بحران قطعی برق به چالش جدی برای دولت مصطفی الکاظمی تبدیل شده است؛ بحرانی که میتواند مسیر نخست وزیری مجدد وی را دشوار سازد.
مهمترین دلایل قطعی برق
ضعف زیرساختهای عراق، عدم اجرای تعهدات طرف آمریکایی، حملات گروههای تروریستی از جمله داعش به خطوط انتقال برق و برخی نیروگاه ها در کنار مصرف به شدت بالای برق از مهمترین دلایل قطعی مستمر وطولانی مدت برق در عراق است.
عدم پایبندی آمریکا و شرکت های بین المللی به تعهدات
مساله برق از دیرباز یکی از معضلات اصلی عراقیها در فصل تابستان بوده و عملکرد هر دولتی با میزان توانش برای جلوگیری از قطعی برق سنجیده میشود. عادل عبدالمهدی نخست وزیر پیشین عراق در دوران نخست وزیری اش قرار دادهای کلانی را با شرکت زیمنس آلمان و برخی کارتلهای چینی منعقد ساخت، اما با فشار ایالات متحده این توافقات به مرحله اجرا نرسیدند. مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق نیز در راستای حل بحران قطعی برق در این کشور سال گذشته مجددا قراردادی با ابرشرکت جنرال الکتریک امضا کرد که این غول ثروتمند تاکنون نتوانسته است تعهدات خود را طبق زمان بندی اجرا کند. این در حالی است که جنرال الکتریک با فاصله کمی پس از اشغال عراق، وارد مقوله صنعت برق این کشور شده بود، اما پس از ۱۷ سال هنوز مردم آنجا این معضل را لمس میکنند و تلاشهای نخست وزیرانی که قصد دارند انحصار آمریکاییها را از بین ببرند با فشار نیروهای اشغالگر مواجه میشوند.
زیر ساختهای فرسوده کانون حملات تروریست ها
سقوط دکلها یکی پس از دیگری به دست تروریستها در شرایطی است که بحران برق، ادارات دستکم ۱۲ استان از ۱۸ استان عراق را به تعطیلی کشاند. از سویی دیگر نیز پس از اشغال عراق توسط آمریکا و نابودی زیرساختهای این کشور شرکتهای آمریکایی علیرغم قراردادهای میلیارد دلاری برای بازسازی زیر ساختهای عراق به هیچ تعهدی عمل نکردند موضوعی که شرایط زندگی مردم عراق را به شدت تحت تاثیر خود قرار داده است و موجب شده است که گروههای تروریستی نیز بر همین نقطه ضعف عراق که در واقع تحفه آمریکاییها برای عراق است دست بگذارند.
اهداف تروریستها و حامیان آنها از حمله به دکلهای برق
برخی از کشورهای عربی و رسانههای وابسته به آنها که حامیان اصلی داعش و گروه های تروریستی در عراق هستند تلاش میکنند دولت شیعی در این کشور را مقصر اصلی بحران قطعی برق در این کشور جلوه دهند از این رو اتفاقا زمینه برای قطعی گسترده برق در مناطق شیعه نشین را نیز فراهم کرده اند تا ایجاد نارضایتی از اصل حکومت در میان اکثریت شیعه نیز به وجود آید. در همین حال «احمد النعیمی»، کارشناس مسائل امنیتی عراق گفت که حملات داعش به بخش برق عراق با هدف بحران کردنی وضعیت دولت، برانگیختن مردم علاوه بر متشنج کردن وضعیت امنیتی در آن مناطق انجام میشود. «احمد موسی»، سخنگوی وزارت برق عراق نیز حملات داعش به برجهای انتقال برق را به علت شکست در مقابله با نیروهای امنیتی عراق میداند.
نتیجه گیری:
تروریستها و حامیان آنها و در راس آن آمریکا تلاش میکنند با تشدید بحران قطعی برق در عراق، دولت الکاظمی را با چالش جدی روبرو کنند اما با این وجود در صورتی که دولت الکاظمی بتواند مشکل برق شهروندان را حل کند این بحران به فرصتی تبدیل خواهد شد که برگ برندهای او در انتخابات پارلمانی پیش رو (دهم اکتبر ۲۰۲۱) خواهد بود، اما با وجود فشارهای آمریکا و همراهی این کشور با تروریستها آیا کشتی الکاظمی میتواند به سلامت از این بحران عبور کند یا نه؟ پاسخ این سوال هرچه که باشد واقعیت این است که بی تردید بحران قطعی برق به چالش جدی برای دولت مصطفی الکاظمی تبدیل شده است؛ بحرانی که می تواند مسیر نخست وزیری مجدد وی را دشوار سازد.