زندگی مردم دیار جنوب و بویژه استان بوشهر به برق وابسته است و امروزه به عنوان وسیله ای حیاتی برای مردم این دیار بخصوص در فصل گرم سال بشمار می رود که ناپایداری آن می تواند خسارات جبران ناپذیری به زندگی مردم بزند .
به گزارش خبرگزاری صداو سیما مرکز بوشهر ؛ دما در استان بوشهر در ده سال گذشته روندی افزایشی را طی کرده است به طوری که امسال گرمای تابستان را زودتر از سالهای گذشته تجربه کردیم و دمای هوا در فصل بهار بیشتر از سالهای گذشته گزارش شد؛ به عبارتی شاهد تابستان زودرس بودیم.
هفته پیش هوای گرم و مرطوبی در شهرهای ساحلی استان حاکم بود و دما به ۴۰ درجه هم رسید؛ اما از روز دهم تیر با ورود یک موج گرما به استان دما رکورد کمسابقهای را به ثبت رساند.
معاون توسعه و پیشبینی هواشناسی استان بوشهر میگوید: دیروز یازدهم تیر دمای هوا در برخی نقاط استان مانند شهرستانهای دیلم، دشتستان، دشتی و تنگستان به حدود ۵۰ و ۵۱ درجه سلسیوس رسید.
زهرا راستگو با اشاره به اینکه در گرمترین فصل سال قرار داریم، افزود: در یک هفته آینده در شهرستانهای ساحلی بهدلیل افزایش رطوبت، دما با کاهش یک تا ۳ درجهای روبهرو خواهد شد.
معاون توسعه و پیشبینی هواشناسی استان گفت: از فردا با شروع وزش بادهای مرطوب جنوبی، رطوبت نیز افزایش مییابد.
بر اساس اعلام هواشناسی، یکی از مهمترین دلایل این گرمای کمسابقه، تغییرات اقلیمی است.
کارشناس هواشناسی استان می گوید : خرداد و تیر امسال در بوشهر، دمای هوا رکوردهای بسیار کم سابقه و گاه بیسابقهای را در 10 سال اخیر به ثبت رساند و دمای هوا تا آستانه 50 درجه هم رسید.
زهرا راستگو به آمار و اطلاعات دریافتی از سازمان هواشناسی کشور اشاره می کند که نشان میدهد میانگین دمای هوا در استان بوشهر در سه ماه فروردین (۲۴.۳ درجه سلسیوس)، اردیبهشت (۲۹.۱ درجه سلسیوس) و خرداد (۳۳.۹ درجه سلسیوس) سال جاری نسبت به میانگین (نرمال) بلندمدت خود به ترتیب ۱.۹، ۰.۸ و ۱.۴ درجه سلسیوس افزایش یافته است. به طور میانگین، بهار ۱۴۰۰ در مقایسه با نرمال بلندمدت ۱.۴ درجه سلسیوس گرمتر شده است.
گرمای شدید هوا و استفاده زودهنگام از وسایل سرمایشی باعث شد در استان بوشهر مانند بسیاری از استانهای کشور شاهد خاموشی های متعدد و قطع برق باشیم.
و این در حالیست که مشترکان برق خانگی با مصرف بیش از ۶۰ درصدی برق جزء رتبه های اول مصرف برق خانگی کشور هستند.
بوشهریها از یک طرف انتظار دارند با توجه به وضعیت آب و هوایی گرم و مرطوب این استان و وجود نیروگاه اتمی که ظرفیت یک هزار مگاوات برق را دارد ، وضعیت پایداری در برق نسبت به سایر استان ها داشته باشند و از طرف دیگر می گویند : شرکتهای پتروشیمی و صنایع آلاینده که در استان مستقر هستند، زندگی و سلامتشان را تحت تأثیر قرار داده و حق دارند که از عواید و منافع این شرکتها نیز بهر مند شوند.
