نخست وزیر عراق در سفر به امریکا به جای درخواست خروج نظامیان امریکایی از کشورش, خواستار باز تعریف نقش این نیروهاست.
در حالیکه مصطفی کاظمی روز یکشنبه عازم واشنگتن شد تا در باره حضور نظامیان امریکایی در کشورش گفتگو کند روزنامه نیویورک تایمز درهمین روز نوشت صرفا نقش نیروهای آمریکایی در عراق بازتعریف خواهد شد، خروجی در کار نیست.
این در حالی است که پیش از این نیویورک تایمز به نقل از مقامهای آمریکایی نوشته بود، آمریکا احتمالا ضرب الاجل برای خروج نیروهای رزمی را تا پایان سال جاری میلادی اعلام می کند.
با این حال مصطفی کاظمی پیش از سفربه واشنگتن در آخرین موضع گیری اش در باره حضور نظامیان امریکایی در عراق هر چند گفت کشورش برای جنگ با داعش نیازی به نیروهای رزمی امریکایی ندارد اما همچنان خواستار ایفای نقش این نیروها در آموزش نیروهای عراقی و تبادل اطلاعات امنیتی شد.
این درخواست کاظمی درستی گزارش نیویورک تایمز را به اثبات می رساند که خروجی در کار نیست و فقط قرار است نقش نظامیام امریکایی باز تعریف شود و به بهانه آموزش و همکاری اطلاعاتی در عراق بمانند.
هرچند تعداد دقیق نظامیان امریکایی در عراق مشخص نیست و برخی منابع عراقی می گویند که حتی کاظمی نیز از تعداد این نیروها خبردار نیست اما ادعا می شود 2500 نظامی امریکایی در این کشور به بهانه مبارزه با داعش مستقر هستند.
روز جمعه هم مقامهای پنتاگون گفتند، انتظار دارند سطح نظامیان امریکایی در عراق در سطح فعلی حدود ۲۵۰۰ تن باقی بماند و نقش برخی نیروهای آمریکایی باز تعریف شود.
علاوه بر این دولت امریکا بزرگترین سفارتخانه خود را در عراق احداث و بیش از ده هزار نفر را در آن مستقر کرده است که بیشتر آنان نظامی یا مزدوران شرکت های امنیتی خصوصی هستند. این سفارتخانه دارای فرودگاه نظامی، سکوی فرود بالگرد، اتاق شنود و اتاق عملیات جنگی است. درحقیقت، این سفارتخانه همچون یک پایگاه نظامی عمل میکند.
با وجود ادعای دولت امریکا مبنی بر مبارزه با داعش گزارش های میدانی از این حکایت دارد که نظامیان امریکایی نه تنها نقشی در نابودی این گروه تروریستی نداشته اند بلکه با نقل و انتقال اعضای این گروه تروریستی و تجهیز آنها از نابودی کامل آن توسط حشدالشعبی وارتش عراق جلوگیری کرده اند و اگر نظامیان امریکا در ادعای خود صادق بودند دلیلی وجود نداشت که مرجعیت برای تاسیس حشدالشعبی فتوی صادر کند.
قاسم الکریطی یکی از فرماندهان حشد شعبی عراق می گوید: دوربینهای حرارتی در صلاح الدین، هلی برن عناصر داعشی در داخل اراضی عراق از سوی بالگردهای آمریکایی را ثبت کرده است.
ترامپ رئیس جمهور سابق امریکا نیز پیش از این به ارتباط دولت دموکراتها ونقش آنها در به وجود آوردن داعش اعتراف کرده بود ضمن اینکه گزارش هایی وجود دارد که ارتش امریکا تعداد زیادی از فرماندهان داعش را به افغانستان منتقل کرده است.
از سویی اگر این ادعا را بپذیریم که فقط 2500 نظامی امریکایی در عراق حضور دارند باید گفت که این نیرو به هیچوجه نمی تواند در مبارزه با داعش نقش موثری داشته باشد بنابر این حضور این نیروها فقط می تواند جنبه سیاسی داشته باشد و به پشتوانه این نیروها دولت امریکا در صحنه سیاسی عراق همچنان مداخله و حاکمیت این کشور را نقض کند.
بسیاری از تحلیلگران معتقدند که دولت امریکا به هیچوجه قصد خارج کردن نظامیان خود از عراق را ندارد ودر تلاش است تا با حفظ این نیروها در انتخابات پارلمانی عراق که اکتبر برگزار می شود به نفع مهره های وابسته به خود اقدام کند.
در این خصوص بنابر گزارش سایت وزارت خارجه امریکا , واشنگتن اخیراً ۹.۷ میلیون دلار به هیئت سازمان ملل متحد با عنوان کمک فنی مربوط به انتخابات عراق اعطا کرده است. علاوه بر این امریکا برنامههای مربوط به تأمین حداکثر ۵/۲ میلیون دلار اضافی را برای تیم نظارت بر انتخابات وابسته به هیئت یونامی را که در انتظار بررسی در کنگره است، بررسی کرد. اقدام امریکا در حمایت مالی از تیم نظارت بر انتخابات سازمان ملل در حالی است که کاخ سفید با دولت کاظمی توافق کرده است یک تیم ناظر وابسته به هیئت یونامی و یک تیم ناظر وابسته به اتحادیه اروپا بر انتخابات پارلمانی عراق نظارت کند.
از این گذشته از حضور نظامیان امریکایی در عراق چهره ها و گروههایی حمایت می کنند که سابقه دنبال کردن هدف تجزیه عراق و ارتباط با رژیم صهیونیستی را در پرونده خود دارند و در این خصوص می توان به تلاش نیروهای گریز از مرکز برای برگزاری همه پرسی تجزیه عراق در مناطق کردنشین این کشور اشاره کرد که با شکست روبرو شد.
این در حالی است که اوج گیری حملات بقایای داعش در هفته های اخیر از جمله منفجر کردن دکل های انتقال برق یا انفجار در شهرک صدر بغداد همه از این حکایت دارد که این حملات تروریستی سازماندهی شده بوده تا درخواست ها برای اخراج نظامیان اشغالگر امریکایی تحت الشعاع قرار گیرد وجالب اینجاست که فواد حسین
وزیر خارجه عراق که از کردهای عراقی است در چنین شرایطی می گوید «ما به حضور نظامی آمریکا در عراق نیازمندیم».
اما با این اوصاف اگر نتیجه هرگونه مذاکره دولت کاظمی با آمریکا در چارچوب گفتگوهای راهبردی به خروج نظامیان امریکایی از عراق منجر نشود و تنها نقش آنها بازتعریف شود نمی توان چیزی جز اوج گیری مقاومت علیه اشغالگران انتظار داشت چنانچه اتاق مشترک گروههای مقاومت و جریان های سیاسی عراقی تأکید کرده اند
که از گفتگوهای استراتژیک میان بغداد و واشنگتن تنها انتظار تحقق یک نتیجه را دارند و آن نیز چیزی جز خروج نظامیان آمریکایی نیست. تقاضایی که پشتوانه قانونی دارد و پارلمان عراق با مصوبه خود از دولت خواسته است که فورا نظامیان خارجی را از عراق اخراج کند.
البته ذکر این نکته نیز ضروری به نظر می رسد که حفظ این نیروها به بهانه آموزش نیز با توجه به سابقه حضور 20 ساله این نیروها در عراق وهمچنین سابقه این نیروها در آموزش ارتش افغانستان کارنامه قابل قبولی برای بازتعریف نقش نیروهای اشغالگر بر جای نگذاشته است.
--------------------------------------------
رضا محمدمراد