کیمیای برق دست نیافتنی شده و مسوولان شرکت توزیع برق کردستان میگویند: خشکسالی و گرمی بی سابقه در کنار استخراج رمز ارزها باعث شده تا امسال خاموشیها زیاد باشد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز کردستان، به شوخی نوشته: لازم نیست بگویید چند ساعت برق میرود، فقط اعلام کنید چند ساعت میآید؟
ادارات را که نکاه کنی راهروهای تاریک آن زیاد است و هرکسی به نوعی سعی دارد تا با صرفه جویی در مصرف برق، گامی برای بهتر شدن وضعیت بردارد، اما در این گرمای بی سابقه نمیشود از وسایل سرمایشی چشمپوشی کرد.
کسبه هم از نبود برق گلایه دارند، از آنهایی که کارتخوانهایشان با برق کار میکند و شاید کمترین استفاده از برق را دارند تا قصابیها و نانواییها و سوپر مارکت و آرایشگر و خلاصه همه.
قضیه برق به مردم خلاصه نمیشود و گریبان ادارات را هم گرفته است، برای همین بود که ساعت کاری ادارات را تغییر دادند و به ۶:۳۰ صبح آوردند، ولی این هم کافی نبود تا جایی که شورای توسعه و برنامه ریزی استان، بیشتر جلسه خود را زیر نور یک یا ۲ لامپ سپری کرد تا برق کم نیاید.
برای همین بود که استاندار کردستان از پیشنهاد تعطیلی چند روزه ادارات برای تامین برق خانگی خبر داد.
بهمن مرادنیا گفت: مدیران اجرایی باید الگوی استفاده بهینه از انرژی به ویژه برق باشند و نهایت صرفه جویی را داشته باشند.
استاندار کردستان افزود: قطعی برق همه ابعاد زندگی مردم را تحت تاثیر قرار میدهد و کسب و کارها هم ممکن است آسیب جدی ببیند و برای همین پیشنهادی که مطرح شده اعمال تعطیلیهای چند روزه است.
از فردای آن روز تعطیلی ادارات در پنجشنبهها تا پایان مرداد تایید شد و به تازگی هم ساعت کار روزانه ادارات به پنج ساعت کاهش یافته است.
گرم و خشک
امسال کردستان خشکترین سال ۵۰سال اخیر را تجربه کرد وهمین شرایط در کل کشور هم حاکم بود؛ آب پشت سدها کاهش یافت و ظرفیت تولید برق در نیروگاههای برق آبی با کاهش مواجه شد و از سویی با افزایش زودهنگام و غیرمنتظره دمای هوا، محاسبات برقی به هم ریخت.
بیش از ۳۰درصد مصرف برق کشور را در فصل تابستان سیستمهای سرمایشی به خود اختصاص میدهند و به ازای افزایش هر یک درجه دما، حدود یک هزار مگاوات به مصرف برق کشور افزوده میشود.
به گفته مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق کردستان مصرف برق کشور از ۶۶هزار مگاوات بالاتر رفته که حدود ۲۵تا۳۰ هزار مگاوات آن مربوط به سیستمهای سرمایشی است.
کشاورزان بیکار هم زودتر از موعد موتور برقهای خود را روشن کردند که این مساله به تولید محصولات زراعی کمک کرد، ولی نفسهای برق را به شماره انداخت.
به گفته لهونیان اگر فقط پنج هزار مگاوات مصرف برق کاهش یابد از بحران کمبود برق خارج میشویم.
جایزه گزارش ماینر
ماینرها هم بلای جان برق شده اند و افراد سودجو بدون توجه به خواست عمومی جامعه به دنبال پر کردن جیب خود هستند.
از پاییز سال گذشته به دلیل استفاده غیرمجاز از ماینرها (دستگاه استخراج ارز دیجیتال) مصرف برق کشور بالاتر رفته و این مسئله نیز یکی از دلایل اساسی در کمبود برق بوده است.
این دستگاهها، سه هزار و ۵۰۰ تا پنج هزار مگاوات از برق کشور را میبلعند وشناسایی دستگاههای استخراج رمز ارز مشکل است و مزارع خانگی هم راه اندازی شده و آنگونه که مسوولان شرکت برق استان میگویند: جریمه سنگین ۴۲میلیارد ریالی تنها برای یکی از این متخلفان هم بازدارنده نبوده است.
قیمت هر دستگاه حدود ۵۰۰ تا سه هزار میلیون ریال است و ظاهرا آنقدر هم درآمد داشته که این جریمه برایش هیچ است و این یعنی یک جای کار میلنگد و باید به فکر راهی برای ممانعت استفاده از تیر برقها بود که بصورت غیرمجاز از آنها رمز ارز استخراج میشود.