ولی این در حالی بود که از اواخر خرداد ، نیروگاه اتمی هم به دلیل نقص فنی به طور موقت خاموش و از شبکه سراسری برق خارج شد،
همچنین در فصل زمستان با صعودی شدن مصرف گاز در مناطق سردسیر، همه تلاش دولت و خصوصا وزارت نفت صرف این شد که اهالی این مناطق در سرما بدون گاز نمانند ، اما این مهم به قیمت کم کردن سهمیه گاز نیروگاهای تولید برق کشور یا همین کارخانه سیمان دشتستان در زمستان گذشته رخ داد که مشکلاتی را برای بخش توسعه و عمران استان ایجاد کرد.
در هر صورت خاموشی های نوبتی برق از خرداد در بوشهر آغاز شد آن هم روزانه یک تا یک و نیم ساعت ، همان زمان که دانش آموزان به علت همه گیری ویروس کرونا به صورت آنلاین امتحان می دادند و با مشکلات بسیاری مواجه شدند.
شهروندان بوشهری معتقدند ، اعمال خاموشی اجحاف در حق ساکنان استان های جنوبی است چون در شرایط آب و هوایی گرم بدون کولر نمی توانند زندگی کنند .
شرکت توزیع نیروی برق استان از هم استانیها تقاضا کرد حداقل با خاموش کردن یک کولر اضافی در خانه، قرار دادن درجه کولر روی درجه ۲۵، استفاده از نور طبیعی در طول روز، خاموش کردن لامپهای اضافی در شب برای عبور موفق از پیک بار مصرف برق در استان بوشهر کمک کنند.
در این روزها برای کاهش مصرف برق براساس دستور استاندار بوشهر برخی از روزها ادارات استان تعطیل می شودند و در روزهای دیگر با کاهش ساعت کاری ادارات مصرف برق را کنترل می کنند .
معاون بهره برداری شرکت توزیع نیروی برق استان نقش مهم تعطیلات و کاهش ساعت کار ادارات در مصرف برق را مورد اشاره قرار داد و تصریح کرد: با تغییر ساعت کار ادارات 40مگاوات برق در شبانهروز صرفهجویی شد..
علیرضا صالحی با تأکید بر ادامه همکاری برای مدیریت مصرف و جلوگیری از خاموشیهای برق گفت: از مردم درخواست میشود این همکاریها تا 4 هفته دیگر ادامه داشته باشد تا به استمرار برقرسانی به منازل کمک و از خاموشیهای برق جلوگیری کند.
وی با اشاره به کشف ماینر استخراج رمز ارز در استان بوشهر خاطر نشان کرد: با تلاش دستگاههای مختلف تاکنون یکهزار و 850 دستگاه ماینر که هرکدام حداقل 2 کیلو وات مصرف برق دارد از بخشهای مختلف در استان بوشهر کشف شده است.
اتصال مجددنیروگاه اتمی بوشهر به شبکه سراسری برق کشور بعد از وقفه ای ۱۴ روزه کمک خوبی برای کاهش خاموشی ها شد.
کمک شرکت پتروشیمی دماوند به تامین برق کشور
این شرکت با طراحی و اجرای پست ۴۰۰/۲۳۰ کیلو ولت، خط و کلیدخانه ۴۰۰ کیلو ولت درمجموع به ارزش ۴۰ میلیون یورو امکان اتصال به شبکه سراسری و ارسال برق مازاد تولید خود را برای جبران بخش قابل توجهای از کمبود برق در شرایط کنونی فراهم کرده است.
شرکت دماوند انرژی عسلویه، تامینکننده برق و بخار ۲۴ شرکت پتروشیمی مستقر در فاز ۲ پتروشیمی منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در عسلویه است.
