تنشهای آبی امسال و آسیبهای ناشی از آن در بخش کشاورزی محسوس بود این را هم از عملکرد محصولات میتوان دید وهم از نگاه نگران برخی از کشاورزان.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه،برخلاف سالهای گذشته امسال میزان تولید محصولات کشاورزی به دلیل تنشهای آبی افت شدیدی داشت و این کاهش در برخی ارقام کشت عددی معادل۵۰ درصد و یا بیشتر را هم نشان میدهد...
این درحالی است که اگر هزینههای کشت را به اضافه خسارات ناشی از خشکسالی کنیم عملا شاید چیزی دست کشاورز را نگیرد.
آقای جعفری که ۳۰ سال است در دشت ماهیدشت در غرب استان کرمانشاه به کار کشاورزی مشغول است میگوید: خسارتهای خشکسالی امسال در طول دوره کاری اش بی سابقه بوده است.
در حوضه آبریز و حاصلخیز دشت ماهیدشت که اطرافش را کوههای زاگرس احاطه کرده، کار اغلب مردم کشاورزی است مردم این منطقه بیشتر غلات میکارند و از طریق فروش آن ارتزاق میکنند.
اما اگر خشکسالی اتفاق بیفتد دشت هر چقدر هم که حاصلخیز باشد از گزند آسیبهای ناشی از آن ایمن نمیماند و به اصطلاح معروف، تر و خشک با هم میسوزد درست مثل اتفاقی که امسال گریبان برخی از کشاورزان ماهیدشت را گرفت.
اواخر خرداد ماه است در همسایگی آقای جعفری، عمو حشمت هم مشغول برداشت گندم در مزرعه اش است هر چند دیدن کمباینهایی که کار برداشت را انجام میدهند برایم لذت بخش است، اما مشاهده محصولاتی که دیگر رمق سالهای گذشته را ندارد و لبخند رضایت را از کشاورزان گرفته است شوق دیدن این مناظر زیبا را از من میگیرد.
عمو حشمت ۷۰ سال سن دارد و عمری را در کارهای کشاورزی سپری کرده است او علاوه بر گندم و جو در کشت نخود هم دستی دارد.
ازصحبتهایش میتوان فهمید که خشکسالی در سالهای اخیر و بویژه امسال او را سخت آزرده کرده است.
امسال از دو هکتار زمین زیرکشتش که به نخود اختصاص داشت تنها یک هکتار آن به مرحله باروری رسید.
او میگوید: "برای بارش باران چشم به سخاوت آسمان دوختم و از خشکسالی غفلت کردم".
برخلاف آقای جعفری که محصولاتش بیمه اند و بخشی از خسارتهای ناشی از خشکسالی با همین بیمه جبران میشود،عمو حشمت محصولاتش را بیمه نکرده است.
وجود مخاطرات در کشاورزی موضوع تازهای نیست و بهره برداران بسیاری هستند که تلاش میکنند با در پیش گرفتن استراتژیهایی مثل تنوع در کشت و یا بیمه محصولات کشاورزی از احتمال خطر بکاهند.
افزایش درآمد، جلوگیری از مهاجرتهای بی رویه و ایجاد امنیت اقتصادی برای کشاورزان از مزایای بیمه است.
کریمی کارشناس ارشد مدیریت بانک کشاورزی استان کرمانشاه به فرآیند انجام بیمه در سطح ۲۱۵ هزار هکتار از مزارع استان طی سال گذشته اشاره میکند و میگوید ۱۲۰ هزار هکتار از این سطح دچار خسارت صد درصد شده که برای جبران آن مبلغی حدود ۱۲۰ میلیارد تومان پیش بینی شده است.
با در نظر گرفتن اینکه استان کرمانشاه بیش از ۹۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی دارد میتوان به این نتیجه رسید که هنوز تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله است.
در گفتگویی که با کشاورزان داشتم متوجه میشوم که بی اعتمادی و آگاه نبودن از مزایای بیمه باعث شده تا هنوز هم عدهای از کشاورزان تمایلی به بیمه محصولاتشان نداشته باشند
هرچند کشاورزانی امثال عموحشمت معتقدند رفت و آمد و تعیین نرخ بیمه، برای بیمه گذار مقرون به صرفه نیست، اما کارشناس ارشد مدیریت بانک کشاورزی استان کرمانشاه به فعالیت ۲۳ مرکز برای سهولت و جلوگیری از اتلاف وقت بیمه گذاران در سطح استان اشاره میکند و ادامه میدهد برای جلوگیری ازهدر رفت زمان ،فرآیند بیمه هم بصورت صددرصد الکترونیکی انجام میشود.
او میگوید: هر ساله این موضوع از طریق فرمانداری، بخشداری و جهادکشاورزی اطلاع رسانی میشود.
در کنار کسانی که در استان کرمانشاه هنوز محصولات کشاورزی شان را بیمه نکرده اند حدود ۳۹ هزار و ۲۸۰ بیمه گذار در بخش محصولات زراعی وجود دارد.
امینی مدیرگروه بیمه جهاد کشاورزی استان کرمانشاه میگوید: برای سهولت در فرآیند بیمه کشاورزان در سال زراعی جدید استفاده از ظرفیت بازاریابان در مراکز خدمات ، دهیاریها و شوراهای روستا برای کاهش هزینهها استفاده خواهد شد.
کریمی کارشناس ارشد مدیریت بانک کشاورزی استان کرمانشاه به فعالیت طرح ستاد اجرایی امام (ره) برای بیمه محصولات کشاورزی اشاره میکند و میگوید : با اجرای این طرح در سال گذشته بیمه گذار برای هر هکتار بیمه موظف به پرداخت ۱۰ هزار تومان شد.
به مزرعه عموحشمت بر میگردیم جایی که محصولات خسارت فراوانی دیده اند در چهره او نگرانی موج میزندو بار خسارت ناشی از خشکسالی برایش سنگین است.
با صحبتهای شورای روستاست که او هم ترغیب میشود تا در تصمیمش تجدید نظر کند، عمو حشمت منتظر است تا مهرماه از راه برسد و برای بیمه محصولاتش دست به کار شود حالا او از بیمه به عنوان یک پشتوانه یاد می کند.
نویسنده: سحر پیرویسی