یک کارشناس نظامی گفت راهبرد انگلیس در افغانستان، راهبردی ضعیف بوده و در اجرای آن نیز ضعیف عمل کرده است.
هاوس در پاسخ به این سوال مجری که پرسید: واکنش شما به خروج نیروهای انگلیسی از افغانستان چیست؟ گفت:ما در این رابطه واقع گرا بوده ایم. ما در برههای زمانی به سر میبریم که خروج از افغانستان ضروری و اجتناب ناپذیر بوده است. باید ببینیم که مقاومت در منظر مردم انگلیس و متحدان آن در جهان به چه معنا است. اگر شما به گذشته بازگردید در آن زمان هدف وزیر خارجه و دکتر رید وزیر دفاع انگلیس از اعزام نیروهای انگلیسی به افغانستان حضور در آنجا برای بازسازی افغانستان بود. اما بیست سال پیش او گفت که ما اگر حتی بدون شلیک یک گلوله آنجا را ترک کنیم، خوشحال خواهیم بود. وی این سخنان را در سال ۲۰۰۱ زد.
وی افزود:در سال ۲۰۱۹ پس از یک جنگ بیرحمانه برای مدت بیست سال بسیاری از افراد هم سن من بارها برای انجام عملیات نظامی به افغانستان و عراق اعزام شده اند. تبعات این حضور نظامی در منطقه مدیترانه تا اروپا و تا انگلیس مشاهده میشود. این تبعات هرگز از بین نرفته اند. اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان در سال ۲۰۱۹ گفت که بیش از ۴۵ هزار عضو نیروهای امنیتی کشورش به دنبال کاهش شمار نیروهای آمریکایی در افغانستان در سال ۲۰۱۴ کشته شده اند. شمار این افراد ۴۵ هزار نفر بوده است.
افسر پیشین نیروی هوایی انگلیس در ادامه گفت: در سال ۲۰۱۵ تحقیق مجلس انگلیس درباره جنگ در افغانستان به این نتیجه رسید که انگلیس یک راهبرد ضعیف را در پیش گرفته است و در اجرای آن هم ضعیف عمل کرده است. ما شاهد اجرای ضعیف سیاستها بوده ایم. ما شاهد یک برنامه غیرشفاف برای خروج از افغانستان بوده ایم. ما بدون هیچ درکی از وضعیت راهبردی و محیطی که به آنجا میرویم به افغانستان رفتیم. این بحث برای سالها وجود داشته است. ما در وضعیت غیرقابل اجتنابی به سر میبریم. به نظرم ما شاهد یک نبرد ناکام بوده ایم. این موضوع سبب شد که مجلس ما و آمریکا به این نتیجه برسند که باید بر اساس واقعیتها به این موضوع رسیدگی کنند. واقعیت این است که آینده برای افغانستان بسیار دشوار به نظر میرسد.
ارتش و مجلس انگلیس، سبب شکست نیروهای ارتش انگلیس و نیروهای افغان شده اند
در ادامه مجری سوال کرد:طالبان همچنان به پیروزیهای خود در افغانستان و کسب قلمرو ادامه میدهد. اما جو بایدن و بوریس جانسون هیچ اظهار نظری درباره ادعاهای طالبان نمیکنند. نظر شما چیست؟ هاوس گفت : شما باید به سخنان جو بایدن و بوریس جانسون نگاهی داشته باشید. آنها میگویند که از نظر اخلاقی این برعهده مردم افغانستان است که بهترین آینده را برای خود تعیین کنند. اما این آینده کاملا بی ثبات، بیرحم و بازگشت کامل به قرون وسطی است. ما در آینده شاهد ایجاد هیچ زیرساخت دموکراتیکی که نیروهای امنیتی افغانستان به خاطر آن تشکیل شده اند، نخواهیم بود. به نظرم برای اینکه واقع گرا باشیم لازم است که منتظر بمانیم و ببینیم که آینده آبستن چه تحولاتی خواهد بود. ما شاهد بیست سال جنگ و صرف تریلیونها دلار در این جنگ بوده ایم. معلوم نیست که ما در بیست سال اخیر به چه رسیده ایم. از نظر من به عنوان یک کارشناس نظامی نتایج حضور نظامی ما در افغانستان برای من شرم آور است.
نتایج حضور نظامی انگلیس در افغانستان برای من شرم آور است
مجری پرسید:خروج انگلیس از افغانستان چه آسیبی به وجهه آن به عنوان یک متحد آمریکا وارد میکند؟ هاوس گفت: البته شما باید این سوال را از متحدان ما بپرسید. به نظرم اگر نگاهی به نیازهای افغانها داشته باشیم هدف از این اقدام نظامی ایجاد فرصتهای برابر برای همه مردم افغانستان و از جمله زنان بود. البته در این رابطه میتوان برخی معیارهای موفقیت آمیز را مشاهده کرد. اما در رابطه با نیروهای مسلح ما در انگلیس پیش از آنکه ما نیروهای خود را به کشورهای دیگر اعزام کنیم زنانی که در نیروهای مسلح انگلیس خدمت میکنند هدف تجاوز بی رحمانه همکاران خود واقع میشوند و هیچ اتفاقی نمیافتد. زمانی که ما نمیتوانیم نظم را در بین نیروهای خود ایجاد کنیم این به وجهه ما در بین متحدانمان آسیب وارد میکند. به همین خاطر ما احساس کردیم که راه حل برای تمامی این مشکلات در نیروهای مسلح و در وزارت دفاع و در مجلس بررسیهای جامع و مستقلانه است. مجلس انگلیس باید یک مجوز مستقل نظامی در اختیار داشته باشد. به نظرم ایجاد این مجوز مستقل میتواند برای انگلیس به منزله یک برد باشد. این موضوع میتواند به بهبود وجهه انگلیس در میان کشورهای دیگر کمک کند. ما از مجلس میخواهیم که این کار را انجام دهد.