کارشناس امور افغانستان بر ضرورت مشارکت تهران، مسکو و پکن برای اجرای طرح مشترک به منظور مدیریت ناامنیهای افغانستان و مقابله با تروریسم در این کشور تاکید کرد.
وی افزود: در ۲۰ سال گذشته مشخص شد که آمریکا پس از واقعه ۱۱ سپتامبر صرفا در پی پاسخگویی به افکار عمومی این کشور عملیاتی را در افغانستان انجام داد که حاکمیت طالبان را هیچ کشوری جز پاکستان، عربستان و امارات به رسمیت نشناخته بودند.
آقای فرجاد امین گفت: آمریکا آن جا را به عنوان محل تسویه حساب با کسان دیگری قرار داد که در جای دیگری حادثه ۱۱ سپتامبر را آفریده بودند و به آن کشور لشکرکشی کرد تا افکار عمومی مردمش را آرام کند و این اقدام صرفا برای مصرف داخلی خودش بود.
کارشناس مسائل افغانستان افزود: از طرف دیگر فراموش نمیکنیم که آمریکاییها در سال ۱۳۸۱ مدعی مبارزه با گروهی شدند که خودشان آن را خلق کردند چنانکه در کتاب خاطرات بی نظیر بوتو و هیلاری کلینتون به وضوح اذعان کردند که " ما طالبان را درست کردیم".
وی با اشاره به نقش القاعده در حادثه ۱۱ سپتامبر و ارتباط عناصر این گروه تروریستی با عربستان گفت: تشکیلات القاعده اصلا ربطی به افغانستان نداشت، اما آمریکاییها به این کشور آمدند صرفا از این باب که آن حادثه برایشان حیثیتی بود و، چون خیلی برایشان گران تمام شد در پی پاسخی بودند تا افکار عمومی مردم شان را آرام کنند.
آقای فرجاد امین تصریح کرد: آمریکاییها در ۲۰ سال گذشته واقعا هیچ تلاشی برای مبارزه با تروریسم در افغانستان نکردند که اگر میخواستند شاید خیلی زودتر از این میتوانستند اقداماتشان را بر کشوری متمرکز کنند که از آنان حمایت میکرد.
آقای فرجاد امین اضافه کرد: آمریکاییها در آن مقطع نظام جدیدی را در افغانستان پایه گذاری کردند که اکثر عناصر دخیل در آن را خودشان تربیت کرده بودند افرادی مانند اشرف غنی که در خارج از افغانستان سکونت داشتند و سالها قبل مهاجرت کرده بودند.
کارشناس مسائل افغانستان گفت: این افراد هیچ گاه جنگ، سختیها و مرارتهای ۴۰ سال گذشته مردم کشورشان را لمس نکردند.
وی تصریح کرد: بنابراین اگر امنیت در افغانستان برقرار و تروریسم ریشه کن میشد، دیگر بهانهای برای ادامه حضور آمریکاییها در این کشور وجود نداشت.
آقای فرجاد امین گفت: ناامنی ها، بی ثباتیها و بی نظمیهای سالهای اخیر در افغانستان سبب شد که آمریکا به دولت این کشور برای امضای قرارداد بلندمدت همکاریهای راهبردی فشار بیاورد که در چارچوب آن، واشنگتن موظف بود هرگاه دولت افغانستان با خطری مواجه شود به کمکش بشتابد.
وی افزود:، اما امروز میبینیم که آمریکا، دولت افغانستان را تنها گذاشته است و هیچ اشارهای از هیچ یک از طرفها به این قرارداد نمیشود.
آقای فرجاد امین اضافه کرد: دولت افغانستان نیز در این ایام هیچ گاه به آمریکاییها تذکری در این باره نداد و در سفر اخیر اشرف غنی به واشنگتن اصلا این موضوع بررسی نشد که آمریکاییها طبق این قرارداد متعهد بودند که آن کشور را در مقابل ناامنیها و تهدیدات حمایت کنند.