عملیات اتصال به شبکه سراسری برق از ۲۰ تیر امسال به مدت سه روز با هماهنگی و تمهیدات فنی لازم بین شرکت دماوند انرژی عسلویه و سازمان برق منطقهای اجرا شده و اتصال بین نیروگاه برق دماوند به شبکه سراسری برق کشور از طریق پست ۴۰۰ کیلو ولت، خط ۴۰۰ کیلو ولت و کلیدخانه ۴۰۰ کیلو ولت با احداث مجموعه ۴۸ دکل مرتفع تلسکوپی و مشبک به طول ۱۹ کیلومتر و با عبور از مناطق سختگذر کوهستانی برقرار است.
اکنون ۵۰ مگاوات برق از این شرکت به شبکه سراسری فرستاده میشود که بنا به ضرورت و نیاز تا ۱۰۰ مگاوات قابل افزایش خواهد بود. با این اقدام مهم همه شرکتهای مستقر در فاز ۲ منطقه اقتصادی انرژی ویژه پارس اطمینان بیشتری در زمینه تامین برق مورد نیاز خود خواهند داشت.بنابر این مدیریت مصرف برق باید همواره در دستور کار مشترکان قرار بگیرد تا فصل گرم تابستان بدون تنش و بحران پشت سر گذاشته شود.
تولید برق در بوشهر ثابت، مصرف افزایش یافته است
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان بوشهر گفت: تولید برق در استان نسبت به پارسال ثابت بوده، ولی مصرف برق در دوماه ابتدای سال نسبت به مدت مشابه پارسال بیش از ۲۲درصد افزایش داشته است.
غلامرضا حشمتی افزود: تولید استان در این روزها حدود ۱۵۰۰ مگاوات است و بیشترین بار مصرفی استان تا کنون ۱۷۰۰ مگاوات بوده است که در تیر و مرداد تا ۲2۰۰ مگاوات نیز افزایش مییابد.
او ادامه داد: نیروگاههای اصلی تولید برق استان بوشهر شامل نیروگاه گناوه، عسلویه، اتمی و گازی کنگان و بوشهر هستند.
حشمتی بیان کرد: افزایش تعداد مشترکین، کاهش بارندگی و افزایش مصرف کشاورزی، گرمای ۱۵ درصدی هوا و تغییرات اقلیم آب و هوایی که منجر به افزایش بار سرمایشی شده است، به کارگیری تجهیزات فرسوده و پر مصرف از سوی مشترکین، وجود ویروس covid-۱۹ که باعث خانه نشینی و افزایش مصرف بخش خانگی شده است و شیوع گسترد استفاده ازدستگاههای استخراج غیر مجاز برای تولید رمز ارز را از جمله دلایل افزایش مصرف برق در استان کرد.
80برق از آن دسته انرژی های غیر قابل جایگزین است که برای به دست آوردن آن انرژی زیادی صرف می شود بنابراین مدیریت مصرف برق باید همواره در دستور کار قرار گیرد تا فصل گرم تابستان بدون تنش و بحران پشت سر گذاشته شود.همانطور که پیش بینی شده بود با افزایش دما در ماه تیر ، پیک بار مصرف به حدود 2 هزار و 200 مگاوات افزایش یابد و خاموشی های برق بیشتر شود اما با همراهی و همکاری مردم و صنایع بزرگ مانند کارخانه های سیمان و شرکت های صنعتی این میزان به 1700 مگاوات رسید.
80 درصد مشترکان برق استان در بخش خانگی هستند و اگر میزان مصرف برق را مانند هفته گذشته به خوبی مدیریت کنند ، مسئولان گزینه خاموشی را اعمال نخواهند کرد.
در استانهای جنوبی کشور با توجه به شرایط جوی و گرمای هوا مصرف برق بیش از دیگر نقاط کشور است و با توجه به نیاز مبرم مردم به استفاده از کولرهای گازی که نسبتا پرمصرف هستند باید چاره ای اساسی برای پایداری برق در این مناطق اندیشیده شود .
نگارنده : بهاره مسعودی