جشن تیرگان که آئینی باستانی برای بزرگداشت آرش کمانگیر اسطوره ملی دیارتبرستان است، درآستانه روز ملی دماوند برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز مازندران، جشن تیرگان یکی از آئینهای قدیمی و اساطیری ایران است که همه ساله در ۱۰ تیر خورشیدی برابر با ۱۳ تیرماه گاهشمار زرتشتیان ایران باستان برگزار میشود.
این جشن که در گرامیداشت تیشتر ستاره باران آور در فرهنگ ایرانی است، بنا به سنت در روز تیر (روز سیزدهم) از ماه تیر انجام میگیرد.
جشن تیرگان از جمله جشنهایی است که در سراسر پهنای ایران زمین و حتی برخی از کشورهای دیگر همچون همسایگان برگزار میشد، اما داستان آرش کمانگیر و رها کردن تیر توسط او از سینه کوه دماوند به سمت مرزهای شرقی ایران باستان برای مشخص شدن مرز ایران و توران، شهرستان آمل را از جایگاه ویژهای برای برگزاری گرامیداشت جشن تیرگان برخوردار کرده است.
مردم آمل همه ساله با گرد هم آمدن و نمایش وحدت همانند آنچه شاهنامه از اسطوره آرش کمانگیر به تصویر میکشد، جشن تیرگان را گرامی میدارند.
با وجود اینکه جشن تیرگان هر ساله در دامنه کوه دماوند در شهر رینه برگزار میشد، در دو سال گذشته و به علت شرایط خاص کرونایی این مراسم به صورت کاملا محدود و با دعوت از گروههای فرهنگی وهنری، و اساتید ادبیات داستانی درشهر آمل برگزار شد.
با توجه به اهمیت این روزمهم تاریخی، آیین بزرگداشت روزآرش کمانگیر روز چهارشنبه به همت سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری آمل، اداره فرهنگ وارشاد اسلامی و مرکزعلمی کاربردی فرهنگ وهنرامل درسالن همایشهای این مرکز برگزار شد.
در این آیین برنامههای متنوعای از جمله اجرای اجرای نقاله خوانی شاهنامه توسط " مرشد جواد آقاپور، شعر خوانی سیامک بهرام پرور و بازخوانی نقش ارش کمانگیر وپیدایش این روز واهمیت آن توسط نصراله هومند پدر تقویم تبری برگزار شد.
مغفول ماندن چگونگی حکایت جنگ آرش
پدرتقویم تبری مازندران در این مراسم، با بیان اینکه نام آرش کمانگیر درفرهنگ وتاریخ این کشور ماندگار و باعث فخر ومباهات است، گفت: تعیین حدود مرز تاریخی که آرش کمانگیر ازایران تا سرزمین توران تعیین وجان خود را نیز دراین مسیر گذاشت، شکل گیری تمدن جدیدی در سرزمین بزرگ ایران شد.
نصرالله هومند افزود: یکی از مواردی که در صدههای گذشته تا به امروز در نزد پژوهشگران در داستان آرش کمانگیرمغفول مانده، حکایت چگونگی جنگ ارش درمواجه با تورانیان بوده است.
وی خطاب به پژوهشگران و فعالان ادبیات داستانی وحماسی توصیه کرد، با تحقیقات همه جانبه نسبت به رویدادهای مهم این سرزمین از دستبرد وتحریف ادبی آن توسط مورخان کشورهای دیگر فعالانه پای کار بیایند ونقش آفرینی کنند.
رویدادهای حماسی در باور مردم
رییس اداره فرهنگ وارشاد اسلامی شهرستان آمل هم دراین مراسم برگزاری رویدادهای مهم وآیینهای کهن دینی، مذهبی و حماسی را ناشی از باورمردم و رخنه این داستانها وپذیرش نسل به نسلی آن بیان کرد.
امیرامیرنیا افزود: آرش کمانگیر نیز درناخداگاه مردم ما رخنه کرده ودربیان منظومههای شاعران وشاهنامههای اساطیراین سرزمین نیز بیان شده است.
در راستای ماندگاری واهمیت به درخواست شهروندان وفرهنگ دوستان آملی، در تیرماه سال ۱۳۹۸ برای نخستین بار در کشور وبه همت شهرداری و سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری آمل، درمراسم دراین شهر وبا حضور بیش از ۲ هزار شهروند آملی از تمبر ملی آرش کمانگیر رونمایی شده بود.