قاضی لبنانی خواستار لغو مصونیت برخی شخصیتهای نظامی، امنیتی و سیاسی برای بازجویی از آنها درباره انفجار بندر بیروت شد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه تلویزیونی المنار، قاضی طارق بیطار در چارچوب تحقیقات درباره انفجار بندر بیروت خواستار لغو مصونیت برخی افراد و دریافت مجوز بازجویی از برخی شخصیتهای امنیتی و نمایندگان شد.
مونا طحینی گزارشگر المنار در گزارشی گفت: قاضی طارق بیطار در آستانه اولین سالگرد انفجار بندر بیروت، روند اقدامات قضایی در این خصوص را پس از شنیدن سخنان شاهدان آغاز کرد. وی در همین چارچوب زمانی را برای بازجویی از حسان دیاب نخست وزیر موقت لبنان تعیین، اما از اعلام آن خودداری کرده است.
قاضی بیطار همچنین با ارسال نامهای برای پارلمان از طریق دادستانی، خواستار لغو مصونیت علی حسن خلیل وزیر سابق دارایی، غازی زعیتر وزیر سابق مشاغل و نهاد المشنوق وزیر کشور سابق شده است تا بتواند آنها را تحت تعقیب قرار داده و از آنها بازجویی کند. وی همچنین با ارسال نامهای برای کانون وکلا در بیروت خواستار کسب مجوز برای تعقیب خلیل و زعیتر شده است، زیرا هر دو نفر وکیل هستند. نامهای نیز برای کانون وکلا در طرابلس ارسال کرده است تا مجوز لازم برای تحت تعقیب قرار دادن یوسف فنیانوس وزیر سابق مشاغل را دریافت کند تا همه این افراد را به اتهام قتل عمدی احتمالی و کوتاهی تحت تعقیب قرار دهد.
قاضی تحقیق همچنین از نخست وزیری خواسته است مجوز بازجویی از طونی طیبا را صادر کند تا وی را تحت بازجویی قرار دهد. وی از محمد فهیمی وزیر کشور خواست مجوز اقامه دعوی علیه عباس ابراهیم و تعقیب وی را صادر کند.
در ادامه گزارش آمده است: فهرست افراد تحت تعقیب شامل افراد نظامی و امنیتی سابق میشود. بیطار همچنین علیه جان قهوجی فرمانده سابق ارتش، کمیل ضاهر از مدیران سابق ارتش، غسان غرزالدین از افسران سابق سازمان اطلاعات ارتش و جودت عویدات از افسران سابق سازمان اطلاعات اقامه دعوی کرده است.
وی زمانهای مشخصی برای بازجویی دورهای از آنها تعیین کرده است.
انفجار بندر بیروت عصر روز ۴ اوت ۲۰۲۰ (۱۴ مرداد ۱۳۹۹) در بندر بیروت واقع در بیروت، پایتخت لبنان رخ داد و ساختمانهای زیادی در منطقهٔ اشرفیه را تخریب کرد. موج ناشی از انفجار باعث وارد شدن خسارات گسترده به ساختمانهای اطراف محل انفجار شد. این انفجار بسیار قدرتمند باعث کشته شدن ۲۲۰ نفر و زخمی شدن حدود ۷۰۰۰ نفر و مفقود شدن بیش از ۱۱۰ نفر شد و همچنین بر اساس اعلام فرمانداری بیروت، بیش از ۳۰۰ هزار نفر بر اثر این حادثه بیخانمان شدهاند. شدت انفجار (معادل حدود ۱۰۰۰ تن تیانتی) به حدی بود که به عنوان یکی از قویترین انفجارهای غیرهستهای تاریخ محسوب میشود. به گزارش سازمان زمینشناسی آمریکا، شدت انفجار، معادل زمین لرزهای به قدرت ۳٫۳ ریشتر بوده است که در ترکیه، سوریه، اسرائیل، بخشهایی از اروپا احساس شد و صدای آن در جزیره قبرس در فاصله ۲۵۰ کیلومتری شنیده شد.علت انفجار ذخیره ۲۷۵۰ تن آمونیوم نیترات بود که به مدت شش سال در گمرک بندر بیروت بدون ایمنی کافی نگهداری شده بود. در پی انفجار دولت لبنان به مدت دو هفته وضعیت اضطراری اعلام کرد. متعاقباً، اعتراضات گسترده مردمی در خصوص بی کفایتی دولت در جلوگیری از این حادثه بروز کرد و در نتیجه این فشار، در ۱۰ اوت دولت لبنان استعفا کرد و کمی پس از آن نخستوزیر، حسان دیاب، نیز استعفا داد.