به گفته مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق کردستان از اسفندماه سال گذشته تاکنون ۷۶۳دستگاه ماینر غیرمجاز در استان کشف شده که ۲.۳درصد مصرف برق را به خود اختصاص داده است.
هیوا لهونیان با بیان اینکه براساس برآوردها در حال حاضر حدود ۵۰مگاوات مصرف برق استان را ماینرها به خود اختصاص داده اند، افزود: برای جلوگیری از فعالیت آن و کاهش خاموشیها نیازمند همکاری مردم هستیم.
وی از شناسایی دستگاههای ماینر با استفاده از نرم افزارهایی مرتبط خبر داد و افزود: همکاری و تعامل ارزنده مردم را بشدت نیاز داریم و شهروندان میتوانند با شماره تلفن ۰۹۳۵۴۰۲۱۷۸۰ تماس گرفته و با گزارش ماینرها پاداش بگیرند.
لهونیان اضافه کرد: به هر فرد به ازای معرفی یک دستگاه ماینر سه میلیون ریال پاداش تعلق میگیرد.
تغییر ساعت کار ادارات
از اوایل تیرماه بود که برای کاهش مصرف برق، ادارات از ساعت ۶و۳۰ دقیقه صبح کار و فعالیتشان را آغاز کردند تا کمی از بار مصرف برق کم کنند.
مدیرعامل شرکت برق کردستان در این باره اظهار داشت: این طرح باعث شده تا بین هفت تا ۹مگابایت صرفه جویی شود که اگرچه در ظاهر عدد کمی به نظر میرسد، ولی همین میزان، برق ۲محله بزرگ یک شهر بزرگ را تامین میکند.
لهونیان معتقد است، تعطیلی پنجشنبهها، کاهش ساعت کاری ادارات و خاموشی مراکز تجاری و تفریحی هم میتواند باز هم به روند کاهش خاموشیها کمک کند چرا که روزهای آینده گرمتر میشود و ممکن است بازهم در روند خاموشی تاثیرگذار باشد.
وی با بیان اینکه رصد وکنترل مشترکین برق بصورت روزانه انجام و مشترکین پرمصرف اخطار قطع بار دریافت میکنند اضافه کرد: کمتر از ۱۵درصد از مشترکین استان پرمصرف هستند و خوش مصرفها سهم بیشتری دارند.
یاد بابا برقی بخیر
دهه شصتیها نیمی از کودکی خود را با داستان بابابرقی پای تلویزیون گذراندند، شخصیتی که در کنار کودکان پندهای آموزندهای برای کاهش مصرف برق داشت و حالا جای خالی او در خاموشیهای این روزها احساس میشود.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق کردستان کاهش خاموشیها را در گرو مدیریت مصرف برق توسط مردم دانسته و اظهار داشت: مدیریت مصرف برق به مردم بر میگردد که اگر در این زمینه همکاری نکنند قطعا شاهد افزایش قطعیها در استان خواهیم بود.
به گفته لهونیان سهمیه میزان قطع برق هر استان روزانه از مرکز اعلام میشود و شرکت برق خاموشیها را بصورت عادلانه بین مشترکان تقسیم میکند.
البته گاهی ممکن است ناعادلانه هم به نظر برسد که در اصل عادلانه است چرا که مراکز درمانی، ایستگاههای پمپاژ آب، پستها و مشاغل حساس از این قاعده مستثنی هستند و به همین دلیل مناطق جوار این مراکز نیز با خاموشی روبرو نمیشوند.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق کردستان تصریح کرد: گاهی اوقات برنامهریزی خاموشیها که از روز قبل اطلاع رسانی شده است با تغییراتی روبرو میشود که این مسئله نیز به دلیل افزایش یا کاهش مصرف مردم اتفاق میافتد و فرصت اطلاع رسانی آنها وجود ندارد.
لهونیان ادامه داد: براساس پیش بینیهای صورت گرفته خاموشیهای شب تا ۱۰روز آینده به اتمام میرسد و خاموشی روز نیز تا ۱۵شهریور صورت گیرد.
خاموشیها بخشی از زندگی روزمره شده ودلیل آن هر چه باشد باید تحمل کرد، ولی هرچه بیشتر صرفه جویی کنیم، زودتر به زندگی عادی بر میگردیم.
در کنار اینها باید حواسمان به برقی باشد که از طبیعت هدیه گرفته ایم و نسل آینده هم از آن سهمی دارند، نگذاریم دنیا آینده کودکانمان به واسطه مصرف بی رویه ما تاریک شود.
میزان مصرف برق در کردستان به طور میانگین در طول روز ۴۵۰مگاوات و در شب ۵۲۰مگاوات است. در حال حاضر ۶۸۵هزار مشترک در بخشهای مختلف اداری، خانگی، تجاری، صنعتی و کشاورزی از خدمات شرکت برق کردستان بهرهمند هستند.