فوت و فن تازه و سالم نگه داشتن آبلیموی طبیعی
اگر مایل به استفاده از آبلیموهای طبیعی هستید سعی کنید حتما خودتان آب گیری کرده و نگهداری کنید تا سلامتتان به خطر نیافتد، اما قبل از شروع این کار حتما این نکات و تکنیک هارا بدانید و رعایت کنید.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، تهیه آبلیمو در خانه یکی از سالمترین و مطمئنترین راهها برای بهره بردن از خواص لیمو است، زیرا آبلیمو خانگی بدون هیچ گونه مواد افزودنی بوده و کاملاً طبیعی است.
ابتدا باید لیموهایی را انتخاب کنید که بزرگ و آبدار باشند و از انتخاب لیموهایی که پوستشان قهوهای رنگ شده خودداری نمایید. لیموهایی را که خریداری نموده اید را بشویید و خشک نموده و آب آن را بگیرید.
سپس ظروفی که برای نگهداری از آبلیمو در نظر گرفته اید باید تمیز و استریل باشد تا بتوانید آبلیمو طبیعی را تا ماهها در خانه سالم نگه دارید و استفاده کنید. برای نگهداری آب لیمو به این نکات توجه نمایید:
آب لیمو را در شیشههای درب دار بریزید
آب لیموی تازه را که گرفته اید را باید در شیشههای درب دار ریخته و نگه داری کنید. این شیشهها را قبل از ریختن آب لیمو بشویید و درون آب جوش قرار داده و مجددا شسته و خشک کنید تا شیشهها استریلیزه شوند و آبلیمو کپک نزند.
روی درب آبلیمو چسب بزنید
برای اینکه آبلیموی شما کپک نزند باید از ورود هوا به شیشه جلوگیری شود بنابراین برای پیشگیری از کپک زدگی آب لیمو درب آبلیمو را با چسب نواری به خوبی محکم کنید و زمان استفاده این چسب نواری را باز کنید.
روی آبلیمو روغن بریزید
برای اینکه آبلیموی شما کپک نزند و خراب نشود بهتر است روی آبلیمو روغن بریزید و شیشه را حرکت دهید تا روغن به تمام قسمتهای روی ماده برسد. این روش مانع از رسیدن هوای آزاد به آبلیمو شده و جلوی کپک زدن آن را میگیرد.
شیشههای حاوی آبلیمو را بجوشانید
برای حفظ و نگهداری آبلیمو به مدت طولانیتر، ابتدا آب لیمو را درون ظروف شیشهای مقاوم به گرما و حرارت بریزید و درب آنها را محکم ببندید سپس قابلمه را تا نیمه پر از آب کرده و اجازه بدهید تا آب به نقطه جوش برسد. سپس شیشههای حاوی آبلیمو را درون آب قرار دهید و شیشهها را حدود ۱۰ دقیقه یا ۱۵ در آب در حال جوشیدن نگه دارید. بگذارید شیشههای درون آب کمی سرد شوند و سپس با دستمال یا انبر آنها را خارج کنید. با این روش آبلیمو به حالت استریل در میآید و میتوانید تا مدت زمان نسبتاً طولانی از آن نگهداری کنید.
آبلیمو را منجمد کنید
شما میتوانید آبلیمو را فریز کنید بدین طریق که آب لیمو را درون قالبهای مخصوص یا ظروف یکبار مصرف کوچک بریزید و در فریزر قرار دهید تا یخ بزند. سپس آبلیموهای منجمد را از خارج نمایید و درون پاکتهای فریزی نگه دارید و در صورت نیاز از آنها استفاده نمایید. برای این که طعم و کیفیت اولیه آبلیمو حفظ شود باید آن را کمتر از سه یا چهار ماه درون فریزر نگهداری کنید.
آبلیموها را در جای خنک نگهداری کنید
برای اینکه آبلیموی شما خوشرنگ باقی بماند و طعم و مزه آن عوض نشود، آبلیموها را در مکانهای تاریک و خنک قرار دهید.
دقت کنید لوازم تهیه آبلیمو استریل باشد
اگر لوازمی که با آن آبلیمو تهیه میکنید استریل نباشند میکروبها وارد آبلیمو شده و موجب کپک زدن آن میشوند پس لوازمی که توسط آنها آبلیمو تهیه میکنید حتماً باید استریل باشند.
آبلیمو را در معرض نور قرار ندهید
اگر آبلیمو را دربرابر نور قرار دهید، ویتامینهایی مانند ویتامین C آبلیمو از بین میروند و مزه و رنگ آن تغییر میکند و کیفیت آن کاهش مییابد پس آبلیمو را در جای تاریک بگذارید و یا اطراف آن را فویل بپیچید تا در معرض نور قرار نگیرد.
