وزیر کشور اعلام کرد: در همه مناطق کشور، رای گیری در روز جمعه از ساعت ۷ صبح اغاز میشود و تا ساعت ۱۲ شب و در صورت حضور افراد برای رای دادن تا ساعت ۲ بامداد شنبه ادامه خواهد داشت.
عبدالرضا رحمانی فضلی عصر امروز در کنفرانس خبری افزود: حدود ۵۹ میلیون و ۳۱۰ هزار و ۳۰۷ نفر واجد شرایط رای داریم.
وی گفت: از این تعداد ۲۹ میلیون و ۹۸۰ هزار و ۳۸ نفر آقایان و ۲۹ میلیون و ۳۳۰ هزار و ۲۶۹ نفر بانوان هستند.
وی اضافه کرد: ما در این دوره شاهد جشن تکلیف سیاسی حدود یک میلیون و ۳۹۲ هزار و ۱۴۸ نفر رای اولی هم هستیم که به آنها تبریک میگویم.
رحمانی فضلی افزود: از مجموع رای اولیها ۷۰۶ هزار و ۹۸۸ نفر آقایان و ۶۸۵ هزار و ۱۶۰ نفر هم خانمها هستند.
شرایط برای برگزاری انتخابات با رعایت شیوه نامههای بهداشتی مهیاست
وزیر کشور گفت: شرایط را برای برگزاری انتخابات در سلامت کامل بهداشتی در روز جمعه ۲۸ خرداد فراهم کرده ایم.
رحمانی فضلی وزیر کشور در نشست خبری با رسانههای خارجی افزود: یکی از ویژگیهای این دوره انتخابات که با دورههای دیگر متفاوت بوده و هست، بحث شیوع کرونا و چگونگی و نحوه مواجهه با این موضوع است و ما از قبل مهیا بوده و تدارک و برنامهریزی کردهایم.
وی گفت: در کمیتههای تخصصی و هم در کمیته امنیتی- انتظامی - اجتماعی و هم در قرارگاه مقابله با کرونا و در ستاد ملی مقابله با کرونا مجموعهای از دستورالعملها و قواعد و قوانین را تصویب کردهایم که با ان مقررات امسال انتخابات را برگزار میکنیم.
وزیر کشور افزود: این مقررات هم شامل روزهای ثبت نام و هم شامل روزهای تبلیغات بوده و هست و هم شامل روز رای گیری میشود و ما به مردم عزیزمان اطمینان میدهیم که حتماً در روز رای گیری مثل سایر روزها که با اکثریت قریب به اتفاق در همه جا تلاش کردیم، مسائل بهداشتی رعایت میشود.
رحمانی فضلی گفت: اگر در برخی جاها ما با عدم رعایت مواجه بودیم برخورد و اقدام قانونی شد و در روز جمعه همه نیروها در تلاش هستند به ویژه وزارت بهداشت و همکاران عزیز ما در کادر درمانی که تلاشهای بسیار زیادی ظرفیت ۱۴ و ۱۵ ماه داشتهاند ما با همکاری آنها شرایط را مهیا کرده ایم و آماده ایم در سلامت کامل از نظر بهداشتی انتخابات را برگزار کنیم.
وزیر کشور افزود: همچنین در این ایام تلاش ما بر این بوده است که بتوانیم با همکاری بقیه نهادهای موثر و همکار؛ بستر و زمینه را برای این انتخابات فراهم کنیم.
امکان هیچگونه تخلف و تقلبی در رای دادن وجود ندارد
وزیر کشور گفت: با استفاده از دستگاههای احراز هویت، امکان هیچ تخلف و تقلب وجود ندارد.
آقای عبدالرضا رحمانی فضلی در ادامه نشست خبری افزود: در این انتخابات تمام ۲۴ مرحله یا گام انتخابات؛ الکترونیکی انجام میشود و در ۳۳ شهر (۲۴ مرکز استان و ۹ شهر دیگر) همه ۲۵ گام الکترونیکی خواهد بود که گام ۲۵ اخذ و شمارش رای است.
