رئیس جمهور آمریکا تصریح کرد روسیه و چین میکوشند در جبهه غرب شکاف ایجاد کنند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه تلویزیونی وابسته به خبرگزاری آسوشیتدپرس، جو بایدن در سخنانی پس از پایان اجلاس سران سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در بروکسل گفت: «بنده امروز این افتخار را داشتم که هدایت بحثها در میان سی کشور را برعهده داشته باشیم و در سخنان خود اشاره کردم که ما به بحران جهانی در حوزه سلامت مواجه هستیم که یک بار در طول یک قرن رخ داده است. درعین حال، ارزشهای دموکراتیکی که شالوده ائتلاف ما (ناتو) را تشکیل میدهد هم در عرصه داخلی و هم در عرصه خارجی تحت فشارهای فزاینده قرار دارد. روسیه و چین در تلاش هستند که در همبستگی دو سوی اقیانوس اطلس (بین اروپا و امریکا) شکاف ایجاد کنند. شاهد افزایش فعالیتهای شرارت آمیز سایبری نیز هستیم. اما ائتلاف ما (ناتو) پایههایی قوی دارد که بر اساس آن میتوانیم امنیت جمعی و شکوفایی مشترکمان را تقویت کنیم.»
بایدن گفت: «ما درباره اقدامات تجاوزگرانه روسیه نیز صحبت کردیم که تهدیدی برای ناتو و امنیت جمعی ما به شمار میرود. به همین علت است که بنده با متحدان بخش شرقی (ناتو) موسوم به نه کشور قالب بخارست، پیش از اجلاس سران ناتو دیدار کرم. امروز هم با سران سه کشور حوزه بالتیک یعنی استونی و لتونی و لیتوانی دیدار کردم. به متحدانمان عرض کردم این پیام را به پوتین رئیس جمهور روسیه منتقل خواهم کرد که بنده به دنبال مناقشه با روسیه نیستم، اما اگر روسیه به اقدامات زیانبار خود ادامه دهد، ما پاسخ خواهیم داد و در دفاع از ائتلاف دو سوی اقیانوس اطلس کوتاه نخواهیم آمد و از ارزشهای دموکراتیک دفاع خواهیم کرد. در مقام متحدان هم، بار دیگر بر حمایت مستمر خود از حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین تاکید کردیم. ما اتفاق نظر داشتیم که درخصوص بازدارندگی هستهای، کنترل تسلیحات و ثبات راهبردی، به رایزنیهای فشرده ادامه دهیم.
بایدن گفت: «در عین حال، در این اجلاس بین رهبران (کشورهای عضو ناتو) اجماع قوی درباره افغانستان وجود داشت. نیروهای ما در حال بازگشت به کشورهایشان هستند. ما اتفاق نظر داشتیم که تعهد ما در حمایت از مردم افغانستان در زمینههای دیپلماتیک و اقتصادی و اقدامات بشردوستانه ادامه خواهد داشت و حمایت ما از نیروهای امنیتی و دفاع ملی افغانستان نیز پایدار خواهد بود. بنده از (رویکرد) شرکاء و متحدانمان (در ناتو) استقبال کردم ناظر بر بر اینکه مقابله با تروریسم و اقدامات در این زمینه باید استمرار داشته باشد تا اطمینان حاصل شود افغانستان هرگز بار دیگر به پناهگاه امنی برای صورت دادن حملات علیه کشورهای ما تبدیل نشود آنهم در زمانیکه ما با شبکههای تروریستی در خاورمیانه و آفریقا مقابله میکنیم.
بایدن گفت: «بنده بسیار شادمان هستم که ما به صورت ائتلاف (ناتو) برنامهای بسیار گسترده را تصویب کردیم برای اینکه ناتو بتواند با چالشهایی مقابله کند که امروز و در آینده با آن مواجه هستیم و نه چالشهای گذشته. منظورم دستورکار ۲۰۳۰ ناتو است که درباره آن توافق کردیم و اینکه منابع لازم برای اجرای این دستورکار را تامین کنیم. آخرین باری که ناتو یک برنامه راهبردی تدوین کرد سال ۲۰۱۰ بود و آن زمانی بود که روسیه شریک تلقی میشد و از چین حتی اسمی هم برده نشد. اما حالا درباره چالشهای بلندمدت گستردهای صحبت میکنیم که اقدامات چین امروزه برای امنیت جمعی ما به همراه دارد.
بایدن گفت: «ما (در اجلاس امروز) توافق کردیم برای تقویت تاب آوری زیرساختهای حیاتی مان در سراسر جهان، تلاشهای بیشتری صورت دهیم که این بخش شامل تامین کنندگان مورداطمینان خدمات مخابراتی، زنجیرههای تامین و شبکههای انرژی میشود. ما توافق کردیم همکاری هایمان را با شرکای دموکراتیمان در حوزه هند-اقیانوس آرام تقویت کنیم تا با چالشهای موجود در این منطقه مقابله کنیم.
ما توافق کردیم از خط مشی جدید دفاع سایبری پشتیبانی کنیم که نخستین خط مشی ناتو در هفت سال گذشته است و هدف آن عبارتست از ارتقای توانایی جمعی به منظور دفاع در مقابل تهدیدهای مطرح از جانب کنشگران حکومتی و غیرحکومتی که متوجه شبکهها و زیرساختهای حیاتی ما است. ما (در این اجلاس) برنامه اقدام برای امنیت اقلیمی را تصویب کردیم که چند سال پیش حتی به آن فکر نمیشد. هدف این برنامه کاهش دادن آلایندگیهای کربی از تاسیسات متعلق به ناتو و منطبق شدن با ریسک امنیتی ناشی از تغییرات اقلیمی است آنهم در عین حال که توانایی خود را برای بازدارندگی و دفاع درمقابل تهدیدها بسیار بسیار به روز حفظ میکنیم.
بایدن گفت: «درنهایت اینکه، ما توافق کردیم که یکی از مهمترین ماموریتهای مشترکمان، تمدید و تقویت تاب آوری دموکراسی هایمان است. در این خصوص گفته شد که باید به جهانیان و مردمان کشورهایمان ثابت کنیم که دموکراسی هنوز هم میتواند درمقابل چالشهای این دوران غالب شود و نیازهای مردمان کشورهایمان را برآورده کند. ما باید فسادی را ریشه کنیم که قدرت ما را نابود میکند، باید درمقابل کسانی بایستیم که به منظور منافع سیاسی، نفرت و تفرقه را منتشر میکنند یعنی همان جریان عوام زدگی ساختگی؛ باید در تقویت نهادهایی سرمایه گذاری کنیم که سبب تقویت و پاسداری از ارزشهای دموکراتیک نهادینه ما میشود و درعین حال باید برای حفاظت از مطبوعات آزاد و دستگاههای قضایی مستقل اقدام کنیم. همه این کارها دردستور کارمان قرار داد. به این صورت است که ثابت میکنم دموکراسی و ائتلافمان (در ناتو) هنوز هم میتواند در مقابله با چالشهای این دوران فائق بیاید و نیازهای مردمان را براورده کند. بیست و پنج سال دیگر به این مرحله نگریسته خواهد شد و اینکه ایا ما برای مقابله با این چالشها اقدام کردیم یا خیر. علت این مسئله آن است که نظامهای خودکامه زیادی وجود دارند که تصور میکنند میتوانند با سرعت بیشتر و با موفقیت بیشتر از دموکراسی ها، در دنیای پیچیدهتر از هر زمان دیگری حرکت کنند. ما همگی اتفاق نظر داشتیم که باید به آنها ثابت کنیم که اشتباه میکنند.