رئیس جمهوری آذربایجان از جامعه بین الملل خواست تا ارمنستان را برای تحویل نقشه اراضی مین گذاری شده تحت فشار قرار دهند.
"الهام علی اف" در همایش وزرای خارجه کشورهای غیرمتعهد که به طور مجازی برگزار شد با اشاره به آغاز بازسازی اراضی آزاد شده این کشور، مانع اصلی بازسازی مناطق را مینهای به جای مانده از جنگ ۴۴ روزه با ارمنستان برشمرد.
وی گفت: این مناطق از سوی ارمنستان مین گذاری شده است و پس از امضای سند ۱۰ نوامبر ۲۰۲۰ میلادی، نزدیک به ۳۰ شهروند آذربایجان بر اثر انفجار مینها کشته و بیش از یکصد نفر زخمی شده اند.
الهام علی اف اضافه کرد: مینهای به جای مانده افزون بر تاخیر در بازسازی، انتقال آوارگان جنگی به خانه خودشان را با مشکل مواجه کرده است و پاکسازی اراضی با این وسعت، زمان و امکانات بسیاری میخواهد و از سوی دیگر ارمنستان هم از تحویل نقشههای مناطق مین گذاری شده خودداری میکند.
رییس جمهوری آذربایجان گفت: جامعه جهانی نسبت به تحویل نقشهها باید واکنش نشان دهد.
الهام علی اف از حمایت کشورهای عضو جنبش غیرمتعهدها از تمامیت ارضی و حق حاکمیت جمهوری آذربایجان بر اساس حقوق بین الملل و قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل، قدردانی کرد.
نبرد منطقه قره باغ که از روز ۲۷ سپتامبر ۲۰۲۰ میلادی آغاز شده بود سرانجام با امضای معاهده آتش بس میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان که با وساطت دو کشور روسیه و ترکیه انجام گرفته بود به پایان رسید. جنگی که به قیمت کشته و زخمی شدن بیش از ۱۰ هزار نفر از قوای نظامی و غیرنظامیان دو کشور (که بخش عمده تلفات مربوط به ارمنستان است) تمام شد.
کشورهای مختلف و سازمان ملل متحد این درگیریها را محکوم کردند و خواستار کاهش تنشها شدند. سرانجام در تاریخ ۱۰ اکتبر، بین دو کشور آتشبس برقرار شد. نهم نوامبر، الهام علیاف، ولادیمیر پوتین و نیکول پاشینیان، روسای جمهوری آذربایجان و روسیه و نخست وزیر ارمنستان، بیانیه مشترکی را امضاء کردند، که به موجب آن درگیریها در قرهباغ به پایان رسید و توافق صلح قره باغ به تائيد مقامات سه کشور رسيد.
جنگ قره باغ با پیروزی جمهوری آذربايجان پایان پذيرفت و سرانجام پس از ۲۶ سال ارتش ارمنستان از مناطق اشغالی خاک جمهوری آذربایجان (مناطقی جدای از قره باغ) خارج شد.