وی گفت: تلاش کردیم با توجه به تجارب و بررسیهای فنی و الکترونیکی، انتخابات را طوری طراحی کنیم که در هیچ مرحله و زمانی مواجه با کاستی، سستی و کندی نباشد.
رحمانی فضلی گفت: وزارت نیرو هم در پی دستور رئیس جمهور موظف شد برق سراسر کشور را در شعبهها فراهم کند و وزارت ارتباطات هم همه امکانات ارتباطی را فراهم میکند.
وی افزود: صدا و سیما هم در تمام نقاط کشور باید فعال باشد که در همین مدت تبلیغات هم فعال و با ما همکار بود و نیروهای انتظامی و امنیتی هم در آمادگی کامل به سر میبرند.
وزیر کشور گفت: همه تلاشمان را انجام داده ایم که امکان وقوع هرگونه تخلف و تقلب را حذف کنیم و با استفاده از دستگاههای احراز هویت که همه شعبهها دارند امکان دادن رای تقلبی و تخلف در مورد شناسنامه افراد زیر ۱۸ سال، شناسنامههای تقلبی، شناسنامههای مردگان و کسانی که با یک شناسنامه چندین بار رای دهند؛ منتفی است.
وی گفت: با استعلامی که از تک تک افراد به صورت آفلاین از طریق دستگاه هویت یاب گرفته میشود امکان هیچ نوع تخلفی وجود نخواهد داشت و در همه فرآیند انتخابات اعم از توزیع و نظارت بر تعرفه ها، نوشتن و خواندن آرا، علامت زدن و جمع بندی آرا و تجمیع آرا؛ دقتهای لازم را انجام خواهیم داد.
رحمانی فضلی افزود: ۷۰ هزار بازرس فقط از وزارت کشور فعال هستند و شورای نگهبان هم با تعداد زیادی نیرو نظارت میکند و نامزدها و طرفداران در هر مرحلهای نظارت میکنند و گزارش میدهند.
وزیر کشور گفت: در همه شعبهها نمایندگان نامزدهای مختلف حضور دارند و در این دوره هم نمایندگان نامزدها در همه مراحل تا شمارش، جمع بندی و تنظیم صورتجلسه باید حضور داشته باشند و همه دقتها شده است.
مردم حمایت و تقویت نظام را با هیچ چیز دیگری عوض نمیکنند
وزیر کشور گفت: مطمئیم که مردم ما در روز انتخابات، اصل حمایت و تقویت نظام را فدای هیچ کدام از مسائل دیگر نمیکنند و برای آن اولویت قائل هستند.
آقای عبدالرضا رحمانی فضلی در ادامه نشست خبری افزود: مشارکت از موضوعات بسیار مهم انتخابات است که تلاش شد رسانهها اطلاع رسانی و آگاهی بخشی خوبی انجام دهند که مایه تشکر است.
وی گفت: اگرچه رقابتها در شرایط کرونایی ما را با محدودیت و معذوریت مواجه کرد و مدارس و دانشگاههای ما بعنوان کانونهای سیاسی و مشارکت زا تعطیل هستند و امکان تجمع در مساجد هم نیست و یک سری از محدودیتها را هم ما به سبب کرونا اعلام کردیم؛ اما مردم از این شرایط ویژه درک کامل دارند و با تحلیل و شعور سیاسی بالا همواره در موقعیتهای مختلف، کشور را حمایت کردند و به صحنه آمدند و شوقی آفریدند و ورای همه تحلیلها عمل کردند.
وزیر کشور افزود: ما مطمئنیم که مردم ما روز جمعه حضور خوبی خواهند داشت و یقینا از این فرصت، امتیاز و اختیاری که قانون اساسی و شهدا و امام دادند برای تعیین سرنوشت خود استفاده میکنند.