آبلیمو را در قوطیهای فلزی نگه داری نکنید
همانطور که گفتیم آبلیمو را در ظروف شیشهای نگه دارید، زیرا آبلیمو به دلیل دارا بودن خاصیت اسیدی، به قوطیهای پلاستیکی و فلزی واکنش نشان میدهد.
برای درب بطری از چوب پنبه استفاده نمایید
برای اینکه آبلیموی شما کپک نزند باید از ورود هوا درون آن جلوگیری کنیم و آبلیمو را در شیشههای درب دار بریزیم، اگر شیشه شما درب ندارد میتوانید از چوب پنبه به جای درب بطری، استفاده کنید.
آبلیموهایی که درب آنها زنگ زده مصرف نکنید
اگر آبلیمویی طبیعی یا صنعتی دارید که درب ظرف آنها زنگ زده، پس از دیدن کوچکترین اثری از زنگ زدگی در ظرف را عوض کنید یا از مصرف آبلیمو در صورت مشاهده زنگ زدگی شدید در آن، خودداری کنید، زیرا خوردگی یا زنگ زدگی در آبلیمو به معنای ایجاد ترکیبهای شیمیایی در این محصول مایع است و بهتر است که از مصرف آبلیموهایی که با درهای زنگ زده در تماس بوده اند، خودداری کرد. استفاده از درهای پلاستیکی که Food Grade هستند هم میتواند برای پیشگیری از زنگ زدگی در آبلیمو و افزایش عمر آن موثر باشد.
معمولا در صنعت غذا از لاکهایی خنثی برای پوشش داخلی در محصولات اسیدی مانند آبلیمو استفاده میکنند تا خوردگی در فلزی در اثر تماس با این مواد اسیدی، ایجاد نشود. اگر در آبلیموی صنعتی دچار خوردگی یا زنگ زدگی شد، یعنی از لاک مرغوبی برای پوشش داخلی در آن استفاده نشده یا اصلا لاکی به در زده نشده است.
از مصرف آبلیموی کپک زده خودداری کنید:
پیش از این هم بارها در بخشهای مختلف نمناک اشاره کردیم که از مصرف آبلیموهایی که لایهای از کپک سطح آنها را پوشانده است، خودداری کنید، زیرا محیط مایع آبلیمو هم شرایط لازم برای تکثیر کپک و سموم را دارد و برخی کپک ها، سمومی مانند مایکوتوکسینها را تولید میکنند و برخی از این سموم، در گروه مواد سرطان زا قرار میگیرند و میتوانند باعث ابتلا به انواع سرطان، مخصوصا سرطان کبد میشوند.
قاشقهای چرب یا مرطوب را به آبلیمو نزنید:
اگر بخواهید آبلیمو را سالم و به دور از عوامل میکروبی یا کپکها نگه دارید، از تماس آن با قاشقهای چرب یا مرطوب خودداری کنید. در شیشه آبلمیو را هم چرب یا مرطوب نکنید. شیشه آبلیموی خانگی را قبل از پرکردن، کاملا خشک کنید.
برای اینکه آبلیمو بعد از یک مدت کدر و سیاه نشود:
از شیشه کدر استفاده کنید تا آبلیمو در معرض نور قرار نگیرد تا آبلیمو خراب و سیاه نشود.
برای گرفتن تلخی آبلیمو به ازای هر یک لیتر آبلیمو یک قاشق مربا خوری نمک در بطری بریزید.
اگر در یخچال جا دارید ظرفهای آبلیمو را در یخچال قرار دهید، زیرا گرما آبلیمو را سیاه و خراب میکند.
آبلیمو را در بطری شیشهای بریزید، زیرا بطری شیشهای باعث میشود آبلیمو برای مدت طولانی رنگ طبیعی خودش را حفظ کند.
برای جلوگیری از خراب شدن آبلیمو کمی از بطری را خالی بگذارید تا با ایجاد خلاء مانع از رسیدن اکسیژن به آبلیمو، در نتیجه مانع از خراب شدن آن شود.
تشخیص سالم بودن آبلیمو
برای این که متوجه شوید آبلیمو سالم است درب شیشه را باز کرده و آبلیمو را بو کنید. اگر بوی آبلیمو تغییر و رنگ آبلیمو تغییر کرده باشد و کپک روی آن دیده شود میتوان به خراب بودن این ماده غذایی پی برد.
نکته:
به هیچ وجه آبلیموهای به اصطلاح خانگی که منشاء تولید و بسته بندی مشخصی ندارند، نخرید. زیرا دارای ترکیبهای نامعلوم و به شدت خطرناکی هستند که میتوانند سلامتتان را به خطر بیندازند پس خودتان لیموی تازه آب بگیرید و تازه تازه مصرف کنید.