در نگاه اول شاید تصور کنید که خشک کردن سبزی کار ساده و آسانی میباشد، اما با وجود ساده بودن این فرایند، باید برخی نکات را رعایت کنید تا سبزی خشک خراب نشود.
به گزارش وب گردی خبرگزاری صدا وسیما؛ سبزیها دارای ویتامینها و مواد مغذی فراوانی هستند که برای سلامت بدن بسیار مفیدند. برخی سبزیجات در فصل خاصی مانند فصل بهار و تابستان به وفور یافت میشوند، اما در فصلهای سرد سال به سختی میتوان آنها را یافت، به همین خاطر بسیاری از خانمهای خانه دار برای اینکه در دو فصل پاییز و زمستان بتوانند از خواص سبزیهای مختلف استفاده کنند، این سبزیها را فریز و یا خشک میکنند. استفاده از سبزی خشک باعث خوشمزهتر شدن غذاهای شما میگردد و میتوان آن را در تهیه غذاهای مختلف استفاده نمود. شما میتوانید از روشهای مختلفی که در ادامه این مطلب آورده ایم، استفاده نمایید تا همیشه در تمام فصول سال سبزی خشک خوش عطر داشته باشید.
نکات مهم قبل از خشک کردن سبزیجات
- برای خشک کردن سبزیجات ابتدا سبزی تازه تهیه کنید و اگر خودتان سبزی کاشته اید سبزیها را صبح و قبل از اینکه خورشید بر روی آنها بتابد، بچینید.
- سبزیجات را پاک کنید و سبزیهای زرد و پلاسیده را از سبزیجات سالم جداسازی نمایید.
- سبزیها را در آب سرد غوطه ور کنید، اما سبزیها را بیش از اندازه در ظرف آب نگه ندارید، ده دقیقه تا یک ربع سبزیها را داخل آب گذاشته و سپس چند بار آبکشی کنید تا گل و لای سبزیجات جدا شوند.
روشهای مختلفی برای خشک کردن سبزیجات وجود دارد که عبارتند از:
خشک کردن سبزیجات در هوای آزاد
بعد از پاک کردن و شستن سبزیجات، اجازه دهید آب سبزیجات گرفته شود. سپس پارچهای نخی را در سایه و در هوای آزاد بیاندازید و سبزیجات را روی آن پهن کرده و هر چند ساعت یک بار سبزیهای روی آن زیر و رو کنید. پس از چند روز سبزیهای شما خشک خواهند شد. پس از خشک شدن میتوانید سبزیها را با فشار دو دست خرد کنید و داخل شیشهای تمیز بریزید و در جای خنک نگه داری نمایید.
خشک کردن سبزیجات با باد پنکه
سبزیهای شسته و آبکشی شده را روی پارچهای تمیز و نخی پهن کنید و باد پنکه را روی سبزی تنظیم کنید. پس از ۱۰ الی ۱۲ ساعت پنکه را خاموش کرده و یک روز هم اجازه دهید سبزیها در هوای آزاد بمانند تا کاملا خشک شوند. سبزی خشک شده به راحتی خرد میشود.
خشک کردن سبزیجات خرد شده
بسیاری از خانمهای کدبانو ایرانی سبزیهای شسته و آبکشی شده را برای خشک شدن سریعتر خرد میکنند و سپس آنها را خشک میکنند. سبزیهای خرد شده را میتوان با روشهای مختلف خشک نمود. پس از خشک شدن سبزی نیاز نیست که شما آن را خرد نمایید.
خشک کردن سبزیجات داخل در فر
برخی سبزیجات با رطوبت بالا را برای جلوگیری از کپک زدن میتوان در فر سریع و راحت خشک کرد. لایهای نازک از سبزیجات را روی یک سینی مسی اکسید نشدنی به صورت یکنواخت پهن کنید و سینی را در فر قرار دهید و فر را روی کمترین درجه تنظیم کنید و ظرف پر از سبزی خود را درون آن قرار داده و هر نیم ساعت یک بار سری به آن زده و آن را زیر و رو کنید و هر چند دقیقه یک بار سینی را بچرخانید تا حرارت به طور یکسان به تمامی نقاط برسد.