کارشناس مسائل افغانستان گفت: بنابراین اگر داستان ناامنیها در افغانستان مطالعه شود معلوم میشود که آمریکاییها از شرایط ژئوپلیتیک و ژئو استراتژیک این کشور برای پیشبرد منافع شان بهره بردند و اکنون هم طرح جدیدی برای منطقه غرب آسیا تدوین کردند.
آقای فرجاد امین افزود: مجری این طرح میتواند گروهی باشد که آمریکاییها ۲۰ سال پیش مدعی بودند برای قلع و قمع آنان وارد افغانستان شدند، اما امروز هیچ اشارهای به سوابق، دیدگاهها و مبانی فکری این گروه نمیکنند.
آقای فرجاد امین گفت: شرایط به گونهای پیش میرود که اگر این بار امارت اسلامی افغانستان اعلام موجودیت کند مانند گذشته به رسمیت شناختن حکومت طالبان صرفا منحصر به سه کشور نخواد شد، بلکه بسیاری از کشورها آنان را به رسمیت خواهند شناخت.
وی اظهار داشت: همین امروز در خبرها میخواندم که آقای رحمت الله نبیل، مشاور امنیت ملی رئیس جمهور این کشور در مقالهای نوشته بود که گروهی که شمال این کشور را تصرف کردند باقی ماندههای گروه ترکستان شرقی و از جنگجویان القاعده هستند.
آقای فرجاد امین با اشاره به تقابل آمریکاییها با چین و روسیه افزود: اگر این گروههای تروریستی کنار هم قرار گیرند شاید این معما تا حدی حل شود که چرا آمریکاییها ناامنی را در افغانستان ترویج میکنند.
وی با اشاره به احتمال اقدامات ضدامنیتی این گروههای تروریستی علیه ایران، روسیه و چین افزود: با این شرایط دولتی که در افغانستان زمام امور را در دست میگیرد نمیتواند دولت پاسخگویی به همسایگانش در قبال ناامنیهای مرزی و اقدامات تروریستی باشد.
فرجاد امین پیش بینی کرد: به هیچ عنوان دور از ذهن نیست که شمال افغانستان به محلی برای نزاع میان این گروههای تروریستی باشیم و مرزهای ازبکستان و ترکمنستان به محل اقدامات ضد امنیتی ضد روسیه و مرکز عملیات تروریستی و ناامنی در منطقه غرب آسیا تبدیل شود.
کارشناس مسائل افغانستان تاکید کرد: باید با توجه به آینده شرایط در منطقه و تحولاتی که در افغانستان روی میدهد از این جهت خیلی هوشیار باشیم.
فرجاد امین همچنین با اشاره به موج گسترده مهاجرت مردم آواره افغانستان به سمت کشورمان گفت: طبق گزارش وزارت کشور، روزانه پنج تا شش هزار اتباع افغانستانی وارد کشورمان میشود در حالی که در شرایط کنونی تحمل و ظرفیت پذیرش این اتباع خارجی را نداریم.
وی گفت: در شرایط کنونی باید دقت کنیم که بازی پیچیدهای در افغانستان جریان دارد و هوشیاری ما در مقایسه با گذشته باید دوچندان باشد.
آقای فرجاد امین تاکید کرد: در این زمان بایستی با دوستان مان در این کشور هماهنگ باشیم و طرح مشترکی را با مشارکت روسیه و چین آماده و حتی هند را نیز به جمع خودمان اضافه کنیم.
وی اضافه کرد: حتی باید تاجیکستان، ازبکستان و ترکمنستان نیز در اجرای این طرح، مشارکت داشته باشند تا از وقوع و تثبیت تحولات ضدامنیتی در افغانستان جلوگیری کنیم وگرنه باید صرفا تماشاچی و نظاره گر تبعات بعدی باشیم.