نظامیان ارتش رژیم صهیونیستی درحالی که به پیشرفتهترین تجهیزات نظامی و زرهی در میدان جنگ مجهزند اما در برابر مقاومت فلسطین و گروههای مبارز ناتوان و مستاصل اند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، نظامیان ارتش رژیم صهیونیستی درحالی که به پیشرفتهترین تجهیزات نظامی و زرهی در میدان جنگ مجهزند، اما در برابر مقاومت فلسطین و گروههای مبارز ناتوان و مستاصل گشته اند.
ارتش رژیم صهیونیستی پیشرفته، اما ناتوان در برابر مقاومت
دیدگاه غالب در نهادهای سیاسی و امنیتی تصمیم گیر در رژیم صهیونیستی ممانعت از ایجاد تصویری از مقاومت در نوار غزه به عنوان نیرویی برابر و همسان در رویارویی با ارتش اشغالگر است. با ایجاد چنین تصویری، پیامدهای منفی در زمینههای بازدارندگی و آگاهی و مشخصا در آگاهی دشمنان اسرائیل دارد و باعث میشود توجه آنها به خود و تاثیرگذاری توانایی هایشان و همچنین به ضعف دشمن جلب شود. شاید عاموس یادلین رئیس سابق دستگاه اطلاعات نظامی رژیم صهیونیستی، از مهمترین افرادی باشد که به این واقعیت اذعان کرد هنگامی که گفت: «رویکرد اسرائیل تعامل با حماس به عنوان یک موضوع و برخورد قهرآمیز نکردن با آن بود چرا که فکر میکرد در مقابل آن بازدارندگی دارد و این جنبش ضعیف شده است، اما آنچه در عمل رخ داد، آن است که ما نتوانستیم در مقابل آن بازدارندگی ایجاد و آن را تضعیف کنیم و این جنبش مدام در حال قویتر شدن است.»
کوخاوی رئیس ستاد مشترک ارتش رژیم صهیونیستی
۲۵ دی ۱۳۹۷ (۱۵ ژانویه ۲۰۱۹) ژنرال آویو کوخاوی در مراسمی به عنوان بیست و دومین رئیس ستاد مشترک ارتش رژیم صهیونیستی معرفی شد.
کوخاوی متولد ۲۳ آوریل ۱۹۶۴، پنجاه و هفت ساله جایگزین گادی آیزنکوت رئیس ستاد مشترک سابق ارتش رژیم صهیونیستی شد.
به کوخاوی دو مدال افتخار برای خدماتش در طول دو جنگ اهدا شده است.
مقرهای وزارت دفاع (جنگ) و دفاتر ستاد کل ارتش رژیم صهیونیستی در برج ۱۷ طبقه در پایگاه نظامی کمپ رابین در محلهای در تل آویو واقع است. این بنا در سال ۲۰۰۳ ساخته شده است.
ارتش رژیم صهیونیستی و وظایف اصلی آن
ارتش رژیم صهیونیستی شامل سه نیروی زمینی، هوایی و دریایی است. نیروهای به اصطلاح دفاعی رژیم صهیونیستی شاخهای جدا از نیروهای امنیتی این رژیم است و هیچ صلاحیتی در مورد غیرنظامیان در سرزمینهای اشغالی ندارد، به طوری که وظیفهٔ آن حفظ و حراست از سرزمینهای اشغال شده و ناکام گذاشتن تلاشها در مختل کردن روال عادی زندگی در داخل سرزمینهای اشغالی اعلام شده است. ارتش تحت کنترل ستاد مشترک ارتش و تابعی از وزارت دفاع (جنگ) رژیم صهیونیستی به شمار میرود.
یگانهای فوق ویژه
شایِتِت ۱۳ (یگان ناوگان کوچک ۱۳) - تحت امر نیروی دریایی ارتش اسرائیل.
سایرت مَتکَل (یگان شناسایی و اکتشاف ستاد کل) - تحت امر ستاد کل فرماندهی ارتش اسرائیل.
سایرت شلدگ (یگان شناسایی هوایی) - تحت امر نیروی هوایی ارتش اسرائیل.
سایرت یاهالوم (یگان مهندسی برای عملیاتهای ویژه) - تحت امر ستاد عملیات و پشتیبانی.
سایرت اگاُز (یگان کماندویی پیادهنظام اگاُز) - تحت امر ستاد فرماندهی شمالی.
یگان دودیوان (یگان ویژه گیلاس) - تحت امر فرماندهی کرانه باختری.
یگان ۶۶۹ (یگان ویژه هلیبورن پزشکی) - تحت امر نیروی هوایی اسرائیل.
