با ریشه کنی بیماری لکه سفید میگو گلستان از سال آینده پاک می شود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز گلستان،بیماری از عواملی است که می تواند هر سرمایه گزاری برای پرورش حیوانات را نابود کند.
تا سال ۱۳۹۸ همه چیز داشت به خوبی پیش می رفت تا اینکه مجتمع تولیدی دشت های شمالی گلستان در منطقه ساحلی گمیشان در سال ۱۳۹۸ درگیر یکی از خسارت بار ترین بیماری های دامی شد.این بیماری موجودات آبزی کوچکی که در استخر های خاکی پرورش داده می شد را نابود کرد.
سید سعید وشتانی رئیس اداره توسعه میگوی شیلات گلستان می گوید: خسارت به حدی شدید بود که تولید پیش بینی شده ۳۵۰۰ تن به ۴۵۰ تن در سال ۱۳۹۸ کاهش یافت و به هر مزرعه میگو حدود ۲۵۰ میلیون تومان و در مجموع به ۷۶ مزرعه حدود ۱۸ میلیارد و۶۰۰ میلیون تومان خسارت وارد کرد.
وشتانی می گوید : کار پرورش آزمایشی و مطالعات کارشناسی تولید میگو از سال ۱۳۷۳ در گلستان آغاز شد و مجتمع پرورش میگوی گمیشان از سال ۱۳۹۰ تولید انبوه میگوی وانامی را که گونه پرورشی در کل جهان است آغاز کرد و در سال ۱۳۹۷ حدود ۲ هزار تن میگو تولید کرد.
سید جواد قدس علوی مدیر کل شیلات گلستان می گوید: :مجتمع ۱۰ هزار هکتاری میگوی گمیشان شامل دو فاز یا قسمت است ،یکی قسمت یا فاز ۴هزار هکتاری که ۹۹ درصد آن تکمیل شده و شامل چهار خط یا لاین ۱۰۰۰ هکتار با ۳۶ مزرعه ۲۰ هکتاری به وسعت مفید ۷۲۰ هکتار استخر است و دیگری فاز ۶هزار هکتاری که مطالعات آن تمام شده و در اختیار شرکت شهرک های کشاورزی استان است و در مرحله انتخاب سرمایه گذار قرار دارد و در مجموع تا ۲۸ هزار هکتار قابل توسعه است.
قدس علوی می گوید: هر مزرعه شامل جاده و کانال آبرسانی از دریا و ایستگاه پمپاژ است و ۹ نفر مستقیم و ۲۷ نفر به صورت غیر مستقیم اشتغالزایی دارد.
وی می افزاید: پرورش میگو در گلستان با ورود بچه میگو از ۱۵ اردیبهشت آغاز میشود و ورود بچه میگو به گلستان تا نیمه تیر ادامه دارد و محصول آن از اواخر شهریور و اوائل مهر برداشت می شود و تا ۱۵۰روز ادامه دارد.
میثم سبزه مدیر شرکت کاسپین پارس است که یکی از مزارع پرورش میگو را اداره می کند می گوید: از سال ۱۳۹۰تا سال ۱۳۹۸ ما در هر هکتار ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار قطعه بچه میگو پرورش می دادیم اما بیماری لکه سفید باعث شد خسارت زیادی در سال ۱۳۹۸ به ما وارد شود.
دکتر شاپور فکوری رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای آبزیان اداره کل دامپزشکی استان گلستان می گوید : بیماری که به شیلات گلستان خسارت زد به نام لکه سفید میگو نامیده می شود .
وی می گوید: بیماری لکه سفید به عنوان جدی ترین بیماری ویروسی تاثیرگذار در انواع گونه های میگو معرفی شده که عامل آن بیماری باکولوویروس است.
فکوری می افزاید : این بیماری از همزمان با سراسر استانهای پرورش دهنده از طریق بچه میگو هایی که از استان هرمزگان وارد استان می شد در گلستان هم شایع شد و به علت وجود پرندگانی بنام کاکایی که از میگو تغذیه می کنند و میگو های صید شده را از مزرعه ای به مزرعه دیگر جابجا می کنند به همه استخر های مجتمع میگو گسترش یافت و خسارت سنگینی به تولید میگو وارد کرد.
