معاون وزارت نیرو و مدیرعامل آبفا از تخصیص بیش از ۲۵۰ میلیارد تومان اعتبار مالی فوری برای رفع مشکلات استان خوزستان خبرداد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما قاسم تقی زاده خامسی در استودیو گفتگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما در خصوص آخرین اقدامات و عملکردهای آبی در استان خوزستان افزود: جمعه اخیر به اتفاق نمایندگان دو قوه مجریه و مقننه و همینطور نماینده دادستان کشور و نماینده سازمان برنامه و بودجه راهی خوزستان شدیم و پس از جلسه مفصل، مشکلات موجود در این استان را مورد بحث و بررسی قرار دادیم و نتیجه آن شد که اعتبارات فوری برای این استان در نظر بگیریم.
او ادامه داد:پس از تبدیل دستاوردهای این جلسه به صورتجلسه، آن را به هیئت وزیران تقدیم کردیم و طبق آن تاکنون هزار و ۱۱۵ میلیارد تومان برای پروژههای سریع این استان تخصیص یافت و همینطور ۲۵۰ میلیارد تومان از محل تامین خسارات ناشی از خشکسالی به خوزستان داده شد و تا این لحظه باخبرم که ۵۰ درصد از این مبالغ احتمالا امشب به حساب واریز میشود از طرفی هم ۷۰ میلیارد تومان به حساب جهاد کشاورزی و همینطور ۲۵۰ میلیارد تومان هم برای خسارت سیل واریز شد، این ۲۵۰ میلیارد تومان بابت پرداخت به کسانی بود که برای تامین خسارت ناشی از سیل اقدام نکرده و ثبت نام ننموده بودند.
گفتنی است تا این لحظه مصوب شده که ۵۰ درصد از این مبلغ تا فردا واریز شود.
او به اقدامهای صورت گرفته در این استان اشاره کرد و افزود: تا این لحظه نیروهای مسلح آمدند تانکرهایی را در اختیار قرار داده اند، عمده کاری که انجام گرفته مربوط به افزایش خروجی سدهای این استان میشود، خروجی سد کرخه ۷۵ متر مکعب بر ثانیه بود که این رقم را به ۱۶۰ افزایش دادیم خروجی سد دز هم ۱۲۰ متر مکعب بود که به ۱۴۰ متر مکعب افزایش یافت. میتوان گفت آبی که تا امروز از سدها خارج شده کفاف نیاز این استان را میدهد و مشکلات را برطرف میسازد.
امیرحسین مدنی مدیرعامل بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) نیز درباره آخرین عملکرد این بنیاد در استان خوزستان گفت: مشکلات کم آبی استان خوزستان در چند بخش کشاورزی، آب شرب و دامداری است که در حوزه آب شرب با توجه به اتفاقاتی که در این استان رخ داده و سبب شده تا تنشهای آبی شکل بگیرد پس از بازدیدهایی که از روز شنبه در این استان به عمل آوردیم با همراهی اداره آب و فاضلاب این استان حدود ۷۰۲ شناسایی شد.
البته این بدان معنا نیست که در این روستاها لوله کشی آب نرفته فقط ممکن است خطوط آب رسانی و یا لولهها معیوب باشند و یا ممکن است پمپی برای رساندن آب به خطوط لوله وجود نداشته باشد در این خصوص با بررسیهای انجام شده قرار شد تا بنیاد برکت با همکاری شرکت آب و فاضلاب این استان اقداماتی را جهت رفع مشکلات را به عمل آورد
در این راستا تفاهمنامهای به امضا رسید که نتیجه آن تامین ۱۵۰ میلیارد تومان سهم بنیاد بود که با مجموعه آبفا به وضعیت ۴۷۱ روستا رسیدگی و مشکلات آبرسانی برطرف شود.
او ادامه داد: البته بعدا قرار شد که برای رفع مشکل ۷۰۲ روستا ورود کنیم برای این منظور ۳۵۰ میلیارد تومان بودجه تعریف شد که ستاد اجرایی فرمان امام هم پذیرفت که یک سوم این مبلغ را پرداخت نماید، ستاد اجرایی فرمان امام برای اینکه بخشی از کار سریعتر و زودتر از موعد انجام شود سهم خود را پرداخت نمود، میتوان گفت تا امروز ۳۰ درصد از مبلغی را که میباید، پرداخت شده است.
مدنی اضافه کرد در مراحلی از آبرسانی قرار شد منبعهای سیاری مورد استفاده قرار گیرد، تا امروز حدود ۱۰۰ منبع ۵۰۰۰ لیتری و ۱۰ هزار لیتری برای آبرسانی به روستاها تعبیه شده، اما فعلاً در مجموعه ستاد اجرایی فرمان امام توانستهایم حدود ۵۰ منبع را تهیه کنیم روی هم رفته فکر میکنم حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ تانکر وظیفه آبرسانی به این مخازن را بر عهده دارند.
مدنی گفت: برای آبرسانی به ۴۷۱ روستا فکر میکنم خطوط لوله این روستاها حدود ۴۰۰ کیلومتر لوله نیاز دارد تا این لحظه هم در حال خریداری آن هستیم همچنین ۵۰ الکتروپمپ و همینطور تجهیزات الکترو مکانیکال خریداری خواهد شد.
همچنین در خصوص احتمال از بین رفتن دامهای سنگین در این استان، با توجه به وضعیت بحرانی خوزستان، وزارت جهاد کشاورزی و سازمان دامپزشکی با همکاری بنیاد برکت بودجهای را برای تامین جایگزینی دامهای سنگین از بین رفته در نظر گرفته است که به زودی تخصیص خواهد یافت.
