سخنگوی دولت گفت: فعالیتهای هستهای ایران بر اساس نیازهای صلح آمیز، با استناد به بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام و با اطلاع آژانس بین المللی انرژی اتمی انجام میگیرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای علی ربیعی در ادامه نشست خبری هفتگی با خبرنگاران درباره ابراز نگرانیهای کشورهای غربی و روسیه نسبت به افزایش غنیسازی ۲۰ درصدی اورانیوم فلزی و اعلام ایران در خصوص تولید یک صفحه سوخت سیلیساید برای استفاده در رآکتور تهران افزود: تمام این اقدامات بر اساس نیازهای صلح آمیز در فعالیتهای هستهای ایران و بر مبنای حقوق مندرج جمهوری اسلامی ایران در برجام با استناد به بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام و با اطلاع آژانس بین المللی انرژی اتمی انجام میگیرد و مطابق اعلامیههای متعدد ما در چارچوب بازگشت همه طرفها به تعهداتشان در برجام به سرعت بازگشت پذیر هستند.
سخنگوی دولت گفت: از نظر ما با توجه به مقاصد مطلقاً صلح آمیز، هیچ جایی برای نگرانی از این اقدامات وجود ندارد، با این حال، اگر مشارکت کنندگان در برجام نگران این فعالیتها هستند، توصیه میکنیم که به جای گله گذاری از اقدامات ایران که نتیجه طبیعی بی تفاوتی نسبت به انجام تعهدات دیگر طرف هاست، سریعتر به تعهدات خود بازگردند. اگر دیگر طرفهای برجام به وظایف قانونی خود عمل کنند، جمهوری اسلامی ایران نیز هرچه سریعتر انتظارات قانونی مبتنی بر محدودیتها در توافق برجام را محقق خواهد کرد.
وی ادامه داد: برخی از کشورهای اروپایی در حالی اقدامات ایران را ناقض تعهدات برجامی میدانند که خود در اجرای تعهداتشان ذیل برجام، هیچگاه از مرحله حرف فراتر نرفته اند.
ربیعی تصریح کرد: مواضع سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در این خصوص غیرقابل قبول بوده و آمریکا در حالی از اقدامات ایران اظهار نگرانی میکند که وضعیت فعلی حاکم بر برجام، ناشی از اقدامات و رویکردهای غیرقانونی و یکجانبه خود این کشور است و این کشور در دوره بایدن نیز به اجرای سیاست شکست خورده فشار حداکثری ترامپ علیه مردم ایران ادامه داده است.
عضو هیات دولت اظهار داشت:، اما در توضیح جزییات بیشتری از فعالیتهای فنی هستهای باید اشاره کنم که سوخت راکتورهای تحقیقاتی و قدرت آنها بطور مستمر شاهد تحول کیفی با استفاده از فناوریهای نوین میباشد. سوخت ۲۰درصدی اورانیوم فلزی، نسبت به سوخت ۲۰ درصدی معمول، موجب ارتقای راندمان و کارآمدی راکتور تحقیقات تهران میشود؛ به گونهای که هم بتوانیم کمیت رادیوداروها را افزایش بدهیم و از نظر زمانی نیز فرایند تولید، سریعتر میشود. علاوه بر آن، میتوانیم به تولید رادیوایزوتوپهای صنعتی جدیدی که در شرایط حاضر امان تولید آن نیست، اقدام کنیم.
وی تاکید کرد: انتظار داریم حال که به این تکنولوژی پیشرفته دست یافتهایم، برای توقف این فرایند، سوخت جدیدی را برای ما تامین کنند.
سخنگوی دولت در ادامه درباره موضع دولت در برابر اعتراضات مردم به قطعی برق و اعتراضات در اصفهان به خاطر عدم دریافت حق آبه گفت: ماجرای خاموشیهای برق، باعث ایجاد مشکلاتی برای زندگی مردم شد، ضمن احترام به نگرانی و اعتراضهای مردم، از مسائل پیش آمده متاسفیم. امروز که قطعی برق خانگی کاهش یافته است مروری بر علل قطعی برق و خاموشیها حاوی آموزههایی برای جامعه و ساختار مدیریتی است.
ربیعی افزود: خشکسالی موضوع مهمی است که باید سازگاری با خشکسالی نه تنها در پیش بینیها و برنامه ریزیها بلکه در سبک مصرف انرژی مورد توجه قرار گیرد و بنابر پیش بینیها، دولت آینده نیز با این پدیده روبرو خواهد بود و همگان باید به نوعی در مواجهه با این پدیده همکاری و مشارکت داشته باشند و لازم است در سبک مصارف کشاورزی، صنعتی و خانگی تجدید نظر شود.
عضو هیات دولت ادامه داد: سیاستهای یارانهای پنهان در انرژی که همواره به سود طبقه ثروتمند بوده نیاز به تامل و بررسی دارد که برای آغاز تصمیم گیریهای سخت لازم است همگان با آن همراهی داشته باشند.
سخنگوی دولت گفت: ادامه روند احداث نیروگاههای جدید و سرمایه گذاری باید مورد توجه قرار گیرد. بخشی از خاموشیهای اخیر نشان دهنده آثار تحریمها بر سرمایه گذاریها از جمله در صنعت برق است و دولت علیرغم همه مشکلات تلاشهای ارزندهای در خصوص احداث نیروگاهها انجام داده است که در ذیل به آنها اشاره میکنم.
