کاروانسرای شاه عباسی که روزگاری محل رفت و آمد بازدیدکنندگان زیادی بود اکنون باجریمهای ۲۰ میلیاردی و شکایت همسایگان بسته شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز البرز، کاروان سرای شاه عباسی بنایی سنگی و آجری که از دوران صفویه در شهر کرج به یادگار مانده است و مساحتی بیش از ۳۰۰۰ متر مربع دارد، اکنون با جریمه ۲۰ میلیاردی و شکایت همسایگان بسته شده است.
کاروانسرای عباسی در ضلع جنوب شرقی میدان شاه عباسی قرار گرفته و در سال ۱۳۵۶ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است. بنایی که جزئی از هویت ملی یک کشور به حساب میآید و تاریخ رنگارنگ مرز و بوم ما را برای نسلهای آینده به تصویر میکشد.
کاروانسرای شاه عباسی میتواند علاوه برجنبه ملی، ارزش گردشگری بالایی هم برای البرز داشته باشد و باعث جذب گردشگران زیادی شود. این بنای تاریخی در کنار سایر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی البرز میتواند سالیانه گردشگران زیادی را از نقاط مختلف ایران به خود جذب کند، همان طور که طبیعت سرسبز البرز سالیانه میزبان طبیعت دوستان و مردمان بسیاری از استانهای دیگر کشور است .
مدیریت کاروانسرای شاه عباسی برعهده کانون جهانگردی و اتومبیلرانی البرز است و زیرنظر اداره میراث فرهنگی این بنای تاریخی را ادراه میکند، اما مدتی است که درهای کاروانسرای شاه عباسی به روی مردم بسته شده است.
محمد صالحی یکی از گردشگرانی که در گذشته از کاروانسرای شاه عباسی دیدن کرده است، می گوید: بناهای تاریخی ایران نمایانگر فرهنگ، قدمت و اصالت ها هستند که باید در حفظ و نگه داری و شناساندن ابنیه گذشتگان به مردم تلاش زیادی شود. چه قدر خوب می شود که مردمان ایران از وجود چنین آثاری آگاهی یابند.
علی مقدم دیگر بازدیدکننده ای که در گذشته از کاروانسرای عباسی دیدن کرده می گوید: خوب است فرزندان سرزمینمان را از وجود آثار تاریخی و فرهنگ کشورمان آگاه سازیم و بخشی از اوقات فراغت آن ها را به حضور در مکان های تاریخی و گردشگری بگذرانیم.
محمدی ،رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی البرز میگوید: بسته شدن کاروانسرا به علت مشکلاتی است که برای همسایگان به وجود آورد و بهره برداری که کاروانسرای شاه عباسی را از کانون جهانگردی و اتومبیلرانی البرز اجاره کرده با انجام اعمالی نظیر پخت و پز و اجرای برنامههای موسیقی باعث آزار همسایگان شده بود.
او میافزاید: بنابر شکایت همسایگان درخصوص استفاده غیر کاربری از کاروانسرای شاه عباسی، دادگاه رای به بسته شده این مجموعه میدهد. از طرفی هم مبلغ ۲۰ میلیارد تومان جریمه به خاطر ساخت و ساز غیرقانونی توسط شهرداری بر کاروانسرای شاه عباسی اعمال میشود.
سازمان میراث فرهنگی جلساتی با خانوادههای شاکی، شهرداری و شورای شهر داشته است تا همسایگان کاروانسرای عباسی رضایت دهند. همچنین قرار است که کانون جهانگردی و اتومبیلرانی این بنای تاریخی را به بهره برداری دیگر واگذار کند.
به نظر میرسد کاروانسرای تاریخی البرز با ۲ مشکل اساسی روبه رو است که یکی مربوط به شکایت همسایگان میشود و علت آن استفاده غیرکاربری از کاروانسرای عباسی است و مشکل دوم مربوط به جریمه ۲۰ میلیار تومانی کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری است.
حجتی، معاون معماری و شهرسازی شهرداری منطقه ۲ البرز میگوید: جریمهای که برای کاروانسرای شاه عباسی درنظر گرفته شده به خاطر استفاده غیرکاربری از این مجموعه تاریخی بوده است.
حجتی می افزاید: ۲۰ میلیارد تومان مبلغ جریمه با تصویب کمیسیون ماده ۱۰۰ است. البته این مبلغ به شهرداری پرداخت نشده است و ما هم اقدامی برای دریافت چنین مبلغی نداشته ایم، البته با سازمان میراث فرهنگی برای برطرف شدن این مشکل وارد مذاکره شده ایم.
کاروانسرای عباسی را میتوان به نگینی درخشان در صنعت گردشگری البرز تبدیل کرد البته رسیدن به این مهم نیازمند برنامه ریزی و واگذاری این مجموعه به بهره برداری و پیمانکاران کاردان است.
مسئله مهم دیگر آن است که نباید استفاده غیرکاربری از میراث فرهنگی یک مرز و بوم باعث آسیب رساندن به گردشگری آن منطقه شود، صنعت گردشگری و مسائل اقتصادی باید درکنار هم و به صورت قانونی جلو روند.
جذب گردشگر یکی از مسائلی است که امروزه در تمام دنیا توجه شایانی به آن می شود و می تواند علاوه برکارآفرینی و اشتغال زایی، درآمدهای کلانی برای اقتصاد کشور داشته باشد.
گزارش از امیرحسین خادمی