به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ ترکی الشلهوب نویسنده مخالف سعودی در صفحه کاربری خود در توییتر نوشت: مخالفان سعودی به طور حرفهای در حال شکل گیری است و میتواند جایگزین نظام فاسد محمد بن سلمان ولیعهد عربستان باشد. وی در ادامه نوشت : امروز این اپوزیسیون دارای نهادها و بینشی حقیقی و واقعی است.
کابوس محمد بن سلمان
اولین گام جدی و عملی در تشکیل مخالفان سیاسی قدرتمند در عربستان سعودی به سال ۱۳۹۹ باز میگردد به ویژه که این کشور متاثر از عواملی ازجمله قتل جمال قاشقچی روزنامه نگار منتقد و بازداشت گسترده شاهزداگان سعودی منتقد و از سوی دیگر گیر افتادن در باتلاق جنگ شش ساله یمن، هزینههای سیاسی و اقتصادی آل سعود را بیش از هر زمانی افزایش داده بود و این کشور بسرعت به سمت انزوا در منطقه و جهان حرکت میکرد.
همچنین یکی از نقاط عطف در شکل گیری این اپوزیسون را می توان تاسیس حزب التجمع الوطنی در لندن اعلام کرد.
صف آرایی مخالفان محمد بن سلمان
گروهی از شخصیتهای مخالف آل سعود همزمان با نودمین سالگرد تاسیس عربستان سعودی و روز ملی این کشور، اولین حزب سیاسی اپوزیسیون در دوران پادشاهی ملک سلمان را تشکیل دادند. این شخصیتهای سعودی مقیم خارج و مخالف رژیم آل سعود، حزبی با عنوان «التجمع الوطنی» تشکیل دادند.
اعضای حزب مخالف «التجمع الوطنی» هدف خود از تاسیس این حزب را دموکراسی کردن نظام سیاسی عربستان و فعالیت برای نجات کشور و مردم آن اعلام کردند.
حزب مزبور که ریاست آن را «یحیی عسیری» فعال حقوقی مقیم لندن بر عهده دارد، اعلام کرد که التجمع الوطنی در شرایطی تاسیس شده که مسیرهای سیاسی در همه زمینه ها بسته است و نظام آل سعودی با افزایش بازداشتهای سیاسی و توطئه علیه کشورهای منطقه، اقدام به سرکوب مخالفان خود میکند.
در ادامه بیانیه آمده است: هدف ما جلوگیری از کشیده شدن کشور به سمت آشوب و درگیری است، لذا برای تقویت همکاریهای منطقهای و بین المللی عربستان در راستای خدمت به منافع مردم تلاش میکنیم.
«یحیی عسیری» فعال حقوقی مقیم لندن ریاست این حزب را بر عهده دارد و «مضاوی الرشید»، «سعید بن ناصر الغامدی» مخالفان آل سعود مقیم لندن، «عبدالله العوده» معارض سعودی مقیم آمریکا و «عمر بن عبدالعزیز» مقیم کانادا دیگر اعضای این حزب را تشکیل میدهند.
بحران مشروعیت و سرخوردگی مخالفان
از زمان به قدرت رسیدن محمد بن سلمان ولیعهد سعودی، موج بازداشتها برای گسترش سلطه و نفوذ وی در عربستان گسترش یافته است و طی این مدت شمار زیادی از مخالفان آل سعود از جمله شاهزادگان و بازرگانان به بهانههای مختلف بازداشت شدهاند.
این بازداشتها همچنین شامل حال شماری از علما و نویسندگان سعودی از جمله «سلمان العوده» میشود، اما شاخصترین اقدام سرکوبگرانه بن سلمان، قتل «جمال خاشقچی» روزنامه نگار معروف منتقد آل سعود در دوم اکتبر سال ۲۰۱۸ در داخل سفارتخانه عربستان در استانبول و تکه تکه کردن جسد وی است.
عربستان سعودی از زمان شکل گیری به ویژه در ۵ دهه گذشته به عنوان یکی از مهمترین کشورهای منطقه غرب آسیا، نقش قابل توجهی در معادلات و مناسبات منطقهای و حتی فرامنطقهای ایفا کرده است. اما در سالهای اخیر همزمان با ولیعهدی محمد بن سلمان و آغاز جنگ یمن و حرکت در مسیر سازش با رژیم صهیونیستی و خریدهای نظامی گسترده و کورکورانه از کشورهای غربی؛ ریاض بسرعت به سمت انزوا و چالشهای گسترده داخلی و بین المللی حرکت کرده است.
حکومت سیاسی بسته و انحصارطلب و تحولات سیاسی بسیار کند این کشور که از سطح انتظارات مردم عربستان عقب است از مهم ترین چالش سیاسی داخلی این کشور به شمار می رود به ویژه اینکه محمد بن سلمان در سالهای اخیر با بازداشت گسترده مخالفان خود از جمله شاهزادگان منقد آل سعود فصلی جدیدی از دیکتاتوری را در این کشور آغاز کرده است.