وی می گوید: نا آشنایی تولید کنندگان با بیماری لکه سفید میگو و نوسان کاهشی دمای هوا تا ۲۲ درجه سانتی گراد و چندین مرحله بارندگی شدید در بهار و تابستان سال ۱۳۹۸مزید بر علت شد.
وشتانی می گوید:به علت شیوع بیماری لکه سفید در سال۹۸، محصول میگو ۹۸مزرعه میگو مجتمع گمیشان حدود ۸۵تا۹۰ درصد کاهش یافت و حدود ۱۸۰میلیارد تومان به پرورش دهندگان خسارت زد که به علت اجباری نبودن بیمه نتوانستند خسارتی دریافت کنند.
وی می افزاید: از سال ۱۳۹۸ حدود ۷ جلسه در تهران و گلستان با دامپزشکی و سرمایه گزاران برگزار کردیم و قرار شد تمام بچه میگو های لازم از مراکز مجاز تایید شده که تحت کنترل و پایش کارشناسان دامپزشکی استان مبدا قرار دارند وارد استخر های گلستان شود.
وی می گوید : برای جلوگیری از خسارت لاروهای بچه میگو در دو مرحله، شامل بیمه اجباری و بیمه الحاقی بیمه میشود.
دکتر شاپور فکوری رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای آبزیان اداره کل دامپزشکی استان گلستان می گوید : امسال با برگزاری دورههای آموزشی برای پرورش دهندگان و خرید لارو یک روزه از مراکز مورد تائید دامپزشکی کشور، با وجود افزایش تراکم و افزایش سطح تولید، هیچ موردی از لکه سفید میگو در گلستان مشاهده نشده است.
وی با اشاره به اقدامات فنی و بهداشتی انجام شده در گلستان گفت: در آزمایشهای انجام شده، امسال موردی از این بیماری مشاهد نشده و در صورت پاک بودن لاروها از مبداء مراکز تولید لارو جنوب کشور و جلوگیری از انتقال بیماری تا پایان امسال، از سال آینده استان گلستان جزو مناطق پاک خواهد بود.
مسئول اداره بیماریهای آبزیان دامپزشکی گلستان گفت: لاروهای میگو مزارع گلستان از مراکز مورد تائید بوشهر، بندر عباس و چابهار تهیه میشود که به وسیله کارشناسان دامپزشکی کپه بندی (ممیزی شده) تائید میشود و ما در گلستان پس از رها سازی بطور رندمی نمونه گیری میکنیم که تاکنون موردی مشاهده نشده است.
سعید وشتانی رئیس اداره توسعه میگوی شیلات گلستان می گوید: تراکم سال ۱۳۹۹ که نخستین سال پس از بیماری بود ۱۰۰ هزار قطعه در هکتار بود که امسال به تراکم ۱۵۰ هزار قطعه افزایش یافته و از سال آینده که به عنوان استان سفید از نظر بیماری لکه سفید خواهیم بود تراکم را به اندازه سالهای قبل از بیماری یعنی ۲۵۰ تا ۳۵۰ هزار قطعه در هکتار افزایش می دهیم.
وی می گوید: با رعایت شیوه نامه های بهداشتی و اجرای سه مرحله ای فیلتر آب شامل دو کیسه شن و یک توری و برگزاری ۵ دوره آموزشی پیش بینی میشود امسال از سطح ۱۳۰۰هکتار استخر ۹۶ مزرعه میگوی استان بیش از ۱۲۰۰ تا ۱۳۰۰ تن میگو برداشت شود.
جالب این است که میگوی ایران به کشورهای حاشیه خلیج فارس و بخشی از اروپا صادر میشود.
نتیجه :با تلاش برای پاک نگه داشتن استان از بیماری میگو امکان جذب سرمایه گزار و افزایش تولید و تکمیل تمام مراحل مجتمع پرورش میگوی گلستان فراهم می شود و هرچه سرمایه گزاری در این بخش صورت گیرد در آمد استان و کشور از تولید و صادرات میگو و اشتغالزایی این صنعت افزایش می یابد.
سردبیر:سید حسین حسینی