در سازمان تامین اجتماعی پس از تشکیل کار گروه و پیگیریهای کارشناسی بخشنامه مدیریت تعارض منافع صادر شده است.
وی ادامه داد: در سازمان تامین اجتماعی پس از تشکیل کار گروه و پیگیریهای کارشناسی بخشنامه مدیریت تعارض منافع صادر شده است.
مدیرکل حقوقی و قوانین سازمان تامین اجتماعی تصریح کرد: تعارض منافع به معنی ایجاد تعارض منافع شخصی افراد با منافع سازمانی است.
نعیمی ادامه داد: فقط موضوع شخصی افراد نیست و بستگان، خانواده و شرکای اشخاص را نیز در بر میگیرد. منافع نیز شامل منافع مادی و معنوی است. مهمترین مصادیق تعارض منافع نیز در این بخشنامه تصریح شده است.
وی گفت: تمامی کارکنان سازمان با هر نوع قرارداد شعلی و حتی شرکتهای تابعه سازمان و همه مدیران ردههای مختلف و همچنین مدیران و کارکنان کارگزاری هک مشمول این بخشنامه هستند.
مدیرکل حقوقی و قوانین سازمان تامین اجتماعی اعلام کرد: برای اجرایی شدن این بخشنامه کار گروه مدیریت تعارض منافع شکل گرفته و اعضای آن مشخص است.
نعیمی افزود: کارکنان از حضور در جلسات تصمیم گیری درباره شرکتها و در موقعیتهایی که تعارض منافع وجود دارد منع شده آن و باید مراتب را اعلام کنند.
وی گفت: مدیریت تعارض منافع با هدف پیشگیری از بروز تخلف و سوء استفاده از موقعیتهای شغلی که افراد در آن قرار دارند صورت میگیرد.
مدیرکل حقوقی و قوانین سازمان تامین اجتماعی افزود: دولت در سال ۹۸ لایحه تعارض منافع را تهیه کرد و در حال حاضر در مسیر تصویب است، ولی حاشیههایی در اجرا دارد باعث شده که تصویب آن هنوز عملیاتی نشود.
نعیمی اظهار کرد: در سازمان تأمین اجتماعی در مورد مدیریت تعارض منافع، بر اساس دستور سالاری مدیر عامل سازمان کار گروه کارشناسی تشکیل شد و در نهایت بخشنامه تعارض منافع اوایل تیرماه صادر شد. تعارض منافع یعنی منافع سازمانی با منافع شخصی فرد در تعارض باشد و نتواند تصمیم درستی بگیرد که این موضوع باید مدیریت شود.