رحمانی فضلی گفت: تبلیغات تا ۷ صبح پنجشنبه ادامه خواهد داشت و از ساعت ۷ صبح تبلیغات ممنوع است و از ۷ صبح روز جمعه رای گیری در سراسر کشور آغاز میشود و اگر لازم باشد تا ۲ بامداد شنبه ادامه خواهد داشت.
حدود ۲۳ درصد شعبههای رای گیری سیار است
وزیر کشور گفت: حدود ۲۳ درصد شعبههای اخذای رای در انتخابات ۱۴۰۰، سیار است.
آقای عبدالرضا رحمانی فضلی در نشست خبری درباره صندوقهای سیار رای گیری افزود: همیشه صندوق و شعبههای سیار را داریم و این واحدهای سیار به بیمارستانها و زندانها و در جاهایی که امکان استقرار صندوق ثابت وجود ندارد، میروند و این دفعه هم هماهنگ کردیم برای بیمارانی که در قرنطینه به سر میبرند حتی در خانه هایشان قرنطینه اند، ما لیست آنها را از وزارت بهداشت گرفتیم و به منازل این بیماران مراجعه میکنیم و حتما رای گیری انجام شود.
وزیر کشور درباره بحث انتخابات شوراهای اسلامی روستاها افزود: انتخابات شوراها در روستاها مستقل است و در همان منطقه انجام میشود و اولویت رای دادن با کسانی است که در آن روستا ساکن هستند تا بتوانند روستا را اداره کنند، اما از نظر اینکه افرادی متولد ان روستا باشند و در آنجا خانه دارند، اما در شهر زندگی کنند و در سال دو ماه یا سه ماهه مراجعه میکنند؛ ممانعت قانونی برای حضور آنها و رای دادن نداریم، اما اگر از جاهای دیگری به روستا بروند یا آورده شوند که رای بدهند و بخواهند صرفاً برای رایگیری باشد، از این کار ممانعت خواهد شد.
وزیر کشور درباره انتخابات در خارج از کشور نیز گفت: در ۱۳۳ نقطه ۴۵۰ شعبه برای انتخابات تدارک و پیشبینی کردیم و فقط در انتخابات ریاست جمهوری است که از ایرانیان مقیم خارج از کشور رای گیری میکنیم و همیشه نیز بوده است و این دوره نیز با شرایط کرونایی در آن کشورها مواجه هستیم و این موجب شده است برخی از کشورها شرایط سخت گیرانهای را برای تجمع و حضور در شعبهها داشته باشند.
رحمانی فضلی گفت: بنابراین تلاش کردیم شرایط حضور ایرانیان خارج از کشور را از طریق وزارت خارجه به گونهای تدارک ببینیم که با رعایت کامل شیوه نامههای بهداشتی انجام شود.
وی تصریح کرد: اگر ممانعتی برای حضور رای دهندگان در شعب نباشد حتماً رای گیری انجام میشود و باز بودن یا بسته بودن مرزها نیز در شرایط کرونای کنونی با ستاد ملی مقابله با بیماری کروناست تا هر زمانی که شرایط مهیا باشد، باز میشود.
نتایج انتخابات ریاست جمهوری تا دو روز بعد از رای گیری اعلام میشود
وزیر کشور گفت: طبق روال و تجربهای که از سالهای گذشته داریم معمولا نتایج انتخابات طی دو روز اعلام میشود کما اینکه در دورههای قبل نیز اعلام نتایج بیشتر از دو روز نبوده است.
آقای عبدالرضا رحمانی فضلی در نشست خبری با خبرنگاران رسانههای خارجی افزود: به خاطر شرایط کرونایی مدت زمان رای گیری را افزایش داده ایم به طوری که آغاز رای گیری از هشت صبح به هفت صبح تغییر پیدا کرده است و تا ۱۲ شب ادامه دارد و در صورت لزوم شعبی که شلوغ هست و نیاز به تمدید دارد، مدت زمان آن تا دو بامداد میتوانند تمدید کنند.