تاریخچه پیدایش
ارتش رژیم صهیونیستی در ۲۶ مه ۱۹۴۸ بنابر دستور دیوید بن گوریون وزیر جنگ پیشین تشکیل شد و در این تاریخ رسماً به عنوان یک ارتش، خدمت وظیفه عمومی پایه گذاری شد. این ارتش از گروه شبهنظامی هگانا تشکیل شده بود که شامل گروههای ستیزهجوی بود. ارتش رژیم صهیونیستی در طول کمتر از ۷۰ سال در بیش از ۱۷ نبرد شرکت کرده که آن را به یکی از پربرخوردترین نیروهای نظامی متجاوز در جهان تبدیل میکند.
هاگانا
هاگانا یا هگانا یا ههگَنه یک سازمان شبهنظامی یهودی وفادار به ایدئولوژی صهیونیزم بود که سال ۱۹۲۰ در فلسطین تحت قیومیت انگلستان به جای سازمان هاشومیر تشکیل شد. این سازمان بهتدریج به شاخه نظامی غیررسمی آژانس یهود تبدیل شد و علیه اعراب فلسطینی و حکومت قیم بریتانیا مبارزه میکرد. با اعلام تشکیل اسرائیل در سال ۱۹۴۸ میلادی و برپائی نیروهای دفاعی اسرائیل، جنبش زیرزمینی هگانا منحل شدند.
شکستهای پی در پی به رقم دارا بودن صنایع نظامی پیشرفتهٔ
این ارتش در اکثر نبردها با دولتهای عربی مانند جنگ شش روزه پیروز بوده است، اما پس از سال ۲۰۰۰، این ارتش در چند نبرد به تحقق اهداف خود دست پیدا نکرده؛ بهطور نمونه در جنگ سال ۲۰۰۶ در برابر نیروهای حزبالله لبنان که در رسیدن به اهداف اعلام شده همچون نابودی یا خلع سلاح این نیرو ناموفق بوده است و به اعتراف خود صهیونیستها ارتش این رژیم در نبردهای ۲۰۱۲ و ۲۰۱۴ با گروههای شبه نظامی فلسطینی شکست خورده است.
ارتش رژیم صهیونیستی با بهرهگیری از خود و نیز خرید تجهیزات و فناوریهای نوین ایالات متحده آمریکا یکی از مدرنترین ارتشهای جهان بهشمار میرود.
جنگهای ارتش رژیم صهیونیستی
در جنگ اعراب و اسرائیل؛ ارتش رژیم صهیونیستی در ابتدا در سه جبهه با لبنان و سوریه در شمال، اردن و عراق در شرق و مصر در جنوب درگیر بود. این ارتش از سال ۱۹۷۹ پس از بستن پیمان کمپ دیوید، فعالیتهای خود را در جنوب لبنان بر حزبالله لبنان، و در فلسطین و نوار غزه بر گروههای مبارز فلسطینی مانند حماس و جهاد اسلامی متمرکز کرد.
تعدادی از نبردهایی که ارتش اسرائیل داشته، عبارت است از:
جنگ اعراب و اسرائیل ۱۹۴۸
جنگ کانال سوئز
جنگ شش روزه (۱۹۶۷)
جنگ یوم کیپور یا اصطکاک
جنگ لبنان (۱۹۸۲)
جنگ لبنان (۲۰۰۶)
نبرد اسرائیل و غزه ۲۰۰۸ - ۲۰۰۹
عملیات ستون دفاعی در ۲۰۱۲
نبرد ۲۰۱۴ اسرائیل و غزه
خدمت اجباری
همه دختران و پسران قابل خدمت، از ۱۹ سالگی وارد ارتش اسرائیل میشوند. دوران خدمت اجباری پسران سه سال و دختران ۲۱ ماهاست. دخترانی که اعلام بکنند که از یک خانواده مذهبی هستند، از خدمت در ارتش معاف میشوند، ولی میتوانند یک دوره خدمت اجتماعی (همانند پیشآهنگان) را در بیمارستانها و مراکز غیرنظامی دیگر بگذرانند. دوره چنین خدمتی یک سال خواهد بود.
جوانان عرب مسلمان از خدمت نظام وظیفه معاف هستند؛ ولی برخی اعراب دروزی بهطور کامل در ارتش اسرائیل خدمت میکنند و برخی از آنها حتی به مقامهای ارشد فرماندهی رسیدهاند. همچنین شماری از اعراب بدوی اسرائیل به خدمت ارتش اسرائیل در میآیند و از جمله وظایف ویژهای را در امور ردیابی به عهده میگیرند که از تخصصهای آنها محسوب میشود.
جوانانی که مایل به انجام تحصیلات دانشگاهی، پیش از انجام دوران خدمت وظیفه هستند، در صورتی که با استعداد تشخیص داده شده باشند، از چنین امکانی برخوردار خواهند شد. معمولاً ارتش آن رشتههای دانشگاهی را برای این جوانان مورد تصویب قرار میدهد که پس از فارغالتحصیل شدن آنان، برای ارتش سودمند باشد. جوانان دانشگاه رفته، پس از انجام تحصیلات، دوران خدمت اجباری را خواهند گذراند.
