لایحه شهردار تهران در خصوص اصلاح مصوبه الزام شهرداری تهران به تغییر الگو و کاهش مصرف کیسهها و محصولات یکبار مصرف پلاستیکی و جایگزین کردن مواد قابل بازیافت غیر پلاستیکی تصویب شد.
ناهید خداکرمی گفت: امروز در دنیا بیش از سه و نیم میلیون تن زباله تولید میشود که سهم ایران چهل هزار تن است و این زبالهها تجزیهپذیر نیستند و ۲۰۰ نوع ماده شیمیایی نیز در کیسههای پلاستیکی وجود دارد که سرطانزا است و بر باروری و سقط جنین و آسیبهای روانی و کلیوی موثر هستند.
خداکرمی در تشریح این لایحه اظهار داشت: ماده واحده آن در راستای بندهای دوم، پنجم، هجدهم و هشتادم قانون شوراها درمورد الزام شهرداری تهران به ایجاد نظام مدیریت محیط زیستی مصوب سال ۸۶ است و هدف ان ایجاد حوزههای تولیدی و توزیعی در سطح شهر تهران، پیشگیری از اثرات کوتاه مدت و بلند مدت پلاستیک و تغییر الگوی مصرف و جایگزینی تدریجی با انواع قابل بازیافت غیر پلاستیکی و فرهنگسازی عمومی شهرداری تهران موظف است به:حمایت از سرمایه گذاری و تولید و توزیع و مصرف پاکتها وکیسهها ظروف قابل بازیافت و غیر پلاستیکی.
همچنین تاکید شده است: همه مراکز وابسته به شهرداری تهران، از جمله بازارها و فروشگاهها و... سایر بخشهای وابسته مانند ادارات از کیسهها و بسته بندی قابل بازیافت استفاده کنند.
در بخش دیگر این لایحه به فرهنگ سازی، تنویر افکار عمومی و آگاه سازی شهروندان تهرانی از زیانهای بهداشتی و محیطی زیستی کیسه ها و ظروف پلاستیکی و تشویق آنان به استفاده از انواع غیر پلاستیکی با تبلیغات و اطلاع رسانی مناسب تاکید شده است.
وی در ادامه گفت: همه ادارات، سازمانها و شرکتهای تحت پوشش شهرداری موظفند در جلسات و مراسمات و... برای پذیرایی به استفاده از ظروف یکبار مصرف غیر پلاستیکی روی بیاورند.
ارزشگذاری تمامی کالاهای قابل بازیافت و تامین امکانات لازم برای بازگردادندن آنان توسط مشتریان، در مراکز وابسته و تحت پوشش. همچنین شهرداری تهران موظف است به منظور عرضه... تولید کنندگان طرف قرارداد را ملزم به تولید ظروف غیر پلاستیکی کند.
از سوی دیگر شهرداری تهران موظف است با استفاده از ظرفیتهای موجود نسبت به ترویج فرهنگ استفاده از کیسههای پارچهای خرید اقدام کند.
محسن هاشمی هم گفت موضوع استفاده از پاکتهای پلاستیکی در اروپا سابقا جدی بودند، اما هیچ روشی پاسخگو نبود مگر فرهنگ سازی با افزایش قیمت و کاهش مصرف. درواقع فروشگاهها را مجبور کردند تا پاکت پلاستیکی را گران بفروشند و لذا خانوارها با خود کیسه میبردند.
میرلوحی نیز گفت: با توجه به جمعیت تهران و میزان تولید زباله آن چارهای نداریم مگر به این سو برویم و باید همه مناطق و ادارات را به کار انداخت.
کلیات لایحه به رای گذاشته شد و با ۱۲ رای موافق به تصویب رسید.
در ادامه سید آرش میلانی پیشنهاد کرد: عملکرد سالانه واحدهای شهرداری بعنوان یک شاخص در این زمینه لحاظ و پایش شود تا در مجموعه های مختلف شهرداری تحرک ایجاد کند و مشوق باشد.
محسن هاشمی هم گفت:چنین عملی قابل اجرا نیست و شهرداری نمی تواند آمار مصرف کلیسه پلاستیکی را تهیه کند.