ایستادگی در برابر گروههای تروریستی و توطئه گران داخلی و خارجی از جمله کشورهای غربی و آمریکا، مردم سوریه را به نماد ایستادگی و مقاومت یک ملت در برابر استکبار جهانی در میان کشورهای عربی تبدیل کرده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛ در حالی روز چهارشنبه پنجم خرداد ماه ۱۴۰۰ دومین انتخابات ریاست جمهوری سوریه از سال ۲۰۱۱ (شروع بحران سازی علیه این کشور) تاکنون برگزار شد که این کشور طی ۱۰ سال گذشته با توطئههای بین المللی و جنایات تروریستهای تکفیری مواجه بوده است در طول این سالها کشورهای غربی و مزدوران منطقهای آنها با سوار شدن بر امواجی که در منطقه به راه افتاده بود، قصد داشتند این کشور را از مسیر اصلی و از ریل مقاومت خارج کنند. انتخابات ریاست جمهوری سوریه در شرایطی برگزار شد که دولت آمریکا تمام تلاش خود را برای سلب مشروعیت از آن و نیز سلب مشروعیت از ساختار سیاسی سوریه به کار بسته بود، اما با این وجود پس از گذشت ۱۰ سال از شروع بحران سازی علیه سوریه، به برکت پایداری مردم و سران و ارتش این کشور و حمایتهای محور مقاومت، سوریه همچنان با قدرت پابرجاست و و دومین انتخابات ریاست جمهوری این کشور از زمان تغییر قانون اساسی هرچه با شکوهتر برگزار شد. میتوان گفت مشارکت گستردهتر مردم در این دوره از انتخابات به نسبت دورههای قبل به تعبیر "موسی عبدالنور" رئیس اتحادیه روزنامه نگاران سوریه، آخرین میخ را بر تابوت توطئه گران ضد ملت سوریه کوبید. انتخابات اخیر سوریه نماد همدلی و همبستگی مردم این کشور بود در این انتخابات، بشار اسد رئیس جمهور سوریه با کسب ۱۳ میلیون و ۵۴۰ هزار و ۸۹۰ آرا یعنی معادل ۹۵.۱ درصد به عنوان رئیس جمهور جدید برای یک دوره ۷ ساله انتخاب شد. «محمود مرعی» و «عبدالله سلوم عبدالله» دو رقیب بشار اسد در انتخابات ریاست جمهوری هر کدام به ترتیب ۳.۳ و ۱.۵ درصد آرا را کسب کردند.
>>>تحلیل روز؛ انتخابات سوریه، میخ آخر بر تابوت توطئه گران
سوريه در امتداد محور مقاومت
سوریه یکی از کشورهای منطقه ژئوپلیتیکی جنوب غرب آسیا است که با وسعتی بالغ بر ۱۸۵۱۸۰ کیلومتر مربع وسعت، هشتاد و هفتمین کشور جهان از نظر مساحت است. این کشور در همسایگی دریای مدیترانه و در مجاورت کشورهای ترکیه در شمال، عراق در شرق و جنوب شرقی، اردن در جنوب، فلسطین در جنوب غربی و لبنان در غرب واقع شده.است. آب و هوای سوریه در کنارهها و نواحی جنوب غربی معتدل و مرطوب (مدیترانه ای) و در سایر نقاط گرم و خشک است. مرتفعترین نقطه این کشور از سطح دریا مربوط به قله جبل شیخ با ۲۸۱۴ متر ارتفاع است. از رودهای مهم سوریه میتوان به فرات، خابور، عاصی، عفرین، قوین و دجله اشاره کرد. در این بین، اما رود فرات، با ۶۹۶/۲ کیلومتر طولانیترین آنها است که حدود نیمی از آن در ترکیه و عراق جاری است؛ رودی که به واسطه پروژههای بزرگ سد سازی ترکیه در بالادست با کاهش شدید منابع آبی رو به رو شده است. بندر لاذقیه، بندر طرطوس و بندر بانیاس بزرگترین بنادر سوریه است که از بین این بنادر مدیریت بندر طرطوس در اختیار روسیه است. کشور سوریه دارای ۱۴ استان است و شهرهای مهم این کشور دمشق، لاذقیه، حمص، حماه، دیر الزور، معره النعمان و هستند. یکی از مناطق جغرافیایی حساس و مهم سوریه بلندیهای جولان است که جزو خاک سوریه است و امروزه در اشغال رژيم صهيونيستي است.
