تالاب ۴۰ هکتاری نفتی ساری، مدتی است توسط سودجویان، چوب حراج زده شد.
پدیده تالاب خواری در مازندران جدید نیست بلکه در سایه توجه به جنگلها و عرصههای ساحلی، سودجویان بی صدا به جان تالابها افتادند و بکرترین اراضی آن را به یغما بردند. تالاب نفتی ساری رنج رفته بر این عرصهها است که زخم کهنه آن سرباز زده است.
تالاب نفتی ساری با مساحت ۴۰ هکتار واقع در کنار شهر فرح آباد از جمله تالابهایی است که نقش مهمی در احیا و تکثیر طبیعی آبزیان دارد و به بهانه ایجاد منطقه گردشگری خشک و تخریب شده است. همچنین افرادی خاص و ذینفوذ با بهانههای واهی اقدام به تغییر کاربری، جاده کشی غیراصولی و خشکاندن بخشی از اراضی تالاب و قطع دو هزار اصله درخت کردند.
تخریب و تغییر کاربری تالاب نفتی
حال و روز تالابهای مازندران خوش نیست، یک فعال زیست محیطی با اظهار اینکه تالاب خواری پدیدهای همپای دریا و جنگل خواری شده است، میگوید: برخی از تالابهای استان از جمله تالاب بابل، نوشهر، ساری و ... خشک شدند و اراضی آن با قیمتهای گزاف و میلیاردی به فروش میرسد.
حسینی با بیان اینکه تالابهای استان از جمله نفتی در معرض تخریب و ساخت و ساز است، اوضاع این زیستگاهها را نگران کننده دانست و گفت: باید جلوی دست اندازی و تخریب تالابها را گرفت.
وی تاکید کرد: اگر بساط ساخت و سازها و تصرف تالابها گرفته نشود این عرصهها که نقش به سزایی در حفظ اکوسیستم دارند به مرور خشک و نابود میشوند و متأسفانه اراده قوی برای حفظ این میراثها وجود ندارد.
علاوه بر تالابها، حال و روز عرصههای جنگلی و ساحلی هم خوب نیست و آمارهای هفته قوه قضائیه در مناطق مختلف مازندران نشان میدهد که دستگاههای قضائی و انتظامی طی یکسال گذشته با بخش قابل توجهی از تصرفات به این عرصهها مقابله کرده است.
از تالاب تا دریا، تصرف ۶۵ کیلومتر نوار ساحلی
کریمی با اشاره به آزادسازی ۹۰ کیلومتر از عرصههای تصرف شده طی سالهای اخیر گفت: در حال حاضر ۶۵ کیلومتر از نوار ساحلی تصرف شده هستند که ۲۴ کیلومتر آن باید در اختیار دستگاههای حاکمیتی باشد.
وی با بیان اینکه ۱۶ کیلومتر از نوار ساحلی تصرف شده در اختیار سازمانهای دولتی است که باید رفع تصرف شود، افزود: ۲۴ کیلومتر از نوار ساحلی نیز در اختیار بخش خصوصی است که باید آزاد شود.
دادستان مرکز استان ساخت و ساز در اراضی خارج از بافت را هدر رفت سرمایهها دانست و از مردم خواست تا از هرگونه سرمایه گذاری در این اراضی اقدام کنند و گفت: کسی که بدون مجوز اقدام به ساخت کند، با اقدامات قانونی روبرو خواهد شد.
پدیده ساخت و سازهای غیرمجاز در اراضی بکر، تالابها، دریا و جنگلهای استان کلاف پیچیدهای است که در بروز آن عوامل مختلفی از جمله ضعف نظارت دستگاههای ناظر و اجرایی پررنگ دیده میشود.
لزوم توجه ادارات متبوعه به تالاب ساری
ابراهیمی با انتقاد از خشک کردن و تفکیک بخش هایی از این تالاب با هدف ساخت و ساز، افزود: بخشی از این تالاب که خشک شده است جز مستثنیات، اما بخشیهای دیگر این تالاب اراضی ملی و تحت مدیریت شرکت آب منطقهای، شیلات و محیط زیست است.
او ادامه داد: اگرچه اعلام شده بخشی از این تالاب که تفکیک شده است سند مالکیت دارند، اما از دید محیط زیست این تفکیک همچنان محل ایراد است.
او از مسئولان شرکت آب منطقهای و شیلات استان نیز خواست به وظایف قانونی خود در حفظ منابع آبی و آبزیان توجه کنند.
رئیس اداره منابع طبیعی شهرستان ساری نیز با بیان اینکه ماموران این اداره به همراه دادستانی به تالاب نفتی ساری اعزام شدند، گفت: ماموران پس از بازدید میدانی از عرصه تالاب و زمینهای اطراف، نقشههای جدید آن را تهیه کردند و قرار است با سوابق قبلی، نقشهها و اسناد مالکیت مطابقت داده شود.
اکبری افزود: مقرر شد جهاد کشاورزی نامهای به اداره منابع طبیعی ارسال و مختصات زمینها را در اختیار قرار دهد که به محض دریافت نامه مراحل قانوی کار اجرا و نتایح به دستگاههای مسئول ارائه می شود.
علی بالویی گزارش می دهد
رئیس کل دادگستری مازندران با بیان اینکه دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان به همراه برخی اعضای شورای حفظ حقوق بیت المال از وضعیت تالاب نفتی ساری بازدید کردند، گفت: با توجه به اینکه تخریب محیط زیست مصداق تضییع حقوق بیت المال است دستگاه قضایی استان بصورت ویژه به این امر ورود کرده و در حال بررسی گزارشهای ارسالی است.
او افزود: دستور ویژهای برای رسیدگی به موضوع خشک شدن تالاب نفتی فرح آباد ساری صادر شده است.
رئیس کل دادگستری مازندران ادامه داد: موضوع تصرف و آسیب رساندن به تالاب نفتی فرح آباد ساری جزو حقوق عمومی از اهمیت ویژهای برخورداراست و بر همین اساس نشستی نیز با حضور دستگاههای اجرایی مربوطه برگزار شد.
رئیس شورای حفظ حقوق بیت المال مازندران با بیان اینکه این تالاب نیز همانند سایر تالابها یکی از زیست بومهای با ارزش، زیستگاه گونههای آبزیان، پرندگان و گیاهان است، گفت: دستگاه قضایی در این پرونده علاوه بر رسیدگی سریع و قاطع، با جدیت بیشتری نسبت به برخورد با متخلفین، خصوصاً افراد ذی نفوذ اقدام میکند و هیچگونه کوتاهی و اغماضی نیز نخواهد شد.
حجت الاسلام صادق اکبری گفت: توجه به محیط زیست در سیاستگذاریهای کلی نظام جمهوری اسلامی دیده شده است و جرمانگاری تخریب عرصههای طبیعی، مجازات مؤثر و بازدارنده تخریب کنندگان و الزام آنان به جبران خسارتها نیز یکی از بندهای مهم این سیاستها است.