وی گفت: ۵۹ میلیون و ۳۱۰ هزار و ۳۰۷ نفر واجد شرایط رای دادن داریم که ۲۹ میلیون و ۹۸۰ هزار و ۳۰۸ نفر آقایان هستند و ۲۹ میلیون و ۳۳۰ هزار و ۲۶۹ نفر نیز از این واجدان شرایط خانمها هستند.
وزیر کشور افزود: رای گیری نیز در بحث انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا در ۲۴ مرکز استان به عبارتی در ۳۳ شهر همه ۲۵ مرحله انتخابات به صورت الکترونیکی خواهد بود و تلاش کرده ایم با توجه به تجربیات دورههای قبل در هیچ مرحلهای با کاستی و سستی و کندی مواجه نشویم.
آقای رحمانی فضلی گفت: با کمک و به کارگیری دستگاههای احراز هویت امکان دادن رای تقلبی یا چند بار رای دادن کاملا منتفی است و اینکه با شناسنامه افراد فوت شده یا هنوز به سن قانونی نرسیده بخواهند رای دهند با کمک این دستگاهها میسر نخواهد شد.
وی در بحث امنیت انتخابات نیز افزود: همیشه حوزه امنیت در بحث برگزاری انتخابات برای ما مهم است و با توجه به شرایط منطقه تامین امنیت انتخابات در کنار رعایت قانون جزو اولویتهایی است که از ۶ ماه قبل کمیته خاص امنیتی را ذیل ستاد انتخابات تشکیل دادیم که مسئولیت امنیتی، انتظامی انتخابات را با کمک دستگاههای امنیتی، انتظامی و قضایی برعهده دارد.
وزیر کشور گفت: برای این کار اطلس امنیتی را تهیه کرده ایم که متناسب با شرایط امنیتی، انتظامی، اقتصادی و اجتماعی هر منطقه و متناسب با مجاورت مرزها به ویژه در مرزهای شرقی و غربی این اطلس امنیتی تهیه شده است.
آقای رحمانی فضلی افزود: هیچ مشکل امنیتی در داخل نداریم و همه تحرکات خارجی را که قصد دخالت در داخل را دارند و به دنبال ایجاد فضایی برای عدم مشارکت هستند به لطف خدا رصد کامل میکنیم.
وی گفت: در این ایام تعدادی از این افراد که در داخل کشور تحرکاتی داشتند بازداشت شدند و برخی از عملیاتها خنثی شده است به طوری که اکنون هیچ مشکلی نداریم و برنامههایی کنترلی و مدیریتی دقیق برای آنها داریم.
اجرای شیوه نامههای بهداشتی در انتخابات ۱۴۰۰
وزیر کشور از تهیه و اجرای شیوه نامههای بهداشتی در انتخابات ۱۴۰۰ خبر داد و گفت: همه دستورالعملها به فرمانداران ابلاغ شده است.
آقای عبدالرضا رحمانی فضلی در نشست خبری با رسانههای خارجی درباره برگزاری انتخابات در شرایط کرونا افزود: دستورالعملها و شیوه نامههای بهداشتی را تهیه کردیم از جمله تجمعهای با ۳۰ درصد ظرفیت و جمعیت پذیری آن مراکز به ویژه در محیط و مکانهای روباز انجام و فاصله گذاری اجتماعی رعایت شود و زدن ماست را الزامی کردیم.
وی گفت: همچنین در بقیه موارد خود ستادها مقرر شد تمام این دستورالعملها را رعایت کنند و همه دستورالعملها به فرمانداران ابلاغ شده است و آنها موظف به رعایت هستند.
