ششمین چاپ ترجمه آقای مجید مسعودی از «خطبه غدیر» توسط انتشارات منیر منتشر شد.
سال دهم قمری، پیامبر (ص) عازم حج شد. این حج که در آخرین سال عمر ایشان بود نام حجة الوداع به خود گرفت. به مسلمانان اطلاع دادند پیامبر (ص) تصمیم دارند تا برای حج آن سال آماده شوند. مسلمانان زیادی برای همراهی با پیامبر (ص)، در مدینه جمع شدند. ایشان در ۲۵ ذیالقعده از مدینه خارج و راهی مکه شدند. حضرت امیرالمومنین امام علی بن ابیطالب (ع) نیز که از رمضان همان سال به جنگ با کفار منطقه مذحج در یمن رهسپار شده بودند، پس از پیروزی و گردآوری غنائم، به دستور پیامبر (ص) برای انجام اعمال حج به مکه مشرف شدند.
پس از اتمام حج، مسلمانان از مکه خارج شدند و در ۱۸ ذیالحجه به منطقه خمّ رسیدند. غدیر خم مکانی میان مکه و مدینه و در فاصله پنج کیلومتری جُحفه بود و راههایی از آن جدا میشد. زمانی که کاروان حج پیامبر (ص) به این منطقه رسید، فرشته وحی بر حضرت (ع) نازل و ایشان را مأمور به ابلاغ ولایت علی بن ابی طالب (ع) کرد.
خطبه غدیر توسط پیامبر اسلام (ص) در همین واقعه ایراد شد و حضرت (ص) در آن امام علی (ع) را به عنوان جانشین خویش معرفی فرمودند. بسیاری از عالمان شیعه و سنی این خطبه را نقل کردهاند.
حدیث غدیر بخشی از این خطبه است که در آن، پیامبر فرموده است: «هرکس من مولای اویم، علی (ع) مولای اوست.» این بخش از خطبه را بیش از ۱۱۰ نفر از صحابه و ۸۴ نفر از تابعین به صورت متواتر نقل کردهاند.
این خطبه از قویترین دلایل ولایت امیرالمومنین بعد از پیامبر اسلام است. قرائن و شواهد مختلفی این حدیث را در اثبات ولایت امیرالمؤمنین تأیید میکنند.
در بخشی از مقدمه مترجم بر این کتاب آمده است: «… ساعتی بعد محمد (ص) برخاسته و از پشتهای که آماده کردهاند، بالا میرود. جانِ جهانی است که اوج میگیرد و آنگاه که بر فراز میایستد، علی (ع) را نیز به سوی خود فرا میخواند. امیرالمومنین (ع)، چون کوهی به بلندای فلک از جا برخاسته و در سمت راست آن حضرت و کمی پایینتر جا میگیرد. آسمان به رکوع رفته و کوهها به سجده میافتند. سکوت بر زمین و زمان چیره میگردد و محمد (ص) سخن آغاز میکند:
بسم الله الرحمن الرحیم
الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی عَلَا فِی تَوَحُّدِهِ وَ دَنَا فِی تَفَرُّدِهِ
و بدین سان در خطبهای که یک ساعت به طول میانجامد، پیامبر (ص) گزیده ۲۳ سال رسالت خود را برای سعادت بشریت بیان میفرماید. آنگاه پس از پایان خطبه، جبرییل فرود آمده و آیهای دیگر میآورد:
اَلْیوْمَ أَکمَلْتُ لَکمْ دینَکمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَیکُمْ نِعْمَتی وَ رَضیتُ لَکُمُ الْإِسْلامَ دیناً… امروز دین شما را برایتان کامل و نعمت خود را بر شما تمام گردانیدم، و اسلام را برای شما [به عنوان]آیینی برگزیدم.»