اجرای بیانیه نشست سه جانبه مصر، اردن و عراق در بغداد با توجه به حجم بسیار پایین مبادلات سه کشور و موانع متعددپیشرو، دشوار به نظر میرسد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما ؛ اجرای بیانیه نشست سه جانبه مصر، اردن و عراق در بغداد با توجه به حجم بسیار پایین مبادلات سه کشور و موانع پیشرو، دشوار به نظر میرسد.
گزارشگر تلویزیون العالم در این زمینه گفت ؛ اجرای این توافقنامه با چالشهایی روبرو خواهد بود و ناظران معتقدند عراق در برقراری روابط باید به مواضع کشورها در دوران مبارزه عراق با تروریسم هم توجه داشته باشد.
عراق، اردن و مصر با تاکید بر ادامه همکاریهای مشترک در برابر چالشهای موجود به نشست سه جانبه خود پایان دادند. سه کشور در بیانیه پایانی این نشست بر تقویت هماهنگیها و همکاریهای راهبردی خود تاکید کردند و در برابر مسائل منطقه موضعگیری کردند.
نوید بهروز خبرنگار شبکه در عراق در گزارشی که با پخش تصاویری از مراسم استقبال از ملک عبدالله دوم پادشاه اردن و عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر در بغداد همراه بود گفت: سران عرب پس از قطع رابطه با عراق از زمان سقوط رژیم صدام، بار دیگر به بغداد بازگشتند. نشست سه جانبه سران مصر، اردن و عراق در بغداد که به منزله تکمیل دو نشست قبلی در قاهره و امان به شمار میرود نشان میدهد عراق جایگاه خود را در منطقه و بین کشورهای عربی بازیافته است. همه اینها نتیجه خونهایی است که عراقیها برای ریشه کن کردن تروریسم و برقراری مجدد امنیت و ثبات داده اند.
مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق در این نشست گفت: شیوع ویروس کرونا و چالشهای امنیتی و مشکلات اقتصادی و مبارزه با تروریسم، از مهمترین چالشهای کنونی پیش روی منطقه است به ویژه که عراق در مبارزه با تروریسم تجربه بسیار سختی را پشت سر گذاشت و توانست تروریستها را نابود کند هر چند هنوز برخی گروههای پراکنده در مناطق مختلف وجود دارند.
خبرنگار افزود: در بیانیه پایانی این نشست از تلاشهای دولت عراق در مبارزه با تروریسم و نزدیک کردن دیدگاههای مختلف برای حل اختلافات در منطقه قدردانی شد که در واقع اشاره به تلاشهای بغداد برای نزدیک کردن مواضع و دیدگاههای تهران و ریاض به یکدیگر است. در این بیانیه همچنین بر ضرورت دستیابی به راه حل سیاسی بحرانهای سوریه و یمن و نیز حمایت از حقوق ملت فلسطین تاکید شد.
در ادامه گزارش آمده است: مسائل اقتصادی یکی از مهمترین موضوعات دستور کار این نشست بود و طی آن دیدگاههایی برای همافزایی اقتصادی بین سه کشور و اجرای طرحهای انرژی، حمل و نقل و اتصال شبکههای برق به یکدیگر و احداث خط لولههای نفت و گاز مطرح شد.
صباح العکیلی کارشناس مسائل سیاسی گفت: به نظر من روابط تابع موضعگیری هاست، اما عراق در دوره مبارزه با تروریسم دوران سختی را پشت سر گذاشت و شاهد بودیم که برخی کشورهای عربی وظایف خود را در چارچوب اتحادیه عرب و دفاع مشترک و... انجام ندادند. بر همین اساس روند روابط عراق با کشورها باید بر اساس مواضع قبلی آنها باشد.
خبرنگار ادامه داد: حجم مبادلات تجاری بین سه کشور از یک میلیارد دلار فراتر نمیرود که نشان میدهد سه کشور برای اجرای عملی توافقنامههای خود با چالشهایی روبرو خواهند بود.
نشست سران عراق، مصر و اردن که روز یکشنبه در بغداد پایتخت عراق برگزار شد با صدور بیانیهای به کار خود پایان داد.
به گزارش روزنامه رأی الیوم، عراق و اردن در این بیانیه بر حمایت از مواضع مصر و سودان در مسئله سد "النهضة" اتیوپی و ضرورت جلوگیری از هرگونه اقدام یکجانبه مانند ادامه پر کردن سد تاکید کردند.
سران عراق، اردن و مصر در این بیانیه بر ضرورت فعال شدن تلاشها برای تحقق صلح عادلانه و فراگیر که همه حقوق ملت فلسطین را محقق کند تاکید کردند.
در این بیانیه بر ضرورت دست برداشتن رژیم صهیونیستی از هرگونه اقدامی که فرصتهای تحقق صلح عادلانه را از بین میبرد تاکید کرد شد.
در این بیانیه همچنین بر ضرورت استفاده از بهترین روشها و سازوکارها برای عملی شدن روابط استراتژیک بین عراق، مصر و اردن به ویژه در عرصههای اقتصادی و هماهنگی امنیتی برای مبارزه با تروریسم و جرایم سازمان یافته تاکید شد.
سران مصر، عراق و اردن بر سر ضرورت تقویت برق رسانی و تبادل انرژی برق بین سه کشور و ارتباط دادن شبکههای حمل گاز بین عراق و مصر از خاک اردن تاکید کردند.
رؤسای جمهور مصر، اردن و عراق در این بیانیه از تلاشهای دیپلماتیکی که دولت عراق در عرصه حمایت از امنیت و ثبات منطقهای انجام میدهد تمجید کردند. رؤسای جمهور عراق، سوریه و مصر در این بیانیه خواستار حل سیاسی بحران سوریه و تشکیل دولت موقت لیبی شدند.