سوريه تکه اي از شام
جمعیت سوریه حدود ۲۳ میلیون نفر است. سوریه کنونی که در گذشته همراه با کشورهای اردن، لبنان، فلسطین، بخشی از سرزمین شام محسوب میشد و قدمت آن به حدود پنج هزار سال پیش میرسد. از نظر مذهبی حدود ۷۴٪ جمعیت سوریه را مسلمانان سنی، ۱۵٪ علویان، شیعیان دوازدهامامی و اسماعیلیان، ۱۰٪ مسیحی هستند. از نظر قومیتی هم اعراب بیش از ۹۰٪ جمعیت سوریه را تشکیل میدهند در حالی که کردها حدود ۹٪ جمعیت سوریه را تشکیل میدهند.
مقابله با داعش و توطئه گران
در سال ۲۰۱۱ و با بالا گرفتن اعتراضات مردمی در جهان عرب (بهار عربی)، تظاهراتهایی نیز در شهرهای مختلف سوریه نظیر حمات، جبله، دمشق، لاذقیه، درعا و حمص به وقوع پیوست. تظاهراتهای پراکندهای در شهرهای دیگر سوریه نیز به وقوع پیوست که در سه شهر حمص، درعا و حماه شدیدتر بود. اما با مداخله عربستان سعودی و رژيم صهيونيستي اعتراضات مردمي آرام آرام به سمت جنگ داخلی رفت جنگي که بيش از پنج سال به طول انجاميد. از سويي ديگر نيز داعش از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۷ بر بخشهای شرقی سوریه مسلط شد و حدود نیمی از خاک این کشور را در کنترل داشت اما با رشادت هاي مردم و ارتش سوريه از مارس سال ۲۰۱۹ داعش مناطق تحت کنترل خود را، تماماً از دست داد.
کشاورزي پايه اقتصاد سوريه
اقتصاد سوریه بر سهپایه صنایع، کشاورزی و تجارت و همچنین صنعت نفت و گاز و صنعت گردشگری بنا شده است. با قرار گرفتن آن در نقطه اتصال سه قاره آسیا، اروپا و آفریقا، نقش راهبردی به موقعیت ژئوپلیتیکی آن داده و همچنین جزء کشورهای دارای ذخایر نفت است. کشاورزی یکی از پایههای اصلی اقتصاد سوریه محسوب میشود. بر اساس گزارش سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد ۴۶ درصد از مردم سوریه برای زندگی وابسته به کشاورزی هستند. از دیگر ستونهای اقتصاد سوریه میتوان به نفت اشاره کرد. این کشور سالانه ۳۳۳ هزار بشکه به ارزش تقریبی ۳ میلیارد یورو استخراج و از طریق خط لوله به حمص ارسال میکند. از این مقدار ۱۸۹ هزار بشکه پالایش و مابقی از طریق بنادر سوریه در دریای مدیترانه صادر میشود.
دموکراسي و انتخابات
اعضای مجلس مردم براساس رای گیری عمومی مستقیم و محرمانه رای دهندگان ۱۸ سال به بالا به مدت چهار سال براساس اکثریت در یک حوزه انتخابیه بزرگ یعنی استان انتخاب میشوند. نامزد مجلس مردم باید دستکم ۱۰ سال در سوریه زندگی کرده باشد و تابعیت دیگری غیر از تابعیت سوری نداشته و ۲۵ سال تمام سن داشته باشد و بتواند بخواند و بنویسد و نامزد حوزه انتخابیهای باشد که خود را در آن نامزد میکند یا اینکه دستکم دوسال از مدت اقامت مداومش در حوزهای که میخواهد در آن نامزد شود، گذشته باشد. انتخابات مجلس مردم نیز باید در طول ۶۰ روز قبل از پایان عمر مجلس قبلی انجام شود. مقر مجلس مردم سوریه از سال ۱۹۳۲ میلادی در دمشق است. قانون اساسی یا قانون انتخابات سوریه تعداد کرسیها و شروط تقسیم آنها را تعیین نکرده و تصمیم درباره آن را به رئیس جمهور واگذار کرده است و بر این اساس، تعداد اعضای مجلس را رئیس جمهور در فرمان ریاست جمهوری تعیین میکند و از سال ۱۹۹۰ میلادی مجلس مردم سوریه۲۵۰ کرسی داشته است و دستکم نیمی از آنها را نامزدهای کارگران و کشاورزان تشکیل میدهند.
