تکواندو ایران در بازیهای المپیک ۲۰۲۰ توکیو ششمین حضور رسمی خود را تجربه میکند و امیدوار به مدال آوری دوباره است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، رشته ورزشی تکواندو بعد از ۲ دوره حضور آزمایشی در بازیهای المپیک ۱۹۸۸ سئول و ۱۹۹۲ بارسلون، سرانجام از بازیهای المپیک ۲۰۰۰ سیدنی به طور رسمی وارد این بازیها شد.
تکواندو ایران هم از المپیک سئول در این بازیها نماینده داشته است و حضور در المپیک ۲۰۲۰ توکیو هشتمین حضور تکواندوکاران ایرانی در مجموع ادوار برگزاری این بازیها به صورت آزمایشی و رسمی است.
آرمین هادی پور و میرهاشم حسینی در اوزان اول و دوم المپیکی همراه با ناهید کیانی در وزن دوم المپیکی زنان، نمایندگاه ایران در المپیک ۲۰۲۰ توکیو هستند.
تکواندوکاران ایرانی چطور به سهمیه توکیو رسیدند؟
آرمین هادی پور و میرهاشم حسینی با حضور در مسابقات مختلف گرندپری (جایزه بزرگ) و بین المللی در طول چهار سال گذشته توانستند، از طریق رده بندی المپیکی سهمیه توکیو را کسب کنند و ناهید کیانی هم بهار امسال با حضور در مسابقات انتخابی قاره آسیا در اردن، صاحب سهمیه المپیک توکیو شد.
مدال آوری تکواندو
تکواندو ایران بعد از کشتی و وزنه برداری وارد سبد مدال آوری ورزش ایران در بازیهای المپیک شد؛ در پنج دوره گذشته حضور رسمی در این بازیها که مدال آن محاسبه میشود، ۲ مدال طلا، یک نقره و سه برنز کسب کرده است.
پرافتخارترین المپین ایران
هادی ساعی با حضور در سه دوره از بازیهای المپیک (۲۰۰۰ سیدنی، ۲۰۰۴ آتن و ۲۰۰۸ پکن) و کسب سه مدال (۲ مدال طلا و یک برنز) پرافتخارترین ورزشکار المپیکی ایران محسوب میشود و تک مدال طلای او در المپیک ۲۰۰۸ پکن در ورزش ایران ماندگار شده است.
مروری بر حضور تکواندو ایران در بازیهای المپیک
المپیک ۱۹۸۸ سئول نخستین حضور ورزشکاران ایرانی در مسابقات آزمایشی تکواندو بازیهای المپیک بود که در این دوره فریبرز و فیصل دانش، سیدحسن زاهدی و منصور باقری نمایندگان ایران با هدایت "کانگ شین چال" کرهای بودند. فیصل دانش در این دوره تک مدال ایران را به رنگ برنز کسب کرد.
در مسابقات آزمایشی تکواندو در المپیک ۱۹۹۲ بارسلون فریبرز عسکری، رضا مهماندوست و منصور باقری زیرنظر غلامحسن ذوالقدری شرکت کردند و عسکری مدال نقره و مهماندوست مدال برنز برای ایران بدست آوردند.
اما ورود رسمی رشته تکواندو به بازیهای المپیک، از بازیهای ۲۰۰۰ سیدنی صورت گرفت و برای ایران خوش یمن بود. در آن دوره هادی ساعی و مجید افلاکی تکواندوکاران ایرانی بودند که با سرمربیگری غلامحسن ذوالقدری در مسابقات شرکت کردند. هادی ساعی در سیدنی نخستین مدال المپیکی خود را گرفت و صاحب سکوی سوم المپیک شد.
در المپیک ۲۰۰۴ آتن ساعی در دومین حضور المپیکی اش مدال طلا گرفت. یوسف کرمی دیگر تکواندوکار ایرانی در این بازیها هم مدال برنز کسب کرد. در این دوره غلامحسن ذوالقدری هدایت ملی پوشان ایران را برعهده داشت و سومین حضورش را به عنوان سرمربی تیم ملی در بازیهای المپیک تجربه کرد.
برای المپیک ۲۰۰۸ پکن، تکواندو انتخابیهای پرحاشیهای را پشت سر گذاشت و رقابت اصلی بین رضا نادریان، بهزاد خداداد، هادی ساعی و یوسف کرمی در ۲ وزن بود که سرانجام رضا نادریان و هادی ساعی با سرمربیگری رضا مهماندوست راهی پکن شدند.
ساعی سومین مدال المپیکی خود را در سومین المپیکش کسب کرد. دومین مدال طلای او در این بازیها، تنها طلای کاروان ورزش ایران در پکن هم محسوب میشود.