نقض گسترده حقوق شیعیان ؛ نقض حقوق زنان ؛ سرکوب فعالان سیاسی و روزنامه نگاران منتقد و اعدام های گسترده و نبود آزادی بیان از عمده ترین موارد
نقض حقوق بشر در عربستان سعودی به شمار می رود.
از زمان ولیعهدی بن سلمان سیاست اعمال محدودیت بر آزادیهای دینی به ویژه سرکوب سازمان یافته شیعیان ابعاد گسترده تری یافته است .
مقامات سعودی در راستای اجرای چشمانداز ۲۰۳۰ محمد بن سلمان و پروژه موسوم به جزیره رویایی «نئوم» در نزدیکی دریای سرخ اهالی قبیله الحویطات را مجبور به ترک منازل و در اختیار دادن زمینهایشان برای اجرای پروژه ولیعهد میکنند؛ اقدامی که با مقاومت گسترده اهالی این قبیله مواجه شد.
انزوای جهانی ؛ جنایت علیه بشریت درحمله به یمن
آل سعود در دهههای اخیر همواره به دنبال نقش آفرینی و کسب رهبری جهان عرب در تحولات منطقهای و بین المللی بوده است.
از سوی دیگر با گسترش بهار عربی در منطقه؛ ریاض برای مهار دامنه این انقلاب و جلوگیری از نفوذ ان به داخل مرزهای عربستان، جنگ گستردهای را علیه یمن یکی از فقیرترین کشورهای غرب آسیا آغاز کرد. آل سعود در حمله به یمن در سودای تحقق این دو هدف بود.
با گذشت بیش از ۶ سال از جنگ یمن نه تنها این اهداف تحقق نیافته است بلکه آل سعود بیش از هر زمانی جایگاه منطقهای خود را از دست داده است و به سرعت به سمت انزوای بین المللی حرکت میکند.
بمباران روزانه مناطق مختلف یمن توسط عربستان سبب کشته شدن بیش از یکصد هزار یمنی و زخمی شدن دهها هزار نفر و آوارگی بیش از سه میلیون نفر و همچنین از بین رفتن بیش از ۸۰ درصد از زیرساختهای یمنی به خصوص در حوزه بهداشت و درمان شده است.
در حال حاضر بیش از چهار هزار بیمار مبتلا به نارسایی کلیه به دلیل عدم دسترسی به مراکز دیالیز و یا توقف کار این مراکز تحت تاثیر این مشکلات قرار گرفته اند؛ مشکلاتی که ناشی از بحران سوخت است که به دلیل جلوگیری از ورود کشتیهای سوخت رسانی به یمن به بار آمده است.
۱۲ اکتبر ۲۰۲۰ سازمان عدالت برای حقوق زنان و کودکان گزارشی منتشر کرده که در آن واقعیت غم انگیز زنان و کودکان یمنی از زمان آغاز تجاوزات و محاصره ائتلاف سعودی تا نهم اکتبر سال جاری را ثبت کرده است.
بر اساس این گزارش، تعداد کل قربانیان زن و کودک در این مدت به ۱۳ هزار و ۷۳ کودک و زن رسیده، در حالی که تعداد کل قربانیان این تجاوز از بمباران مستقیم، ۵۱۸۳ زن شهید و زخمی بوده است.
آمار کودکان شهید و مجروح شده در اثر حملات مستقیم متجاوزان سعودی نیز عدد ۷ هزار و ۸۹۱ را نشان میدهد.
آنچه مسلم است آل سعود با آغاز جنگ یمن و گذشت بیش از ۶ سال از این جنگ بیش از هر زمانی در باتلاق یمن گرفتار شده است و در عمل هیچ دستاورد سیاسی و نظامی بدست نیاورده است. همچنین شاهد انزوای این کشور با توجه به تحولات اخیر در غرب آسیا و بیداری ملتهای مسلمان و تغییر موازنه به نفع گروههای مقاومت به ویژه در جنگ اخیر غزه درسال ۲۰۲۱ هستیم همچنین کارنامه حقوق بشری عربستان و تداوم جنایات علیه ملت یمن این رژیم را در تنگنا و بحران سیاست خارجی بی سابقهای قرار داده است.
عربستان سعودی از بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان نفت خام در جهان است. این کشور در حدود یک پنجم کل ذخایر نفتی اثبات شده جهان را در خود جای دادهاست. نفت، ۹۵٪ از صادرات و ۷۰٪ درآمد دولت را تشکیل میدهد. هر چند اخیراً صادرات غیرنفتی افزایش یافتهاست. منابع انرژی عربستان باعث تبدیل این کشور سلطنتی بیابانی به یکی از ثروتمندترین کشورهای دنیا شدهاست.