خشک کردن سبزیجات داخل در ماکروفر
پس از شستشو و خشک کردن کامل سبزی روی پارچهای تمیز تکهای دستمال کاغذی روی بشقاب انداخته و سبزی را روی دستمال پهن کنید، دقت داشته باشید که سبزیها روی هم قرار نگیرند، بشقاب را داخل ماکروفر گذاشته و ماکروفر را روی قدرت بالا تنظیم کنید.
هر ۱۰ ثانیه یکبار در ماکروفر را باز کرده و سبزی را زیر و رو کنید، به طور کلی ۱ الی ۲ دقیقه زمان برای خشک شدن سبزی زمان لازم است. بعد از اتمام زمان معین میتوانید سبزیهای خشک شده را به سادگی با دست خرد کرده و داخل ظرف بریزید.
خشک کردن سبزیجات روی بخاری
شما حتی میتوانید در فصل سرد سال نیز سبزی خشک تهیه کنید. استفاده از شومینه و بخاری خیلی عالی است. در این روش سبزی را داخل یک کیسه پارچهای بگذارید؛ سپس آن را بر روی رادیاتور یا بخاری با شعله کم قرار دهید تا خشک بشوند.
خشک کردن سبزیجات با روش آویزان کردن
برای خشک کردن سبزیجات به این روش، آنها را پاک کرده و بشویدد و بعد از اینکه تقریبا آب آنها خارج شد، دسته بندی نمایید یعنی چند شاخه سبزی را کنار هم قرار داده و به صورت دستهای کوچک با نخ یا کش به هم ببندید. سپس از ساقه به صورت وارونه در محلی دور از آفتاب که هوا جریان دارد، از گردن در روی طناب آویزان نمایید تا خشک شوند. آویزان کردن یکی از بهترین روش هاست، زیرا عطر سبزیها در این روش بیشتر باقی میماند. دقت کنید مکانی که سبزیها را آویزان میکنید، آفتابگیر و پر گرد و غبار نباشد.
چرا رنگ برخی سبزیها بعد از خشک شدن سیاه میشود؟
علت سیاه شدن رنگ سبزیجات خشک شده، به این معنی است که سبزی شما در زیر نور خورشید خشک شده است. بهتر است سبزیجات را دور از نور آفتاب و در محلی سایه خشک کرد تا رنگ آنها تغییر زیادی نکند. سبزیجات خشک در معرض نور آفتاب قرار بگیرند مقدار فراوانی از ویتامین A و C خود را از دست میدهند.
چرا سبزیجات خشک شده کپک میزنند؟
علت کپک زدن سبزیجات این است که شما زمان خشک کردن سبزی آنها را زیر و رو نمیکنید. علت کپک زدن سبزیجات این است که شما سبزیها را روی زیراندازهای پلاستیکی پهن کرده اید.
زیراندازهای پلاستیکی تبادل هوا را مختل میکند و بعد از چند ساعت سبزیها حالت گندیدگی پیدا میکنند. اگر شما سبزیجات را نگذارید کامل خشک شوند و جمع کرده و درون شیشه بریزید پس از مدتی سبزیهای شما کپک میزند.
نکات مهم برای خشک کردن سبزی
- برای گرفتن آب اضافی سبزی شسته شده، آنها را در کیسه پارچهای بریزید و با کمک خشک کن ماشین لباسشویی آب آنها را بگیرید.
- از آنجا که سبزیجات خیلی زود خراب میشوند، برای جلوگیری از کپک زدگی هنگام خشک شدن سبزیجات را قبل از خشک کردن چند دقیقهای در آب بجوشانید.
- زمانی که سبزیهای شما کاملا خشک شدند و توانستید به راحتی در دستان خود خردشان کنید، آنها را جمع کنید. خشک نشدن کامل سبزیجات سبب کپک زن آنها میشود.
- بعد از اینکه سبزیجات را خشک کردید؛ برای نگهداری از، ظروف پلاستیکی یا شیشهای میتوانید استفاده کنید.
- شیشه حاوی سبزی خشک شده را در محل خشک و خنک بگذارید تا بتوانید به مدت یک سال از آن استفاده کنید.
- میتوانید سبزی خشک شده را قبل از استفاده در غذا مدت ۳ الی ۴ ساعت در آب خیس دهید و سپس آنها را آبکشی کنید و در نهایت داخل غذا بریزید.
- سبزیجاتی که به روش صنعتی خشک میشوند را باید قبل از استفاده شسته و در صورت نیاز به مدت ۲ ساعت خیسانده شوند.