وی در خصوص عملکرد دولت یازدهم و دوازدهم در حوژه انرژی تصریح کرد: در دولت یازدهم ۷۹۲۶مگاوات و در دولت دوازدهم ۱۲۱۰۱مگاوات و جمعا به میزان ۲۰۰۲۷ مگاوات طرحهای نیروگاهی به بهره برداری رسیده است و ۱۶۳۰۹مگاوات طرحهای نیروگاه حرارتی در حال احداث میباشد. همچنین ۱۷۹۲۵طرحهای نیروگاهی در انتظار رفع توقف تامین مالی خارجی قرار دارند.
ربیعی ادامه داد: همچنین یک ابهام در خصوص تکالیف دولت در برنامه ششم توسعه مطرح میکنند که قابل ذکر است که طبق بند ت ماده ۴۸ قانون برنامه ششم توسعه دولت مکلف است از طریق وزارت نیرو در طول اجرای برنامه نسبت به افزایش توان تولید برق تا ۲۵ هزار مگاوات از طریق سرمایه گذاری موسسات عمومی غیردولتی، تعاونی و خصوصی اعم از داخلی و خارجی و یا منافع داخلی شرکتهای تابعه یا به صورت روشهای متداول سرمایه گذاری از جمله ساخت، بهره برداری و تصرف اقدام کند.
عضو هیات دولت خاطر نشان کرد: در همین راستا طی برنامه ششم توسعه ۱۲۱۲۶ مگاوات طرحهای نیروگاهی راه اندازی شده و ۱۹۶۶ مگاوات طرحهای نیروگاهی آماده راه اندازی تا پایان برنامه ششم است. ۱۶۳۰۹ مگاوات طرحهای نیروگاهی حرارتی در حال احداث طی برنامه ششم است.
سخنگوی دولت در خصوص شایعات مربوط به معدن فروشی که این روزها مطرح شده است گفت: در خصوص " آزادسازی شش هزار محدوده و معدن غیرفعال کشور " و برگزاری مزایده از ترتیباب اداری و وظایف جاری وزارت صمت بوده و اتفاقا آزادسازی معادن از مطالبات مقام معظم رهبری نیز بوده است. این موضوع از مدتها قبل در وزارت صمت بررسی و فرایند این طرح از مهر ماه سال گذشته آغاز شد و در نهایت پس از اطلاع رسانی مناسب از طریق شبکههای مختلف صدا و سیما و دیگر رسانهها مزایده عمومی از تاریخ ۱۴۰۰/۲/۱۹ آغاز و در تاریخ ۲۷ خرداد ماه به پایان رسید و در این مزایده سه هزار متقاضی شرکت کرده اند. به نظر من شیوه بیان در خصوص این مزایده میتوانست بسیار مناسبتر صورت گیرد که موجب نگرانی در جامعه هم نشود. اقداماتی از نظیر تماس قبلی، مذاکره با وزیر، بررسیهای دقیق صورت گرفته و تصمیم لازم اتخاذ شود.
ربیعی افزود: مزایده و واگذاری محدودههای معدنی کشور جزء تکالیف قانونی وزارت صنعت، معدن و تجارت بوده و در طول سالهای مختلف همواره فرایندی کاملاً تخصصی، فنی و کارشناسی را طی نموده که در طول ۳ دهه گذشته این برنامه توسط وزارت صمت در استانهای مختلف انجام شده است و تنها تفاوت آن در این مرحله، گستردگی این واگذاری و نیز تغییر برخی شرایط ورود به مزایده شامل افزایش ضمانت حضور در مزایده و بیشتر شدن امتیازات برای سنجش اهلیت و صلاحیت حرفهای و مالی متقاضیان است که برای جلوگیری از حبس دوباره این معادن و غیر فعال ماندن ظرفیت معدنی کشور، بر اساس تجربیات حاصل از واگذاریهای پیشین، برقرار شده است.
عضو هیات دولت اظهار داشت: طی ماههای گذشته اطلاع رسانی لازم برای واگذاری این محدودههای معدنی از طریق رسانه ملی، مطبوعات و جراید و همچنین رسانههای مجازی کشور در سطوح ملی و استانی انجام شد و همگان میبایست به این نکته بسیار مهم توجه داشته باشند که در این شیوه واگذاری به صورت مزایده که به صورت تمام الکترونیکی و صرفا از طریق سامانه ستاد دولت انجام میگیرد امکان استفاده از هیچ گونه رانتی وجود ندارد، لذا این وزارتخانه هیچگونه دخل و تصرفی در ثبت و اجرای مزایده نداشته و احتمال استفاده از هرگونه رانتی در این زمینه از بین رفته است.
ربیعی در ادامه گفت: با توجه به اینکه معادن جزء انفال محسوب میشوند در مزایده معادن، هیچ معدنی به فروش نرسیده و هیچ پولی در این مزایده رد و بدل نشده است و صرفا یک ضمانت نامه جهت شرکت در مزایده از متقاضی دریافت گردیده و حقوق دولتی اجرای این طرح پس از بهرهبرداری و استخراج در دولت بعد به حساب خزانه واریز خواهد شد و در حقیقت اجرای طرح آزادسازی محدودهها و معادن غیرفعال کشور، ریل گذاری بخش معدن برای دولت آینده است و آثار و پیامدهای مثبت آن قابل مشاهده است، بنابراین مباحث و شبهاتی را که در این خصوص وجود دارد، تماماً مبتنی بر عدم علم و آگاهی است.
سخنگوی دولت افزود: تاکید میکنم مزایده شش هزار معدن، معدن فروشی نیست و پولی دریافت نمیشود بلکه ریل گذاری برای آینده است. وزارت صمت بنگاه سیاسی نیست بلکه بنگاه اقتصادی و کارشناسی است و در همه این مزایدهها نیز پیش بینی حضور نماینده دادستان شده است.