المپیک ۲۰۱۲ لندن با تغییر سرمربی تیم ملی همراه شد و بعد از قبول استعفای جنجالی رضا مهماندوست، فریبرز عسکری هدایت ملی پوشان را در این بازیها برعهده گرفت. در این دوره محمد باقری معتمد و یوسف کرمی حضور داشتند و معتمد با وجود مصدومیت زانو توانست، به فینال مسابقات برسد و مدال نقره المپیک را کسب کند.
اما در المپیک ۲۰۱۶ ریو مردان ایران توفیقی در کسب مدال نداشتند. در این دوره که تیم ملی ایران با سه سهمیه در شیوه جدید انتخابیهای المپیک، از طریق رقابتهای گرندپری (جایزه بزرگ) کسب کرده بود، با فرزان عاشورزاده، مهدی خدابخشی و سجاد مردانی و با بهترین رده بندی المپیکی راهی ریو شد، اما نتوانست، در این مسابقات به مدالی برسد. هدایت تکواندوکاران ایران در این دوره برعهده بیژن مقانلو و مهدی بی باک به عنوان سرمربی و مربی بود. البته در این بازیها تکواندو و ورزش بانوان ایران به اولین مدال خود رسیدند و کیمیا علیزاده با هدایت مهرو کمرانی مدال برنز المپیک را کسب کرد.
حضور بانوان تکواندوکار در المپیک
بعد از سارا خوش جمال فکری در المپیک ۲۰۰۸ پکن، سوسن حاجی پور در ۲۰۱۲ لندن و کیمیا علیزاده در المپیک ۲۰۱۶ ریو، کیانی چهارمین بانوی تکواندوکاری است که جواز حضور در بازیهای المپیک را کسب کرده است. کیانی با هدایت مهرو کمرانی در این بازیها شرکت دارد.
رکورد مربیان در بازیهای المپیک
فریبرز عسکری با حضور در المپیک ۲۰۱۲ لندن و مهرو کمرانی با حضور در المپیک ۲۰۱۶ ریو دومین حضور المپیکی خود را در بازیهای المپیک ۲۰۲۰ توکیو تجربه میکنند. عسکری یک بار هم به عنوان تکواندوکار در المپیک ۱۹۹۲ بارسلون شرکت داشت و مدال نقره کسب کرد.
رقیبان تکواندوکاران ایرانی
آرمین هادی پور در وزن اول المپیکی دور نخست با "جفرسون اوچا" از کلمبیا مبارزه میکند و در صورت برتری به مصاف برنده دیدار تکواندوکاران آرژانتین و ایرلند میرود.
میرهاشم حسینی در وزن دوم المپیکی ابتدا با "یو جن هوآنگ" نماینده چین تایپه مبارزه میکند و در صورت برد، دور دوم با برنده مسابقات تکواندوکاران کرهجنوبی، مالی و ازبکستان مبارزه کند.
ناهید کیانی در وزن دوم المپیکی بانوان نیز دور اول با نماینده تیم پناهندگان المپیک روبرو میشود و رد صورت برتری در مرحله دوم باید با "جید جونز" بریتانیایی مبارزه کند.
باتجربههای المپیک
هادی ساعی با حضور در سه المپیک (۲۰۰۰، ۲۰۰۴ و ۲۰۰۸) رکورددار بوده، پس از او یوسف کرمی دو بار در بازیهای المپیک (۲۰۰۴ و ۲۰۱۲) حاضر بوده است. فریبرز عسکری هم به همراه منصور باقری ۲ بار به صورت غیررسمی در بازیهای المپیک حضور داشته اند. عسکری با حضور در المپیک ۲۰۱۲ لندن و ۲۰۲۰ توکیو ۲ بار هم هدایت ملی پوشان تکواندو ایران را به عنوان سرمربی برعهده داشته است.
حضور آزمایشی مسابقات تیمی
نخستین بار مسابقات تکواندو مشترک تیمی به صورت آزمایشی در المپیک ۲۰۲۰ توکیو برگزار میشود و تیم ملی ایران با ترکیب امیرمحمد بخشی، عرفان ناظمی، کیمیا همتی و ملیکا میرحسینی در این مسابقات حاضر شده است.
پیش از این یکی از بانوان تکواندوکار به علت مثبت اعلام شدن تست دوپینگش از حضور در تیم ملی محروم شد. سیدنعمت اله خلیفه سرمربی تیم ملی هم به علت مشکل جسمانی نتوانشت، ملی پوشان را در المپیک توکیو همراهی کند و به همین علت هدایت این تیم را یکی از مربیان حاضر در بخش انفرادی مسابقات برعهده خواهد داشت.
تیمهای ایران و چین موفق شدند از طریق رقابتهای جام جهانی و هنرهای رزمی سهمیه حضور در این رویداد را بدست آورند و با اعلام فدراسیون جهانی تیمهای ساحل عاج، روسیه و ژاپن نیز در این مسابقات حضور دارند که تیم ایران در گروه دوم مسابقات با تیم میزبان همگروه است.
گزارش از: انسیه بحری