کارشناس مسائل جهان اسلام گفت: خروج امریکا از افغانستان نشانه شکست کامل این کشور است.
این کارشناس مسائل جهان اسلام گفت: در ویتنام صحنه خفت باری برای آمریکا ثبت شد و حال در افغانستان نیز برای این که چنین صحنههایی تکرار نشود، آمریکا از پوشش رسانهای خروج از افغانستان خودداری کرده است. در واقع خروج آمریکا از افغانستان یک شکست کامل است.
وی افزود: در قرن نوزدهم نیز انگلیس از پس مردم افغانستان برنیامد و شکست خورد و پس از انگلیس نیز اتحاد جماهیر شوروی در قرن بیستم در افغانستان به سرنوشت انگلستان دچار شد و حال در قرن بیست و یکم شاهد شکست آمریکا پس از بیست سال حضور در افغانستان هستیم.
آقای اسداللهی گفت:باید توجه داشت شکست انگلیس در افغانستان مقدمه فروپاشی امپراطوری بریتانیا شد و به گفته بسیاری از تحلیلگران خروج شوروی از افغانستان فروپاشی آن را تسریع کرد و حال خروج و شکست آمریکا از افغانستان مقدمه افول ابرقدرتی آمریکا و ناتو است.
وی علت شکست قدرتهای جهانی در افغانستان را این گونه بیان کرد که شرایط جغرافیایی افغانستان باعث میشود قدرتهای کلاسیک نظامی نتوانند در این کشور سلطه پیدا کنند و فرهنگ سلطه ناپذیری مردم افغانستان باعث شده طی سه قرن گذشته قدرتهای خارجی نتوانند در این کشور سیطره پیدا کنند و در نهایت بافت روستایی و اجتماعی افغانستان باعث شکست بیگانگان در افغانستان میشود.
آقای اسداللهی با اشاره به اینکه حضور امریکا در افغانستان با هدف سیطره نظامی بر این کشور بود گفت: ترامپ هم گفته بود که در عراق ۷ تریلیون دلار هزینه کرد و اگر از این میزان کمی هم صرف رشد و توسعه در این کشورها میکردند، میتوانستند بسیاری از مسائل افغانستان را تغییر دهند که دیگر شاهد هرج و مرج نباشیم، اما میبینیم که هیچ تحول و توسعه اجتماعی و اقتصادی در افغانستان صورت نگرفت و برعکس بسیاری از زیرساختهای عراق و افغانستان در لشکرکشیهای آمریکا نابود شد و آمریکا جامعهای ویران را برجای میگذارد، از جمله در عراق که در حال حاضر با وجود منابع انرژی هنوز برق ندارد.
وی تصریح کرد: امریکا تلاش داشت تا افغانستان را مرکز و قطب افراطیگری کند تا این کشور تبدیل به یک قطب بحران در منطقه برای ایران، چین و روسیه شود.
اسداللهی در ادامه افزود: با این حال تقویت افراط گرایی در افغانستان، به ضرر آمریکا و ناتو شد، چون میتوان افراط گرایی را تولید کرد، اما نمیتوان آن را کنترل کرد.
وی با بیان اینکه ایران از هرگونه خروج آمریکا از منطقه حمایت میکند گفت: اگرچه تهران نگرانیهایی درباره آینده تحولات افغانستان دارد، اما همزمان نیز طالبان ادعا دارد که نسبت به گذشته دچار تغییراتی شده است.
این کارشناس افزود: بسیاری از اتفاقات و برخی اقدامات تروریستی که در ایران اتفاق افتاد، نتیجه همین حضور آمریکا در منطقه است؛ بنابراین خروج آمریکا از منطقه اقدامی مثبت است، هرچند نسبت به تحولات آتی در افغانستان نمیتوان پیشبینی دقیقی داشت.