مدیریت آب نیازمند اصلاح ساختار است
عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس گفت: متاسفانه در زمان تر سالی و یا خشکسالی بیش از هر چیز با مشکل مدیریت آب مواجه هستیم.
حجت میان آبادی دراستودیو گفتگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما با پرداختن به ابعاد مختلف موضوع مدیریت آب در کشور افزود: حلقه مفقوده مشکلات آب در کشور بیشک خود آب نیست بلکه ریشه های وابسته به مدیریت آب و حتی کوچک تر از آن است برای کشوری که در منطقه خشک و نیمه خشک قرار دارد چالشهای گوناگونی در زمینه زیست محیطی وجود دارد.
تقی زاده خامسی معاون وزارت نیرو مشکل آب را یک معضل میان بخشی عنوان کرد و افزود: مشکل میان بخشی یعنی اینکه بخش های گوناگون باید در رفع و حل مشکلات آن دخیل باشند.خوشبختانه حدود سه ماه قبل ساختار جدید برای حوزه های آبرسانی و آبریزی در کشور احداث کردیم در حال حاضر 9 حوضه آبریز و 9 مدیر حوزه آبریزی در کشور داریم حتی برای این حوزه آبرسانی کمیسیونی هم تعبیه شده که بر همه مسئولین دیگر مانند مسئولین دستگاه صنعت، محیط زیست، بخش کشاورزی ،بخش نیرو و خود کشاورزان مدیریت می کند.
حجت میان آبادی به معضل نبود بخش سیاستگذاری آب در کشور اشاره کرد و افزود رویکرد های مدیریت آب در کشور ما در شش دهه اخیر همان چهارچوبهای ذهنی دهه هفتاد است.
او در خصوص احداث سد در کشور به منظور تامین آب و نیرو گفت: الان دیگر بحث این نیست که سد خوب است یا بد فعلا باید گفت جای کارخانه فولاد سازی وسط کویر نیست جای بزرگترین دریاچه مصنوعی کشور در مشهد نیست، در سیاست گذاری مدیریت شهری نباید هفت شهر خشک بحران زده کشور را زیر طرحهای آبی پر مصرف ببریم.
خامسی معاون وزیر نیرو از تخصیص ۸ میلیارد دلار توسط صندوق توسعه ملی به منظور جمع آوری آبهای سرزمینی گفت و افزود این پول تماماً هزینه شده و نتیجه آن حدود ۲۷ یا ۲۸ سد در کشور است و همچنین در آب رسانی ها هم اقدامات مثبتی از سوی صندوق توسعه ملی صورت گرفته است . روی هم رفته از اعداد و ارقام تخصیص یافته به منظور مرتفع سازی آبرسانی و همینطور ذخیره سازی آب، حدود ۸۵ درصد از پروژه های ما انجام شده همینطور برای فاضلاب استان خوزستان حدود ۵۰ میلیون دلار تخصیص یافته که در حال انتخاب پیمانکار هستیم و قرار است این اقدام صورت پذیرد.
سعید بیت عفری معاون فنی و حسابرسی اقتصادی دیوان محاسبات کشور با اشاره به پیش بینی های انجام شده از خشکسالی در سالهای آینده تا سال دو هزار و ۲۵ از تخصیص ۸ میلیارد دلاری برای جمعآوری آبهای کشور و متمرکز سازی آن خبر داد و افزود طرح هایی که به این بودجه مربوط میشود مداوم رصد و در قالب گزارش تقدیم دفتر مقام معظم رهبری می کنیم.
بررسیها حاکی از وجود اشکال در پروژههای سدسازی در کشور است مثلا سدهایی که قبلا ساخته ایم کارایی خود را از دست داده اند این نشان دهنده آن است که تصمیماتی که در دولت های مختلف گرفته شده تصمیم های مقطعی و برگرفته از تفکرات نادرست بوده است.
او با اشاره به مشکل پیش آمده در استان خوزستان گفت : از سال ۹۶ تا سال ۹8 حدود ۳۵۵۴ میلیارد تومان در شرکت های آب و فاضلاب استان خوزستان هزینه کرده ایم و بیش از ۳۰۰ میلیون دلار هم از محل فاینانس و صندوق توسعه ملی به استان خوزستان تخصیص یافته اما بررسی ها نشان دهنده آن است که امروز با ۱۵۳۱ میلیارد تومان تخلف در هزینه کرد این اعتبارات مواجه هستیم.عمده این تخلفات هم رعایت نشدن ضوابط توافقنامه ها ،پرداخت های صوری و صورت وضعیت های صوری و انجام نشدن مناقصات بوده است.
میان آبادی هم اصلاح ساختارهای حکمرانی آب در کشور را به عنوان راهکاری برای جلوگیری از هدر رفت و همین طور راهی برای ذخیره سازی و تمرکز آب در کشور عنوان کرد و افزود: تا زمانی که به ساختارهای درست حکمرانی آب احترام نگذاریم و با راه حل های دم دستی و صرفاً فنی و مهندسی بخواهیم مشکل را حل کنیم جوابگوی مشکلات نخواهیم بود.
خامسی معاون وزیر نیرو هم با اشاره به طرح آبرسانی غدیر به منظور رفع مشکلات آب در ۱۲۰ روستا افزود: احتمال میدهیم تا یک ماه آینده بتوانیم با وصل خط لوله غدیر بخشی از مشکل آبرسانی را برطرف کنیم.
گفتنی است آبی که از کرخه رها میکنیم بمنظور آب شرب و محیط زیست است و این آب در بخش کشاورزی خصوصاً برنج کاری مورد استفاده قرار می گیرد.