بر اساس اصلاحات سال ۲۰۱۲ میلادی در قانون اساسی سوریه، مجلس مردم یک رئیس و یک نائب رئیس و دو منشی را به مدت یکسال برای خود انتخاب میکند.
عمليات بازسازي؛ چالش يا فرصت
اخيرا بشار اسد برای چهارمین بار متوالی به عنوان رئیس جمهوری سوریه برگزیده شد. بشار اسد با پیروزی در انتخابات برای مدت ۷ سال قدرت را در اختیار خواهد داشت. به نظر میرسد اقتصاد و سیاست خارجی دو چالش اصلی دولت جدید اسد خواهد بود. بدون شک، مهمترین مساله برای سوریه کنونی اقتصاد است. اقتصاد سوریه در اثر یک دهه جنگ ویران شده است. تورم، بیکاری، فقر و از بین رفتن زیرساختهای مدنی و اقتصادی مشکلاتی است که در اثر یک دهه جنگ به وجود آمد. ارزش لیر سوریه به شدت کاهش و قیمت کالاهای اساسی نیز شدیداً افزایش پیدا کرده و زندگی برای مردم سوریه سخت شده است. دولت آینده سوریه در گام نخست باید به بازسازی این کشور بپردازد که صدها میلیارد دلار برای تحقق آن نیاز دارد. بازسازی زیرساختها میتواند زندگی مردم سوریه را به شرایط عادی بازگرداند، اما تأمین صدها میلیارد دلار موضوعی نیست که به آسانی امکانپذیر باشد و حتی تا حدود زیادی تأمین آن بعید به نظر میرسد. علت این موضوع نیز به دشمنی غرب با سوریه مربوط است. اروپا و آمریکا نه تنها در یک دهه اخیر از تروریسم در سوریه دفاع کردند بلکه با وضع تحریمهای سخت در تشدید مشکلات اقتصادی این کشور نقش برجستهای داشتهاند. اتحادیه اروپا در روزهای اخیر بار دیگر تحریمها علیه سوریه را به مدت یک سال دیگر تمدید کرده است. اتحادیه اروپا این اقدام را همزمان با برگزاری انتخابات ریاست جمهوری سوریه انجام داده است و این نشان میدهد قدرتهای غربی در دور جدید ریاست جمهوری سوریه نیز به رویکرد خصمانه علیه این کشور ادامه میدهند.
تاکيد بر ديپلماسي منطقه اي
عليرغم موضع خصمانه کشورهاي غربي و آمريکا عليه مردم سوريه اما اين کشور همواره جزء محور مقاومت بوده و ارتباط با کشورهاي اسلامي و عربي را در دستور کار خود قرار داده است. از اين رو نقطه امیدواری برای دولت جدید سوریه این است که کشورهای عربی در جهت احیای روابط با دمشق گام برداشتهاند که تازهترین آن، تمایل و تلاش عربستان سعودی برای احیای این روابط است؛ بنابراین دولت اسد این امکان را خواهد داشت که علاوه بر قابلیتهای ایران، روسیه و چین، از احیای روابط با کشورهای عربی نیز برای بازسازی سوریه بهره گیرد.
مردم، عامل اقتدار
عليرغم سال هاي سختي که مردم سوريه در مقابله با توطئه گران و تروريسم ها تجربه کردند اما در اين سال ها همواره پشتيبان دولت و نظام بودند مساله اي که میتواند به بشار اسد برای بازسازی سوریه و غلبه بر مشکلات کمک کند، این است که روابط مردم سوریه با دولت اسد محکم است. در انتخابات اخیر بیش از ۷۸ درصد واجدان شرایط مشارکت کرده و ۹۵ درصد آنها به بشار اسد رأی دادند که معادل حدود نیمی از جمعیت کل سوریه است.