رمان "برشکن" نوشته حمید علیدوستی شهرکی یکی از آثار راه یافته به مرحله نهایی نوزدهمین جشنواره قلم زرین در شهرکرد رونمایی شد.
رمان برشکن اواخر سال ۹۹ از سوی انتشارات سوره مهر در ۱۵۶ صفحهای منتشر شد و این رمان نام خود را از رسمی دیرینه بین کشاورزان چهارمحال و بختیاری وام گرفته است، مضمونی اجتماعی دارد و به نقد شرایط خانسالاری دوره پهلوی و تضییع حقوق کشاورزان از طرف خوانین آن دوران میپردازد.
رئیس حوزه هنری چهارمحال و بختیاری در این آیین که در پردیس سینمایی بهمن شهرکرد برگزار شد، گفت: رمان یکی از ویژگیهای جامعه مدرن به شمار میرود و جامعهای که در آن رمان شکل میگیرد و تولید میشود میتواند ادعای مدنیت و مدرنیته بودن را داشته باشد.
حجتالله شیروانی رمان را عرصه تقابل و تعامل اندیشهها دانست و افزود: جامعهای که در آن رمان پذیرفته میشود اندیشهورزی به رسمیت شناخته شده و به آن احترام گذاشته میشود.
وی تصریح کرد: یکی از الزامات نگارش رمان آن است که از ورطه تقلید فراتر برود و بر اساس ملیت، هویت و زیستبوم نیز بها بدهد که امید میرود با ظهور رمان در چهارمحال و بختیاری و نگارش اثری همچون برشکن که مبتنی بر ماهیت منطقه است، اینگونه فعالیتها و خلق آثار افزایش یابد.
شیروانی گفت: کتاب برشکن ادبیات روانی دارد و نویسنده بر آنچه مینویسد مسلط است و موضوعی که این اثر را برجسته میکند، آن است که داستان به دوران اصلاحات ارضی و انقلاب سفید باز میگردد و مناسبات ارباب و رعیت را در این دوران بازنمایی میکند.
نویسنده رمان برشکن و نامزد قلم زرین هم گفت: توجه به فرهنگ بومی در ادبیات داستانی کمرنگ است و این در حالی است که بافت فرهنگی ایران و تنوع کمنظیر آنچنان غنی و زیباست که هر نویسندهای میتواند با استفاده از آن آثار متفاوتی را به نگارش درآورد.
حمید علیدوستی شهرکی افزود: موضوع داستانهای عاشقانهای که در فضای کنونی منتشر میشوند دیگر حرف جدیدی برای گفتن ندارند و به نوعی نخنما شدهاند و باید با توجه به فرهنگ بومی به دنبال موضوعات جدید و متنوع برای نگارش داستان و رمان بود تا به نیاز فرهنگی جامعه و به ویژه نسل جوان پاسخ داده شود.
وی درباره رمان برشکن، گفت: بنیان داستان در این رمان یک سنت اجتماعی لمس شده در منطقه چهارمحال و بختیاری است که به بیان روابط انسانی شکلگرفته در حاشیه آن میپردازد.
علیدوستی افزود: سعی کردهام در این رومان واقعیت را به مخاطبان منتقل کنم این مخاطب است که درباره آنچه روایت میشود قضاوت خواهد کرد.
وی نقد کتاب را به عنوان عاملی کمککننده برای بهبود نگارش و رفع ضعفهای نویسنده دانست و گفت: برشکن رمانی پژوهش محور است و میتوان با نقد آن به نحوه انتخاب موضوعات اجتماعی و چگونگی استفاده از روشهای تحقیقی برای نگارش کمک کرد.