وزیر کشور گفت: در روز رای گیری نیز ما ساعات اخذ رای را افزایش دادیم و شروع رای گیری را از هشت صبح به هفت صبح تغییر دادیم و در صورت نیاز تا ۲ بامداد نیز ادامه خواهد داشت و عوامل اجرایی را نیز تلاش کردیم که واکسینه کنیم و در هفتههای اخیر که امکان انتقال واکسن از خارج از کشور نبود متوقف شد.
وی افزود: در سه روز اخیر محمولههای جدید رسید و تولید داخل نیز مجوز گرفت که اکنون حدود ۷۰ هزار دز واکسن تخصیص دادند و قرار بود از امروز تزریق واکسن شروع شود.
وزیر کشور گفت: همچنین در این دوره نرم افزار شعبه یاب طراحی شده و در صورت نیاز صندوقهای سیار نیر در نظر گرفته شده است.
رحمانی فضلی درباره میزان مشارکت طبق نظرسنجیها نیز گفت: امر مشارکت یک امر بسیار سیالی است بنابراین میران مشارکت به مجموعه اقداماتی که انجام میشود از جمله فضای تبلیغی نامزدها، میزان رقابت پذیری انها به ویژه در شرایط کرونا بستگی دارد.
وی افزود: نظرسنجیهای مختلفی در کشور انجام شده و میشود و این نظر سنجیها دائم در حال تغییر است، بنابراین نمیتوان به یک عدد مشخصی اشاره کرد و امیدوار هستیم با مجموعه اقداماتی که در فضای انتخابات در این مدت انجام شده است با حضور پرشور و شرایط مطلوبی مواجه شویم.
وزیر کشور در پاسخ به این سوال که پیش از این میزان مشارکت ۴۷% اعلام شده دلیل این پیش بینی مشارکت پایین چیست؟ گفت: این پیشبینی و نظرسنجی مربوط به ۶ -۷ روز قبل است و همانطور که اشاره کردم نظرسنجیها مدام تغییر میکند و نظر سنجیهای مختلفی صورت میگیرد ضمن اینکه در همان ایامی که میزان مشارکت ۴۰ درصدی اعلام شد، میزان مشارکت ۵۵ و ۵۹ درصدی نیز داشتیم بنابراین (معاون سیاسی بنده) متوسط آن را اعلام کرده است ضمن اینکه این نظرسنجیها مدام تغییر میکند.
وی ادامه داد: اینکه احتمال دارد مشارکت نسبت به دورههای قبل پایین باشد به دلیل شرایط کرونایی است که در آن قرار داریم چرا که کانونهای مشارکت زای ما از جمله مدارس، دانشگاهها و مساجد ماه هاست به خاطر شیوع کرونا غیر فعال هستند.
رحمانی فضلی گفت: دوم اینکه در صحنه انتخابات رقابت جدی وجود ندارد و با توجه به اختیارات قانونی که شورای نگهبان (در بحث احراز و عدم احراز صلاحیت داوطلبان) دارد، توفیق حضور نماینده همه سلایق و احزاب و گروهها را در صحنه نداشتیم؛ بنابراین در درون احزاب و گروهها نیز حمایت جدی از داوطلبان حاضر صورت نگرفت هرچند که ما در حوزه اصلاح طلبی نماینده داریم، اما طی دو جلسهای که داشتند به فرد واحدی برای حمایت نرسیدند و هر چند که اکنون اعلام کردند احزاب و گروههای (داخل جبهه) میتوانند از نامزد مورد نظرشان حمایت کنند.
رحمانی فضلی افزود: این حرکت از روز گذشته شروع شده است و افراد شاخصی در این خصوص به میدان آمده اند و مسلما اگر از روز اول این کار صورت میگرفت میزان مشارکت و رقابت پذیری را بالا میبرد و به خاطر ضعف رقابت و شرایط کرونایی مشارکت ممکن است پایین باشد و البته با سخنرانی رهبری در عصر امروز احتمال بالارفتن میزان مشارکت بسیار است.