رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی گفت: برای اجرای شبکه های آبیاری در ۱۶ هزار هکتار از اراضی آذربایجان شرقی ۲۵۶ میلیارد تومان هزینه شده است.
وی با اشاره به اقدامات گسترده سازمان جهاد کشاورزی در راستای احیای دریاچه ارومیه در سالهای گذشته افزود: جلوگیری از هدر رفت آب در مسیر انتقال، استفاده از روشهای نوین آبیاری و کشت محصولات کم آب بر، عمده اقدامات سازمان جهاد کشاورزی استان در راستای بهینه سازی مصرف آب کشاورزی و احیای دریاچه ارومیه است.
فتحی با اشاره به نحوه تشکیل ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: با توجه به مشکلات و معضلات کاهش آب دریاچه ارومیه دولت با اراده قوی تصمیم به تشکیل این ستاد گرفت.
وی افزود: همجواری آذربایجان شرقی با دریاچه ارومیه موجب استحصال محصولات متنوع و زیادی در این حوضه میشد، اما خطر کاهش آب امکان کاهش تولید محصولات کشاورزی را به دنبال داشت و همه دستگاههای دولتی عضو ستاد با در اولویت قرار دادن این هدف در دستور کار خود، اقدامات لازم را انجام داده اند.
فتحی با بیان اینکه سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی کل برنامههای مربوط به بهینه سازی مصرف آب کشاورزی را در اولویت برنامههای خود قرار داده است، تشریح کرد: برای اینکه میزان تولید محصولات کشاورزی در استان به دلیل کاهش آب دریاچه، کاهش نیابد، پروژههای مربوط به بهینه سازی مصرف آب کشاورزی در اولویت قرار گرفت.
وی تاکید کرد: اگر اقدامات صورت گرفته در ستاد احیای دریاچه ارومیه انجام نمیشد، حیات در این منطقه کامل از بین رفته بود و هیچ محصول کشاورزی در این حوضه امکان تولید نداشت.
رییس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی به اقدامات زیرساختی و جایگزینی تولید محصولات با مصرف کمتر آب در استان نیز اشاره کرد و گفت: پروژههای بزرگ و مطلوبی در این رابطه ازمحل اعتبارات دریاچه ارومیه اجرا، تکمیل و به بهره برداری رسیده و این روند ادامه خواهد داشت.
وی افزود: علاوه بر اقدامات زیرساختی مثل ایجاد و اصلاح سیستمها و کانالهای آبیاری و بهسازی قنوات، اقدامات نرم افزاری در راستای اصلاح الگوی کشت برای استفاده مطلوب از آب در استان در این مدت انجام شده است که به عنوان مثال میتوان به جایگزینی محصولات مثل کلزا و کینوا که جدیداً وارد ادبیات کشاورزی استان شده، با محصولاتی با مصرف آب بیشتر مثل پیاز و یونجه، اشاره کرد.
فتحی با اشاره به کشت نشایی برخی محصولات مثل پیاز در این حوضه آبریز گفت: در این کشت حداقل ۴ مرحله از آبیاری محصول حذف میشود که برای کشت محصولات ضروری و پرمصرف مناسب و با استقبال کشاورزان همراه شده است.
وی در ارتباط با توسعه گلخانهها با رویکرد اصلاح الگوی کشت و کاهش مصرف آب در آذربایجان شرقی نیز توضیح داد: تا سال ۱۳۹۲ حدود ۵۶ هکتار گلخانه در استان وجود داشت که در حال حاضر این مقدار به ۳۲۰ هکتار افزایش یافته و حدود ۲۸۰ هکتار نیز در دست ساخت بوده و پیش بینی میشود تا انتهای امسال به مرحله بهره برداری برسد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان در خصوص اقدامات انجام شده در زمینه بهینه سازی مصرف آب کشاورزی نیز گفت: منابع آبی استان از دو بخش آبهای زیر زمینی و سطحی تامین میشود که عمده اقدامات سازمان جهاد کشاورزی، جلوگیری از هدر رفت آب در مسیر انتقال و کاهش مصرف آب کشاورزی با استفاده از روشهای نوین آبیاری و کشت محصولات کم آب بر است.
فتحی در تشریح اقدامات انجام گرفته در این زمینه یادآوری کرد: سازمان جهاد کشاورزی برای جلوگیری از هدر رفت آب در مسیر انتقال، از روش لاینینگ کانالها یا بهسازی کانالهای آبیاری استفاده میکند که با همکاری شرکت آب منطقهای استان تحت عنوان شبکههای آبیاری یک و دو و سازمان جهاد کشاورزی با عنوان شبکههای آبیاری سه و چهار اجرا میشود.
وی اضافه کرد: از سال ۱۳۹۶ تاکنون حدود ۱۳۳ کیلومتر لاینیگ با اعتباری بالغ بر ۵۲ میلیارد تومان در حال اجرا میباشد.
فتحی افزود: ایجاد شبکههای آبیاری فرعی سه و چهار و زهکشی در پایاب سدهای استان از سال ۱۳۹۶ تا پایان سال ۱۳۹۹ در حدود ۱۶ هزار هکتار با اعتبار ۲۵۶ میلیارد تومان اجرا شده است، در حالی که تا سال ۱۳۹۲ کل شبکههای آبیاری استان در مجموع حدود ۴۰ هزار هکتار بود.
وی با اشاره به اعتبارات اختصاص یافته از محل رودخانههای غرب و شمالغرب در شهرستانهای جلفا، خداآفرین، ورزقان و مرند گفت: علاوه بر ۱۶ هزار هکتار اشاره شده در کل استان، حدود ۱۹ هزار و ۸۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی این شهرستانها تحت پوشش شبکههای آبیاری قرار گرفته است که انقلابی در زمینه شبکههای آبیاری در این شهرستانهای مرزی میباشد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی با بیان اینکه استفاده از روشهای سنتی آبیاری در مزرعه، باعث هدر رفت آب میشود گفت: برای استفاده بهینه از آب، روشهای مدرن آبیاری که همان آبیاری تحت فشار میباشد، به کار گرفته شده است که شامل آبیاری قطره ای، بارانی، تیپ و جالیزی است و در طول چهار سال گذشته حدود ۱۴ هزار و ۳۲۸ هکتار آبیاری قطرهای و بارانی در کل استان با اعتبار ۱۵۵ میلیارد تومان اجرا شده است.
فتحی لوله گذاری پایاب چاهها و انتقال آب از طریق لوله را یکی دیگر از روشهای بهینه سازی مصرف آب در حوضه دریاچه ارومیه عنوان کرد و گفت: با شروع این فرآیند از سال ۱۳۹۳ حدود ۲۸۵ کیلومتر لوله گذاری انجام شده است.
وی بهسازی قنوات را یکی از مهمترین پروژههای آبیاری در راستای بهینه سازی مصرف آب کشاورزی قلمداد کرد و گفت: از سال ۱۳۹۶ تا پایان سال ۱۳۹۹ برای استفاده از آب این قنوات برای کشاورزی، لایروبی و مرمت آنها در دستور کار قرار گرفت که تاکنون تعداد ۲۵۱ رشته قنات با اعتبار بالغ بر ۱۵ میلیارد تومان بهسازی و لایروبی شده و در اختیار بهره برداران بخش کشاورزی قرار گرفته است.
فتحی وسعت کل آبیاری تحت فشار اجرا شده در استان آذربایجان شرقی را تا پایان سال ۹۹ در حدود ۷۸ هزار و ۴۴۰ هکتار بیان کرد.