دریاچه شهیون یکی از بکرترین دریاچههای ایران واقع در شمال غربی شهر دزفول است که مناظر چشم نوازش هر ببینده ای را جلب می کند .
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان ؛ این روزها که با شیوع کرونا، امکان سفر و گردشگری بسیار محدود شده است، با گردشگران مجازی همراه شوید.
شهر دزفول یکی از شهرهای تاریخی و کهن ایرانی است که در استان خوزستان واقع شده است.
یکی از این جاذبههای برجسته در این شهر دریاچه شهیون یا دریاچه سد دز است.
این دریاچه یکی از زیباترین دریاچههای ایران لقب گرفته و در ۱۵ کیلومتری شمال شهر دزفول قرار گرفته است.
دریاچه شهیون دزفول
دریاچه شهیون یا دریاچه پشت سد دز در منطقه شهیون دزفول در استان خوزستان واقع شده است.
این دریاچه در ۲۳ کیلومتری شمال شرقی اندیمشک و پشت دو کوه شاداب و تنگوان در کنار روستای پامنار واقع است .
آب دریاچه از ارتفاعات اراک و الیگودرز سرچشمه میگیرد و بعد از گذر از کوههای زاگرس و دریافت ریزآبههای بسیار به این دریاچه وارد میشود.
این دو رودخانه شامل دو شاخه اصلی به نام سزار و بختیاری است.
رود سزار در شمالیترین بخش حوزه جاری است و از سه شاخه ماربره، تیره و سبزه تشکیل شده است.
رود بختیار دومین سرشاخهی اصلی رودخانه دز است که در ۴۰ کیلومتری پیوند سرخاب به روز سزار متصل میشود.
عمق دریاچه شهیون در برخی نواحی به ۵۰ متر نیز میرسد و مساحت این دریاچه حدود ۶۰۰۰ هکتار است. عمق آن بسته به میزان بارشی که در طول سال وجود داشته نیز متغییر خواهد بود.
یکی از خصوصیات مهم در این منطقه وجود درههای پر عمق و دیدنی از وجود دارد که مناظر زیبای دیدنی فوق العادهای را پدیده آورده است و در شمال منطقه آغاجاری به وجود آمده است.
از لحاظ زمین شناسی این منطقه به دو بخش شمالی و جنوبی قسمت میشود که در بخش جنوبی آن پایان گلال حیدری در جنوب آغاز شده و تا قلعهی شاداب و روستای بیشه بزان نیز ادامه خواهد داشت.
در منطقهی دریاچه شهیون قلوه سنگهای ریز و درشت بسیار زیبایی را میتوان مشاهده کرد که با لباسی از ماسه و شن پوشانده شده اند.
به نوعی این منطقه ادامه رشته کوههای زاگرس است که با نزدیک شدن به مرکز منطقه، تپه ماهورها، صخرهها و تخته سنگهای ماسهای ایجاد میشود.
کوهپایه ها، درههای آبرفتی و چشمههایی که در بیشتر ایام سال پر هستند، نیز بسیار در منطقهی شهیون جلوه گری میکنند.
نزدیک بودن این منطقه به کوههای زاگرس در شمال و جلگه گرم خوزستان در جنوب سبب شده تا آب و هوای متنوعی در این منطقه پدید بیاید، همچنین در وزش باد در جنوب شرقی این شهر هم در تابستانها گرم و زمستانهای معتدل باعث معتدل شدن تابستان و در سرد شدن آن در زمستان بشود.
گونههای گیاهی و جانوری در دریاچه شهیون
تعدادی جزیره کوچک و بزرگ وجود دارد که انبوهی از درختان کُنار و بادام کوهی روی آنها قرار دارد، همه اینها باعث زیبا جلوه دادن دریاچه شده است، بهطوری که جزیره بزرگ وسط دریاچه با وسعت بالغ بر ۶۰ هزار مترمربع، چشمانداز زیبایی را خلق کرده است.
درختان کنار، بادام کوهی ، کلخنگ و بید روی این جزیره قرار گرفته است، همچنین حیاتوحش منحصر به فردی بهوسیله جانوران کوچکی نظیر روباه و خرگوش در کنار پرندگان زیبایی مانند تیهو و کبک و پرندگان دریایی ، ایجاد شده است.
در برخی از مناطق صعب العبور هم تعداد پلنگ دیده شده است.
موقعیت جغرافیایی خوب و مسطح بودن زمین جزیره باعث ایجاد شرایط مساعد به منظور ساخت مراکز تفریحی و اقامتی و جذب گردشگران به منطقه شده است.
مساحت دریاچه سد دز در مواقع پرآبی و کمآب اندکی متفاوت بوده و در بیشترین حالت تقریبا شش هزار هکتار است، عمق دریاچه نیز تا ۵۰ متر متغیر است.
در این محل چشمه های وجود دارد که از بالای کوه جاری شده و در بخش پایین نیز منظره چشم نوازی را به دریاچه داده است.
درختان خرمایی در بخشی از محوطه وجود دارند که پنجاه سال قبل به زیر آب رفته بودند، ولی در حال حاضر یکی دو سال است که سر از آب بیرون آورده اند.
بیشتر بخوانید : پامنار، روستایی بِکر و خیال انگیز + عکس
منطقه شهیون دزفول با مساحت بالغ بر ۳۰۲ کیلومترمربع از توابع شهرستان دزفول است و از دزفول تا شهیون حدود ۷۵ کیلومتر راه آسفالته وجود دارد که دسترسی به این منطقه را راحتتر میکند.