معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی مازندران توصیههای فنی مقابله با تنشهای نوری و گرمایی در باغات مرکبات را اعلام کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز مازندران، مجید بهادری با بیان اینکه افزایش ناگهانی دمای هوا به بیش از ۱۰ تا ۱۵ درجه سانتی گراد نسبت به درجه حرارت معمولی منطقه تنش گرمایی گفته میشود، توصیههای فنی مقابله با تنشهای نوری و گرمایی در باغات مرکبات را اعلام کرد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به اینکه این تنش در مرحله اول رشد میوه به ویژه اگر با خشکی و باد همراه باشد میتواند موجب ریزش شدید میوه چهها شود، افزود: در مرحله دوم رشد میوه تنش گرمایی و دمای بالای ۳۸ درجه بویژه اگر با خشکی و نور زیاد همراه باشد سبب ریزش نخواهد شد بلکه ممکن است موجب آفتاب سوختگی میوهها شود.
بهادری درباره مرحله اول رشد میوه (گلدهی تا پایان ریزش تابستانه) گفت: در این مرحله درجه حرارت مناسب برای تشکیل و رشد میوه حدود ۲۵ تا ۳۰ درجه سانتی گراد است و درجه حرارت بیش از ۳۵ درجه موجب کاهش فتوسنتز و کاهش رشد میوهها و درجه حرارت بالاتر از ۳۸ درجه بویژه اگر با خشکی و باد همراه باشد و نیز درختان دارای ناهنجاریهای تغذیهای باشند، سبب ریزش غیر نرمال گل و میوه چهها در باغهای مرکبات خواهد شد.
او به باغداران توصیه کرد برای کاهش خسارت تنشهای احتمالی، مدیریت مناسب تغذیه (به ویژه نیتروژن، کلسیم، بور) و آبیاری در مرحله رشد میوه را انجام دهند، اما در هنگام وقوع تنش یا روز قبل از تنش نسبت به آبیاری سبک اقدام کنند.
بهادری تصریح کرد: در صورتی که درجه حرارت بیش از ۳۸ تا ۴۰ درجه باشد و هوا خشک و با باد همراه باشد، اقدامات فوق به تنهایی نمیتواند مانع خسارت شود به همین دلیل آب پاشی با آب معمولی (آب غیر شور) به همراه مویان (صابون گیاهی) به میزان نیم در هزار لیتر قبل از رسیدن به درجه حرارت بحرانی توصیه میشود.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به اینکه این آب پاشی میتواند دمای سطح برگها را ۵ تا ۱۰ درجه کاهش و رطوبت نسبی میکروکلیمای تاج و اطراف آنرا ۲۰ تا ۴۰ درصد افزایش دهد، افزود: میزان آب مصرفی برای آب پاشی در این مرحله، حدود ۲ تا ۴ برابر میزان آب مصرفی در سمپاشیهای معمول است.
بهادری در خصوص فاز دوم (از ریزش تابستانه تا زمان بلوغ میوهها از اوایل تیرماه تا اواسط شهریور ماه)، اظهار کرد: در این مرحله از رشد میوه، تنشهای گرمایی، درجه حرارتهای بالا همراه با نور زیاد دیگر موجب ریزش نخواهد شد بلکه باعث آفتاب سوختگی میوهها میشود.
او ادامه داد: تنش خشکی، ناهنجاریهای تغذیهای و مانداب منطقه ریشه موجب تشدید خسارت میشود، این آفتاب سوختگی بیشتر در سمت جنوب و جنوب غربی درختان به خصوص در نارنگیهای پیش رس و میان رس انشو و پیج رخ میدهد به همین دلیل برای کاهش خسارت و بهبود کیفیت میوهها مدیریت بهینه تغذیه بویژه مصرف نیتروژن، کلسیم، پتاسیم، منیزیم، روی و بور در اوایل تا اواسط مرحله دوم رشد میوه و مصرف پتاسیم و منیزیم در اواسط تا اواخر مرحله دوم رشد توصیه میشود.
این مسئول بیان کرد: در درختان با شاخص سطح برگ پایین و میوه زیاد مانند اغلب درختان نارنگی انشو پیش رس و برخی درختان پیج، کلمانتین و... محلول پاشی با کائولین با غلظت سه تا چهار درصد به همراه مویان نیم در هزار بویژه در ضلع جنوب و جنوب غربی میتواند باز تابش نور را تا ۴۰ درصد افزایش داده و افتاب سوختگی را به شدت کاهش دهد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی مازندران تصریح کرد: زمان مناسب برای کائولین پاشی حداقل یک مرحله و حداکثر دو مرحله توصیه میشود، مرحله اول در اواسط تیرماه و در صورت نیاز مرحله دوم در اواسط مرداد است.
بهادری با بیان اینکه در مبارزه شیمیایی تابستانه با آفات غالب درختان مرکبات، کاربرد روغن ولک معمولی به میزان یک در هزار لیتر و در شرایط حاد تنش گرمایی، جایگزین کردن روغن مویان به مقدار یک در هزار توصیه میشود، گفت: باغداران نسبت به آبیاری باغ قبل از سمپاشی و محلول پاشی اقدام و از اختلاط کودها و عناصر غذایی با سموم تابستانه خودداری کنند.