ژنرال پترائوس رئیس سابق فرماندهی مرکزی ارتش آمریکاتصریح کرد؛ کاملا مشخص بود که ما به این جنگ بی پایان در افغانستان، خاتمه نمیدهیم بلکه صرفا به حضور و نقش آمریکا در آن پایان میدهیم.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ ژنرال پترائوس رئیس سابق فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا (سنتکام) که زمانی فرمانده ارشد آمریکا در جنگ افغانستان بود در گفتگو با شبکه سی ان ان به انتقاد از طرح جو بایدن رئیس جمهور آمریکا برای عقب نشینی نظامی از افغانستان پرداخت و آن را اقدامی شتابزده و عجولانه خواند که باعث وخیمتر شدن اوضاع امنیتی افغانستان میشود.
فرید زکریا مجری سی ان ان و کارشناس سرشناس آمریکایی در ابتدای برنامه گفت: حالا اجازه دهید به افغانستان برگردیم. در تاریخ ۷ اکتبر ۲۰۰۱، جورج دبلیو بوش رئیس جمهور وقت آمریکا، از تهاجم به افغانستان خبر داد. وی این هفته در مصاحبهای درباره خروج آمریکا از افغانستان که ۹۰ درصد آن کامل شده است، در پاسخ به این سئوال که آیا به نظر وی این خروج اشتباه است، گفت بله اشتباه است. حال درباره این موضوع با ژنرال دیوید پترائوس صحبت میکنیم که ابتدا به عنوان فرمانده سنتکام و سپس به عنوان فرمانده نیروهای آمریکایی و ائتلاف در افغانستان، مدیریت جنگ افغانستان را بر عهده داشت. البته وی بعدها رئیس سازمان سیا نیز شد.پترائوس: کاملا مشخص بود که ما به این جنگ بی پایان در افغانستان ، خاتمه نمیدهیم بلکه صرفا به حضور و نقش آمریکا در آن پایان میدهیم.پترائوس: من مطمئن نیستم که آنها کنترل کل کشور را در اختیار خواهند گرفت، ولی هر هفتهای که میگذرد شرایط بدتر و وخیمتر میشود. شما میبینید که آنها (طالبان) در حال نبرد کردن در حاشیه و حومه شهر قندهار هستند که شاید بتوان گفت دومین شهر مهم افغانستان است. بگذارید این مطلب را بگویم که هیچکس بیشتر از آنهایی که در جنگ شرکت داشته اند به دنبال پایان یافتن این قبیل ”جنگهای بی پایان“ نیستند. ولی مسئله این است که ما به این جنگ بی پایان، خاتمه نمیدهیم بلکه صرفا به حضور و نقش آمریکا در آن پایان میدهیم. از آنجایی که ما به حضور ۳۵۰۰ نیروی نظامی آمریکا در افغانستان پایان میدهیم شاهدیم که حضور هشت هزار نیروی نظامی ناتو و پانزده هزار پیمانکار نیز در این کشور پایان مییابد. این نیروها نقش حیاتی در حفظ نیروی هوایی افغانستان دارند، آنهم در شرایطی که نیروی هوایی افغانستان به سبب افزایش عملیاتها و پروازهای خود در این کشور وسیع و کوهستانی تحت فشار زیادی قرار گرفته است.
پترائوس: مشخص بود که نظامیان آمریکایی نمیتوانستند در افغانستان پیروز شوند. من این مطلب را در جریان نشست بررسی صلاحیت خودم نیز بیان کردم.پترائوس: اولا همه این نکات، نکاتی قابل درک و فهم است. باز هم میگویم که ناامیدی و استیصال ناشی از جنگهای بی پایان را هیچکس بهتر از افرادی که در این جنگها شرکت کرده اند درک نمیکنند. پسر و دختر من در افغانستان حضور داشته و خدمت کرده اند. همه اینها قابل درک است. ولی به نظر من ما یک راه برای مدیریت کردن این داشتیم. شما نمیتوانید در افغانستان پیروز شوید. من این مطلب را در جریان نشست بررسی صلاحیت خودم نیز بیان کردم. ما نمیتوانیم کاری را که در عراق کردیم و توانستیم این کشور را از آستانه جنگی داخلی برگردانیم در افغانستان انجام دهیم. البته ما دستاوردهایی نیز در افغانستان در جریان اعزام نیروهای اضافی داشتیم. ما جلو پیشرویهای طالبان را گرفتیم. ما مناطق تصرف شده طالبان را در قندهار، هلمند و شرق افغانستان بازپس گرفتیم. ما به روند آموزش نیروهای نظامی افغانستان و انتقال تدریجی مأموریتها از نیروهای ناتو به نیروهای افغان، شتاب بخشیدیم که برای چندین سال جواب داد. ما به نقطهای رسیدیم که ۳۵۰۰ نیروی نظامی در افغانستان داشتیم. بی شک این رقم از نظر هزینههای انسانی و مالی برای ما قابلیت تداوم یافتن داشت. ما شرایطی داشتیم که هشت هزار نیروی ائتلاف کنار ما بودند و پیمانکارانی نیز بودند که زمینه ادامه یافتن فعالیتهای نیروی هوایی افغانستان و سایر تجهیزات نظامی آنها را فراهم میساخت.