خدمت ذخیره
بخش عمده قدرت ارتش اسرائیل را نیروهای ذخیره تشکیل میدهند. هنگامی که دوره خدمت وظیفه هر سرباز به پایان میرسد، او به یک واحد ذخیره انتقال مییابد و هر گاه لازم باشد به خدمت فرا خوانده میشود. برای آنکه سربازان ذخیره همیشه آمادگی دفاعی خود را حفظ کرده باشند، و در ضمن ارتش ناچار نباشد تعداد بسیار زیادی سرباز وظیفه در اختیار داشته باشد، هر سرباز ذخیره تا ۵۰ سالگی، هر سال چند روز به خدمت ذخیره فرا خوانده میشود. تعداد روزهای خدمت ذخیره متغیر است. آنانی که سرباز ساده هستند حداکثر تا ۳۹ روز در سال خدمت میکنند. از این روی آنانی که درجه افسری دارند ممکن است روزهای بیشتری را در خدمت ذخیره بگذرانند. در صورت بروز یک بحران جنگی، ارتش حق دارد هر گاه که لازم بداند سربازان ذخیره را فرا بخواند. نیروهای ذخیره بابت هر روز خدمت خود در ارتش حقوق دریافت میکنند که تقریباً معادل حقوق یا درآمد آنها در کادر غیرنظامی است.
هراس صهیونیستها از وقوع جنگ فرسایشی
مقامات رژیم صهیونیستی در تلاش برای توجیه گزینههای عملیاتی که ممکن است در رویارویی با نوار غزه در پیش گرفته شود، مدام اعلام میکنند: اسرائیل دو گزینه پیش رو دارد: «آتش بس یا اشغال مجدد نوار غزه». این مواضع بدان معنی است که انتخاب گزینه دوم خطر مهمی در پی دارد که منجر به درگیر شدن ارتش اسرائیل در جبههای فرسایشی خواهد شد که پیامدهای نظامی و سیاسی برای آن خواهد داشت و علاوه بر این نشان دهنده انحراف از راهبرد اعلام شده مبنی بر آرام کردن جبهه غزه به منظور تمرکز بر جبهههای خطرناکتر است و در این صورت، آتش بس به کم هزینهترین گزینه تبدیل میشود، اگرچه چهره ارتشِ اسرائیل را تضعیف و مخدوش میکند، ارتشی که برای به نتیجه رسانیدن رویارویی با مقاومت یا تسلیم کردن آن ناتوان است.
با توجه به آنچه گفته شد، میتوان این ارزیابی را نیز داشت که دشمن نگران آن است که مقاومت در غزه در صدر اولویتهای منطقهای آن قرار گیرد و گزینههای عملیاتی دشمن محدود به آن دیده شود به گونهای که نمیتواند از آن فراتر برود، چرا که این مسئله میتواند به فرصتی برای تاکید مقاومت بر خواسته هایش براساس اصل «برابری» در آتشباری متقابل در صورت نیاز، تبدیل خواهد شد.
ائتلاف استراتژیک ارتش رژیم صهیونیستی با آمریکا
ائتلاف استراتژیک با آمریکا ستون مهمی برای امنیت رژیم صهیونیستی است و همکاری میان ارتشهای دو طرف قدرت و منافع متقابل را تقویت میکند. ژنرال آویو کوخاوی رئیس ستاد مشترک ارتش رژیم صهیونیستی روز دوشنبه ۳۱ خرداد (۲۱ ژوئن ۲۰۲۱) در مقر پنتاگون با ژنرال مارک میلی رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا دیدار و درباره وضعیت روابط بین آمریکا و این رژیم و اوضاع در خاورمیانه (غرب آسیا) با هم گفتگو کردند.
دو فرمانده درباره چندین موضوع مورد نگرانی مشترک صحبت کردند که شامل وضعیت امنیتی در سراسر خاورمیانه میشود. ژنرال میلی باردیگر بر تعهد آمریکا به روابط با اسرائیل تاکید کرد.
لوید آستین وزیر دفاع آمریکا نیز برای مدتی در این جلسه حضور داشت. همانطور که میدانید آمریکا و اسرائیل پیوند نظامی قوی دارند. اسرائیل به عنوان شریک کلیدی آنهاست.
آویو کوخاوی، رئیس ستاد ارتش رژیم صهیونیستی در جریان دیدار با مقامات آمریکایی در واشنگتن، گفت: با هم برای مقابله با چالشهای مشترک در خاورمیانه به همکاری ادامه میدهیم. ائتلاف استراتژیک با آمریکا ستون مهمی برای امنیت اسرائیل است و همکاری میان ارتشها قدرت و منافع متقابل را تقویت میکند.