مصطفی کاظمی نخست وزیر عراق برای دیدار با جو بایدن رئیس جمهور امریکا و گفتگو در باره وضعیت نظامیان امریکایی مستقر در کشورش به واشنگتن سفر کرده است.
پیش از وی، فواد حسین وزیر امورخارجه عراق نیز برای شرکت در چهارمین دور از گفتگوهای راهبردی عراق و امریکا به واشنگتن سفر کرده بود . یکی از موضوعات مهمی که در هر دو سفر در دستور کار قرار دارد وضعیت نیروهای مستقر در عراق است که گفته می شود تعداد آنها به 2500 نفر می رسد.
دو روایت در این زمینه مطرح می شود. اظهارنظرهای مقامات رسمی امریکا و عراق حاکی از این است که نیروهای نظامی و عملیاتی تا پایان سال جاری میلادی در 31 دسامبر خارج خواهند شد و برخی از نیروها به صورت مستشاری برای آموزش نیروهای عراقی در جنگ با داعش باقی خواهند ماند.
اما روایت دوم که از سوی شخصیت های نیروهای مقاومت ابراز می شود حاکی از این است که نیروهای نظامی امریکا خارج نخواهند شد و تنها تغییر اسم خواهند داد و به صورت مستشاری باقی خواهند ماند.
اما نکته قابل توجهی که در این زمینه وجود دارد و تا حدودی می تواند تناقض موجود و یا اختلاف نظرهای موجود را برطرف کند، برگزاری انتخابات عراق در اکتبر آینده است . با این توضیح که این انتخابات بناست بر اساس قانون جدید انتخابات برگزار شود که در آن برای اولین بار حوزه های انتخاباتی کوچکتر شده و نامزدهای مستقل و غیر حزبی در کانون توجه قرار گرفته اند و در عین حال مبارزات انتخاباتی سه ماه قبل از برگزاری انتخابات آغاز شده است تا نامزدهای مستقل بتوانند از قدرت مانور بیشتری در برابر احزاب در انتخابات پیش رو برخوردارشوند.
تدوین این قانون یکی از نتایج حرکت های اعتراضی مدیریت شده است که آخرین ماه های ترامپ به راه افتاد و در نهایت به سقوط دولت عادل عبد المهدی و روی کار آمدن دولت کاظمی انجامید که سفارت امریکا نقش اساسی در آن ایفاء کرد.
این بدین مفهوم است که اگر چنانچه انتخابات بعدی در عراق به تشکیل دولتی بینجامد که همانند دولت کاظمی اطمینان خاطر امریکا و متحدان منطقه ای آن را جلب کند در این صورت شاید امریکا نیازجدی به حضور نظامی در این کشور نخواهد داشت و اینکه مقامات دولت بایدن و یا دولت کاظمی مخالفت چندانی با استمرار حضور نظامیان امریکایی نمی کنند و به نوعی از آن حمایت می کنند از این مسئله ناشی می شود.
------------------------------------------------
احمد کاظم زاده