز و قهوه در حد ۲ فنجان در روز به رفع خستگی و دردهای بدن کمک میکند.
بیشتر بخوانید :واکسیناسیون بیماران دیابتی بالای ۱۸ ساله در خوزستان
برای رفع ضعف و بیحالی پس از واکسیناسیون نیز مصرف منابع غذایی حاوی B ۶ و B ۱۲ شامل غلات کامل، گوشت، تخم مرغ و شیر و لبنیات به افزایش انرژی و کاهش ضعف و بیحالی کمک میکنند.